Överlevnadsguide
Om det är något du funderar på kring den akademiska friheten så får du hjälp av vår överlevnadsguide för studerande. Den ger svar på sådant som du funderar på gällande försörjning, boende, kollektivtrafik, hälsa och välbefinnande.
Studiekort
Studiekort
Varje studerande som närvaroanmält sig vid universitetet och betalat studentkårsavgiften är berättigad till ett studiekort. Genom att uppvisa ett digitalt eller fysiskt kort försett med en läsårsdekal får du rätt till alla tjänster och förmåner som avsetts för studenter.
I den här guiden hittar du anvisningar för beställning av studiekortet och valet av ett lämpligt kortalternativ samt information om avhämtning av läsårsdekalen och rabatter som kortet berättigar till.
Försörjning
Försörjning
Som student består din försörjning i allmänhet av studiepenningen och det allmänna bostadsbidraget. Utöver dessa kan du lyfta studielån med statsborgen. Under svåra tider får du trygghet av sjukdagpenning och grundutkomststöd. Ta vid behov kontakt med HUS sakkunniga – vi är till för dig!
Boende
Boende
Det är härligt att bo i Helsingfors! Dock kan det vara utmanande att hitta en bostad i vår huvudstad. På den här sidan finns vår guide för bostadssökande för att göra det lättare att hitta ett eget hem. Om du behöver råd gällande boende kan du när som helst kontakta vår sakkunniga med ansvar för boendefrågor.
Kollektivtrafik
Kollektivtrafik
Som student tar du dig från hemmet till campus, från föreläsningen till jobbet och från jobbet till hobbyer- runt om i staden med kollektivtrafik. I den här guiden hittar du information om Helsingforsregionens kollektivtrafik och studeranderabatter för att underlätta din vardag.
Hälsa och välmående
Hälsa och välmående
Som en frisk och motiverad student är det lättare för dig att njuta av att studera! Till all lycka ansvarar såväl SHVS, kommunala hälsovårdstjänster som studentkåren för din hälsa. Vi är med i olika arbetsgrupper och påverkar främjandet av hälsan och erbjuder stöd i att hitta hjälp så att det skulle vara så trevligt och bekvämt som möjligt för dig att studera.
I den här guiden hittar du information om studenternas hälsovård och hjälp i olika krissituationer.
Likabehandling och trakasseriombuden
Likabehandling och trakasseriombuden
HUS arbetar aktivt för att det inte ska förekomma diskriminering, trakasserier, rasism eller annan osaklig behandling inom studentkåren. HUS ska vara en trygg plats för alla. I den här guiden hittar du information om HUS likabehandlingsverksamhet och trakasseriombuden.
Studentens rättsskydd i studierna
Studentens rättsskydd i studierna
Det är till allas fördel vid universitetet att du har möjlighet att avlägga dina studier smidigt, från gulnäbbsveckans introduktion fram till examen. För att garantera detta har universitetet gemensamma spelregler som fastställer skyldigheter för såväl studenten som lärare och övrig personal.
Som studerande har du både rättigheter och skyldigheter i dina studier. Det lönar sig alltså att bekanta sig med de gemensamma spelreglerna redan i början av studierna och se till att du själv följer dem – till exempel anmäler dig till tentamina i tid, deltar i undervisningen, lämnar in dina studieprestationer i tid och agerar ärligt. Du har rätt att lita på den information som universitetet ger ut, avlägga studier och bli likvärdigt bemött med andra studenter.
Vi stöder dig i problemsituationer under studierna och hjälper dig att orientera dig i universitetets regeldjungel!
Sisu
Sisu
Sisu är studieinformationssystem där du utarbetar din studieplan. Målet är att med Sisu blir studenternas utbildningsväg från studiestart till examen tydligare och den elektroniska ärendehanteringen blir allt smidigare. Studieplanen hjälper dig att hålla dig informerad om hur studierna framskrider. Studieplanen berättar i visuell form vilka studier du redan har genomfört och vilka prestationer som ännu behövs för examen. Din handledande lärare kan direkt i Sisu ge dig respons angående din studieplan och hen kan också svara på frågor via Sisu.
Lilla HUS
Lilla HUS
HUS erbjuder tillfällig barnpassning för sina medlemmars barn. Minimiåldersgränsen är 6 månader och vårdtiden maximalt fyra timmar per gång. Lilla HUS verkar på Brobergsterrassen 3 C.