Hakuaika: 16.9.-14.10.

Hae opiskelijaedustajaksi koulutusohjelmasi johtoryhmään!

Millaista opetusta koulutusohjelmassasi järjestetään? Järjestetäänkö kurssit johdonmukaisessa järjestyksessä, ja onko niissä varmasti huomioitu erilaiset suoritustavat? Jos olet koskaan miettinyt näitä kysymyksiä, on mahdollisuutesi tullut! Haemme tänä syksynä opiskelijaedustajia koulutusohjelmien johtoryhmiin. Johtoryhmät ovat paras tapa vaikuttaa alasi opiskelijoiden opiskeluarkeen vaikuttaviin asioihin, kuten esimerkiksi opetussuunnitelmaan. Hakuaika on 16.9.-14.10.2024. Lue tältä sivulta lisää opiskelijaedustajana toimimisesta, ja hae opiskelijoiden ääneksi merkittäville vaikuttamisen paikoille!

Avoimet paikat: koulutusohjelmien johtoryhmät

Koulutusohjelmasi johtoryhmässä pääset vaikuttamaan koulutusohjelmasi opetukseen. Tänä syksynä haemme opiskelijaedustajia koulutusohjelmien johtoryhmiin seuraavalle kaudelle 1.1.2025-31.12.2026

 

Jokaisella Helsingin yliopiston koulutusohjelmalla on johtoryhmä, joka toimii koulutusohjelman johtajan tukena ja käsittelee keskeiset koulutusohjelman toimintaa koskevat asiat. Koulutusohjelman johtoryhmä valmistelee koulutusohjelman opetussuunnitelman. Opetussuunnitelma tehdään kolmeksi vuodeksi ja se määrittää,

  • Mitä opintojaksoja tutkintoihin kuuluu?
  • Millaisia suoritustapoja opintojaksoilla tarjotaan?
  • Millainen läsnäolovelvoite kursseilla on?
  • Millaiset osaamistavoitteet opintojaksoilla on?

Koulutusohjelman johtoryhmä päättää koulutusohjelman vuosittaisesti opetusohjelmasta. Opetusohjelma on ikään kuin opetussuunnitelman toteutussuunnitelma. Se määrittää esimerkiksi opintojaksojen

  • toteutusajankohdat,
  • lukujärjestykset ja
  • opetuspaikat,

eli kaikki opintojakson opiskelijan kannalta äärimmäisen tärkeät yksityiskohdat koko vuoden ajalta. Koulutusohjelman johtoryhmässä pääset siis vaikuttamaan kaikkiin niihin asioihin, jotka toteutuvat käytännössä oman koulutusohjelmasi opetuksessa. Tämä jos jokin on käytännönläheinen vaikuttamisen paikka!

Kaikkien koulutusohjelmien johtoryhmissä on kaksi varsinaista ja kaksi varaopiskelijajäsentä. Lisäksi koulutusohjelmissa on enintään kuusi koulutusohjelman opettajaa, joilla ei ole varajäseniä. Johtoryhmää johtaa koulutusohjelman johtaja. Koulutusohjelmien johtoryhmien työskentelykieli on koulutusohjelman kielestä riippuen suomi, englanti tai ruotsi, mutta kokouksissa käytettävästä kielestä on mahdollista sopia erikseen.

Koulutusohjelmien johtoryhmien opiskelijaedustajille maksetaan 35 euron kokouspalkkio.

Näin haet opiskelijaedustajaksi

    • Lähetä rohkeasti hakemus

      Lue hakuilmoitus huolellisesti läpi ja kirjoita hakemuksesi reflektoiden eduksi katsottavia asioita. Hakemuksen ei tarvitse kuitenkaan olla pitkä, eikä sinulla tarvitse olla ennalta kokemusta vastaavanlaisista tehtävistä! Halloped-järjestelmä lähettää sinulle vahvistusviestin hakemuksen vastaanottamisesta ja voit jäädä odottamaan lisätietoja. HYYn työntekijä ottaa sinuun yhteyttä hakuajan päätyttyä kertoakseen haun etenemisestä. Muista siis lähettää hakemus hyvissä ajoin, sillä lähtökohtaisesti emme voi huomioida myöhästyneitä hakemuksia! Hakuaika on auki 16.9.-14.10.2024.

      Jos et keksi, mitä hakemukseen pitäisi kirjoittaa, käy katsomassa esimerkkihakemuksemme koulutusohjelman johtoryhmään.

