Lediga platser: utbildningsprogrammens ledningsgrupper
Som medlem i ledningsgruppen för ditt utbildningsprogram har du möjlighet att inverka på undervisningen inom ditt utbildningsprogram. Denna höst söker vi studentrepresentanter till utbildningsprogrammens ledningsgrupper för följande mandatperiod 1.1.2025–31.12.2026.
Varje utbildningsprogram vid Helsingfors universitet har en ledningsgrupp vars uppgift är att fungera som stöd för utbildningsprogrammets ledare och att behandla de viktigaste frågorna som gäller utbildningsprogrammet. Ledningsgruppen för utbildningsprogrammet bereder utbildningsprogrammets undervisningsplan. Undervisningsplanen gäller för tre år i taget och den fastställer,
- Vilka studieperioder som ingår i examina?
- Vilka sätt det går att avlägga studieperioderna på?
- Vilka närvarokraven är för kurserna?
- Hurdana kunskapsmål studieperioderna har?
Utbildningsprogrammets ledningsgrupp fattar årligen beslut om utbildningsprogrammets undervisningsprogram. Undervisningsprogrammet är en slags plan för hur man genomför undervisningsplanen. Undervisningsprogrammet fastställer till exempel
- när studieperioderna hålls,
- läsordningarna,
- undervisningsställena,
det vill säga alla synnerligen viktiga detaljer om en studieperiod som berör studenten under hela året. I ledningsgruppen för utbildningsprogrammet har du med andra ord möjlighet att påverka i alla frågor som i praktiken gäller undervisningen inom ditt utbildningsprogram. Detta är verkligen en plats där du kan påverka på ett konkret och praktiskt plan!
I ledningsgrupperna för alla utbildningsprogram finns två ordinarie studentrepresentanter och två ersättare. I ledningsgrupperna finns det dessutom högst sex lärare som arbetar inom utbildningsprogrammet. Dessa har inte ersättare. Utbildningsprogrammets ledare leder ledningsgruppen. Arbetsspråket i utbildningsprogrammens ledningsgrupper är beroende på utbildningsprogrammets språk finska, engelska eller svenska, men det är möjligt att separat komma överens om vilket språk man använder vid mötena.
Så här söker du en plats som studentrepresentant
-
-
Bekanta dig med de lediga platserna
Fakultetsråden
I fakultetsrådet får du vara med och påverka fakultetens framtida riktning! I höst söker vi studentrepresentanter till fakultetsråden vid alla fakulteter för följande period som är 1.1.2025–31.12.2026.En av fakultetsrådets uppgifter är att utveckla undervisningen och forskningen vid hela fakulteten. Som studentrepresentant kan du alltså påverka hur studenternas vardag ser ut på din fakultet nu och i framtiden.
I fakultetsrådets uppgifter ingår även bland annat att ansvara för kvalitetsledningen av forskningen och undervisningen besluta om examensfordringar, undervisningsprogrammet och grunderna för antagning av studerande behandla fakultetens långsiktiga planer och andra principiellt viktiga frågor.
Medlemmar i fakultetsrådet är, förutom studenterna, även professorer och annan personal vid fakulteten.
Universitetskollegiet
Hela universitetet är representerat i universitetskollegiet. I höst söker vi studentrepresentanter till universitetskollegiet för perioden 1.1.2025–31.12.2026. Vi söker representanter från varje fakultet och från Svenska social- och kommunalhögskolan.Medlemmarna i kollegiet är, förutom studenter, även professorer och annan personal vid universitetet. Universitetskollegiet sammanträder minst två gånger om året för att diskutera frågor som gäller universitetet. Kollegiet ansvarar också bland annat för att utse de externa medlemmarna i universitetets styrelse fastställa vilka medlemmar som ska företräda universitetet i universitetets styrelse välja universitetets kansler och revisorer fastställa universitetets bokslut och verksamhetsberättelse.
Som studentrepresentant i kollegiet ser du till att studenternas åsikter beaktas då det gäller universitetets framtida inriktning. Universitetskollegiet är med andra ord en viktig plats att vara med i och påverka! I universitetskollegiet kan du som studentrepresentant till och med vara ordförande för hela kollegiet och få betydelsefull erfarenhet till exempel inför arbetslivet.