    • Odota lisätietoja haun etenemisestä

      Syksyllä opiskelijaedustajahaun sulkeutumisen jälkeen tiedekunnittain asetetut valintatoimikunnat ryhtyvät käsittelemään hakemuksia ja tekemään valintaesityksiä valittavista opiskelijaedustajista. Valintatoimikunnat voivat halutessaan kysellä lisätietoja. Näet mahdolliset päivämäärät lisätietopyynnöille kunkin hakukohteen omalta lomakkeelta Halloped-järjestelmässä.

      Sinulle ilmoitetaan haun etenemisestä sen eri vaiheissa. Voit tietenkin olla aina yhteydessä suoraan HYYn opiskelijaedustajista vastaavaan asiantuntijaan tai valintakoordinaattoriin, jos sinulla tulee mieleen jotakin kysyttävää hakuun tai opiskelijaedustajana toimimiseen liittyen!

    • Tule mukaan toimintaan ja koulutuksiin!

      Kaikille koulutusohjelmien johtoryhmien opiskelijaedustajille järjestetään 11.12. koulutus, jossa saat perehdytystä tehtävään ja pääset tutustumaan muihin opiskelijaedustajiin. Pääset myös osaksi HYYn opiskelijaedustaja- ja opintoverkostoja, joissa pääset keskustelemaan ajankohtaisista asioista ja verkostoitumaan muiden yliopiston opintovaikuttajien ja opiskelijaedustajien kanssa. Näiden lisäksi opiskelijaedustajille viestitään ajankohtaisista aiheista HYYn opiskelijaedustajien sähköpostilistojen kautta.

    • Esimerkkihakemus

      Katso esimerkkihakemuksesta mallia, mitä voisit hakemukseesi kirjoittaa!

      Esimerkkihakemus_24
      Asiakirja

Näin opiskelijaedustajat valitaan

HYYn edustajiston hyväksymä ohjesääntö määrittelee opiskelijaedustajien valintatapaa. Edustajiston asettama keskuvalintatoimikunta suunnittelee ja valmistelee hakuajat sekä asettaa tiedekunnittain valintatoimikunnat käsittelemään hakemuksia.

Valintatoimikunnat tekevät perustellut esitykset valittavista henkilöistä, jonka jälkeen ylioppilaskunnan hallitus hyväksyy esitykset. Esitykset välitetään tämän jälkeen tiedekunnille, sillä koulutusohjelman vastuutiedekunnan dekaani tekee lopulliset nimitykset koulutusohjelmien johtoryhmien jäsenistä.

Ohjesääntö opiskelijaedustajien valintatavasta

Usein kysyttyä

  • Opiskelijaedustajan tehtävässä opit monia hyödyllisiä taitoja kokonaisuuksien hahmottamisesta projektinhallintaan ja ryhmätyöskentelyyn. Tehtävän kautta opit myös tuntemaan yliopiston henkilöstöä professoreista koulutussuunnittelijoihin ja pääset luomaan arvokkaita verkostoja. Opiskelijaedustajana toimimisesta voi saada myös opintopisteitä.

    HYY tarjoaa opiskelijaedustajille vuosittain ilmaisia koulutuksia muun muassa viestinnästä, vaikuttamisesta ja kokoustekniikasta. Opiskelijaedustajien verkoston kautta saat paitsi vertaistukea myös ystäviä.

    Opiskelijaedustajana toimimisesta voi hakea HYYltä todistusta ja tietyin ehdoin opintopisteitä yliopistolta. Tarvitset HYYn myöntämän todistuksen hakiessasi opintopisteitä! Todistusta voit hakea HYYn asiakirjasihteeriltä

  • Opiskelijaedustajana sinun tulee sitoutua tehtävään ja osallistua toimielimen kokouksiin. Koulutusohjelmien johtoryhmät kokoustaa lukukausien aikana noin kerran kuussa. Kokoukset kestävät noin 1-2 tuntia.

    Kokousten lisäksi opiskelijaedustajalla menee jonkin verran aikaa kokoukseen valmistautumiseen, esimerkiksi materiaalin läpikäymiseen. Kun lukee kokousmateriaalit hyvin ennen kokousta, kysyy tilanteesta riippuen opiskelutovereiden tai ainejärjestön näkemyksiä kokouksen aiheisiin ennalta ja käyttää puheenvuoroja itse kokouksessa, selviytyy tehtävästä jo oikein hyvin.

    Yleensä myös varajäsenet voivat halutessaan osallistua kokouksiin. Tämä kannattaa varmistaa jokaisen kauden alussa. Sopikaa joka tapauksessa aina etukäteen, kuka on menossa kokoukseen, jotta paikalla olisi aina opiskelijoiden edustus!