-
-
-
Tveka inte, utan skicka in din ansökan
Läs informationen om de lediga platserna noggrant och skriv din ansökan så att det blir tydligt vilka faktorer som är till din fördel. Ansökan behöver inte vara lång och du behöver inte ha tidigare erfarenhet av motsvarande uppdrag! Halloped-systemet skickar ett bekräftelsemeddelande till dig då din ansökan har tagits emot och efter det får du sedan mera information. HUS tjänsteman kontaktar dig efter att ansökningstiden gått ut och berättar hur processen går vidare. Det är med andra ord viktigt att skicka in ansökan i god tid, eftersom vi i princip inte tar emot försenade ansökningar! Ansökningstiden pågår 16.9–14.10.2024.
Om du inte kommer på vad du ska skriva i din ansökan kan du kolla vår exempelansökan till en plats som studentrepresentant i ledningsgruppen för ett utbildningsprogram.
-
-
-
Vänta på mer information om hur ansökningsprocessen går vidare:
Efter att ansökningsomgången tagit slut på hösten börjar urvalskommittéerna vid respektive fakultet behandla ansökningarna och sammanställer sedan förslag på val av studentrepresentanter. Urvalskommittéerna kan, om de önskar, begära tilläggsinformation. Du ser tidpunkterna för begäran om tilläggsinformation i Halloped-systemet vid ansökningsblanketten för respektive lediga uppdrag.
Du får i varje skede information om hur processen fortskrider. Du kan också alltid kontakta HUS sakkunniga med ansvar för studentrepresentanter eller valkoordinatorn om du har frågor om ansökningsprocessen eller om uppdraget som studentrepresentant!
-
-
-
Kom med i verksamheten och delta i möten
Vi ordnar en utbildning för alla studentrepresentanter i utbildningsprogrammens ledningsgrupper. Utbildningen hålls 11.12 och du får då en introduktion i uppdraget samtidigt som du får träffa andra studentrepresentanter. Du får också delta i HUS nätverk för studentrepresentanter och studier, där du har möjlighet att diskutera aktuella frågor och nätverka med andra studentrepresentanter och aktörer som jobbar med studiefrågor vid universitetet. Dessutom får studentrepresentanterna information om aktuella frågor via HUS e-postlistor för studentrepresentanter.
-
-
-
Exempelansökan
Ta inspiration från exempelansökan om vad du kan skriva i din ansökan!
-
Så här väljs studentrepresentanterna
HUS delegation har godkänt reglementet som fastställer valet av studentrepresentanter. Centralvalnämnden, som utsetts av delegationen, planerar och bereder ansökningstiderna och utser urvalskommittéerna vid respektive fakultet, som sedan behandlar ansökningarna.
Urvalskommittéerna presenterar motiverade förslag på de personer som ska väljas varefter studentkårens styrelse godkänner förslagen. Förslagen skickas därefter till fakulteterna, eftersom det är dekanus för den fakultet som ansvarar för utbildningsprogrammet som fastställer de slutliga utnämningarna av medlemmarna i ledningsgrupperna.
Urvalskommittén?
Vi söker medlemmar till urvalskommittéerna under tiden 26.8–9.9, dvs. innan vi utlyser höstens val av studentrepresentanter. Vi söker minst tre medlemmar till urvalskommittéerna från varje fakultet. Medlemmarna ska vara närvaroanmälda studerande vid den fakultet som urvalskommittén representerar.
Urvalskommitténs huvudsakliga uppgift är att behandla de ansökningar som kommit till fakultetens studentrepresentantplatser. Urvalskommittén bereder också förslagen på de sökande som föreslås väljas. I urvalskommittén har du med andra ord möjlighet att påverka så att det är de mest motiverade sökandena som representerar studenterna vid beslutsfattandet vid universitetet. Du får också värdefull erfarenhet av rekrytering och förvaltning, som du har nytta av i arbetslivet.
Urvalskommittén håller högst två möten och deltar också i en gemensam utbildning som räcker några timmar. Utbildningen hålls 10.10.2024. Att vara med i urvalskommittén ger dig en utmärkt chans att fatta beslut som inverkar på studentsamfundet, utan att du förbinder dig under en lång tid! Dessutom stöder alltid en av HUS anställda urvalskommitténs arbete. Den anställda förbereder mötesmaterialet, fungerar som sekreterare under mötet och hjälper också till under själva mötet.
Du ansöker om en plats i urvalskommittéerna via Halloped-systemet.
Ofta ställda frågor
-
I uppdraget som studentrepresentant får du många nyttiga färdigheter; allt från att kunna hantera stora helheter till insikter i projektadministration och erfarenhet av att samarbeta i en grupp. Genom uppdraget lär du också känna de anställda vid universitetet, bland annat professorerna och utbildningsplanerarna, och du får en möjlighet att skapa värdefulla nätverk. Du kan få studiepoäng för ditt uppdrag som studentrepresentant.
HUS erbjuder studentrepresentanterna varje år gratis utbildningar i bland annat kommunikation, påverkan och mötesteknik. Då du är med i studentrepresentanternas nätverk får du, förutom kamratstöd, också nya vänner.
Du kan ansöka om ett intyg från HUS som visar att du varit studentrepresentant och om vissa villkor uppfylls kan du få studiepoäng från universitetet. Du behöver intyget från HUS för att ansöka om studiepoäng. Du kan be om intyget av HUS dokumentsekreterare.
-
Som studentrepresentant förväntar vi oss att du förbinder dig vid att sköta uppdraget och delta i organets möten. Utbildningsprogrammens ledningsgrupper sammanträder ungefär en gång i månaden under terminerna. Mötena räcker cirka 1–2 timmar.
Förutom att delta i mötena så går det också lite tid till att förbereda sig före mötena, till exempel att gå igenom materialet. Om du läser mötesmaterialet grundligt före mötet, frågar om studiekompisars eller ämnesföreningens åsikter om de ärenden som behandlas på mötet och ber att få ordet under mötet, så klarar du av uppdraget riktigt bra!
Oftast kan också suppleanterna delta i mötena om de så önskar. Det lönar sig att kolla upp detta alltid i början av mandatperioden. Det är viktigt att ni alltid på förhand kommer överens om vem som deltar i mötena, så att det varje gång finns en studentrepresentant på plats!
-
Att du planerar att åka på utbyte är inte nödvändigtvis ett hinder för att bli vald. Utgångspunkten är ändå att studentrepresentanterna ska kunna förbinda sig till sina uppgifter under en så stor del av sin mandatperiod som möjligt.
-
Du är aldrig ensam i uppdraget som studentrepresentant! Det finns andra studentrepresentanter i alla ledningsgrupper för utbildningsprogrammen och du samarbetar aktivt med de andra representanterna. Det lönar sig att skapa en gemensam grupp för studentrepresentanterna och ersättarna genast i början av mandatperioden. I gruppen kan ni komma överens om vem som deltar i mötena och tillsammans förbereda er före mötena.
Du får kamratstöd av de andra studentrepresentanterna också via nätverket för studentrepresentanter, som HUS upprätthåller. Inom nätverket kan du diskutera med andra studentrepresentanter. HUS ordnar dessutom utbildningar för studentrepresentanter och studieansvariga. Information om utbildningarna får du per e-post och via våra kanaler på sociala medier. Du kan också alltid ta kontakt med HUS sakkunniga inom utbildningspolitik, oberoende om du har frågor om någon situation som du upplever som speciellt utmanande eller om du bara allmänt vill diskutera något som gäller studierna!
-
Då det gäller utbildningsprogrammens ledningsgrupper finns det bara två krav: du ska vara närvaroanmäld student vid Helsingfors universitet och du ska ha en motiverad koppling till det utbildningsprogram till vars ledningsgrupp du söker (till exempel studierätt eller planer på att avlägga studier inom ifrågavarande program).
Motivation för uppdraget, insikter i aktuella ärenden vid fakulteten eller universitetet, kontakter till ämnes- och fakultetsföreningar samt tidigare erfarenhet av bevakning av studenters intressen är en fördel. Tidigare erfarenhet är ändå inget krav! I Halloped-ansökningssystemet hittar du mer detaljerad information om hur du ansöker om en plats och vilka kriterier som är fördelaktiga för dig. Informationen finns i samband med respektive lediga studentrepresentantplats.
-
Studentrepresentanter i fakultetsråden, kollegiet och universitetets styrelse får vara anställda vid universitetet i högst 6 månader med mindre än 50 % arbetstid. Då det gäller utbildningsprogrammens ledningsgrupper är ett anställningsförhållande vid universitetet inget hinder för att vara studentrepresentant.
Hur ett anställningsförhållande påverkar möjligheten att vara verksam som studentrepresentant har definierats närmare i universitetets valinstruktion. Mer information får du av HUS sakkunniga med ansvar för studentrepresentanter.
-
Urvalskommittéerna vid respektive fakultet behandlar ansökningarna till de studentrepresentantplatser i utbildningsprogrammens ledningsgrupper som kan sökas denna höst. Urvalskommittéerna är de som bäst känner till vilka frågor och behov som är aktuella inom respektive fakultet. Urvalskommittéerna presenterar motiverade förslag på de personer som ska väljas varefter studentkårens styrelse godkänner förslagen. Förslagen skickas därefter till fakulteterna, eftersom det är dekanus för den fakultet som ansvarar för utbildningsprogrammet som fastställer de slutliga utnämningarna av medlemmarna i ledningsgrupperna.
Då lediga platser utlyses utanför den egentliga ansökningstiden, dvs. i samband med de kompletterande ansökningsomgångarna, presenterar HUS utbildningspolitiska sakkunniga ärendet och motiveringspromemorian med ett förslag på dem som ska väljas för det organ som fattar det slutliga beslutet. Sättet att välja studentrepresentanter fastställs i reglementet som har godkänts av studentkårens delegation.
-
Fakultetsrådet sammanträder cirka en gång i månaden under terminerna. Mötena tar cirka två timmar. Fakultetsrådets möten kan behandla många ärenden på en gång, men ibland också mycket få. Mötena innehåller mer förberedda beslutsärenden än till exempel universitetskollegiets möten. Det innebär att det kanske inte blir så mycket diskussion på mötena, utan huvudfokus ligger på att sätta sig in i mötesmaterialet inför mötet. Det lönar sig att bekanta sig med materialet, dvs. föredragningslistan och dess bilagor, tillsammans med de andra studentrepresentanterna. Du kan också alltid kontakta HUS sakkunniga i högskolepolitik om du behöver råd.
Fakultetsrådets uppgift är att ansvara för styrningen av forskningens och undervisningens kvalitet, att besluta om till exempel examensfordringar, undervisningsprogrammet och grunderna för antagning samt att hantera fakultetens vittsyftande planer och andra principiellt viktiga frågor. Fakultetsrådet beslutar också om fakultetens ekonomi, utser dekanus och prodekanus samt beviljar examina som avlagts vid fakulteten.
-
Ledningsgrupperna för utbildningsprogrammen sammanträder i medeltal en gång i månaden under terminerna och mötena räcker cirka 1–2 timmar. Under dessa möten brukar mötesdeltagarna ofta diskutera mera än till exempel i fakultetsråden. De ärenden som utbildningsprogrammens ledningsgrupper behandlar inverkar också mycket mera direkt på studenternas vardag. Det här betyder att en studentrepresentant har många tillfällen att framföra sina åsikter. Det lönar sig att förbereda sig på förhand för diskussionerna och bekanta sig med materialet, det vill säga föredragningslistan och dess bilagor. Det är en god idé att förbereda sig tillsammans med de andra studentrepresentanterna. Du kan också alltid kontakta HUS sakkunniga inom utbildningspolitik.
Till de uppgifter som utbildningsprogrammens ledningsgrupper har hör bland annat att bereda utbildningsprogrammets treåriga undervisningsplan och besluta om det årliga undervisningsprogrammet. Utbildningsprogrammets ledare leder utbildningsprogrammets ledningsgrupp.