  • Vaihtosuunnitelmat eivät välttämättä estä valituksi tulemista. Lähtökohtana on kuitenkin, että opiskelijaedustajat pystyvät sitoutumaan tehtäväänsä mahdollisimman suurimmaksi osaksi edustuskauttaan.

  • Opiskelijaedustajana et toimi koskaan yksin! Jokaisessa koulutusohjelman johtoryhmässä on muita opiskelijaedustajia, joiden kanssa teet tiiviisti yhteistyötä. Heti kauden alussa kannattaa luoda yhteinen ryhmä opiskelijaedustajille ja varaedustajille, jotta voitte sopia, ketkä menevät kokouksiin ja valmistautua kokouksiin yhdessä.

    Saat vertaistukea muilta opiskelijaedustajilta myös HYYn ylläpitämän opiskelijaedustajaverkoston kautta, jossa pääset keskustelemaan muiden opiskelijaedustajien kanssa. Lisäksi järjestämme koulutuksia opiskelijaedustajille ja opintovastaaville. Koulutuksista tiedotetaan sähköpostitse ja sosiaalisen median kanavissa. Voit myös aina olla yhteydessä HYYn koulutuspoliittisiin asiantuntijoihin, oli sitten kyse haastavasta tilanteesta, tai haluat vain kysellä jostakin opintoihin liittyvästä aiheesta!

  • Koulutusohjelmien johtoryhmien kohdalla vaatimuksia on vain kaksi: sinun tulee olla läsnäoleva opiskelija Helsingin yliopistossa ja sinulla tulee olla perusteltu yhteys siihen koulutusohjelmaan, jonka johtoryhmään haet (esimerkiksi opinto-oikeus tai suunnitelma suorittaa opintoja kyseisessä ohjelmassa).

    Eduksesi katsotaan motivaatio, näkemykset tiedekunnassa tai yliopistolla tapahtuvista ajankohtaisista asioista, yhteydet aine- ja tiedekuntajärjestöihin sekä aiempi kokemus opiskelijoiden edunvalvonnasta. Aiempaa kokemusta ei kuitenkaan edellytetä! Löydät tarkat hakuohjeet ja eduksi katsottavat kriteerit Halloped-hakujärjestelmästä kunkin hakukohteen alta.

  • Tiedekuntaneuvostojen, kollegion ja yliopiston hallituksen opiskelijaedustajat voivat olla yliopistolla korkeintaan alle 6 kuukauden työsuhteessa alle 50 % työajalla. Koulutusohjelman johtoryhmässä opiskelijaedustajana toimimista ei estä työsuhde yliopistolla.

    Työsuhteen vaikutukset on määritelty tarkemmin yliopiston vaalijohtosäännössä. Lisätietoa vaikutuksista voit kysyä HYYn opiskelijaedustajista vastaavalta asiantuntijalta.

  • Tänä syksynä haettavien koulutusohjelmien johtoryhmien opiskelijaedustajapaikkojen hakemukset käsittelevät tiedekuntakohtaiset valintatoimikunnat. Valintatoimikunnat tuntevat parhaiten omien tiedekuntiensa ajankohtaiset asiat ja tarpeet. Valintatoimikunnat tekevät perustellut esitykset valittavista henkilöistä, jonka jälkeen ylioppilaskunnan hallitus hyväksyy esitykset. Esitykset välitetään tämän jälkeen tiedekunnille, sillä koulutusohjelman vastuutiedekunnan dekaani tekee lopulliset nimitykset koulutusohjelmien johtoryhmien jäsenistä.

    Päähaun ulkopuolisten hakujen, eli täydennyshakujen aikaan, valintaesityksen, perustelumuistion ja asian esittelyn lopullisen päätöksen tekevälle toimielimelle tekee HYYn koulutuspoliittinen asiantuntija.
    Opiskelijaedustajien valintatapaa määrittelee edustajistomme hyväksymä ohjesääntö.

  • Koulutusohjelmien johtoryhmät kokoustaa keskimäärin kerran kuukaudessa lukukausien aikana ja kokoukset kestävät noin 1-2 tuntia. Koulutusohjelmien kokouksissa käydään usein enemmän keskustelua, kuin esimerkiksi tiedekuntaneuvostoissa. Käsiteltävät asiat koulutusohjelmien johtoryhmissä vaikuttavat myös paljon suoremmin opiskeluarkeen, joten opiskelijaedustajalla on paljon tilaisuuksia kertoa näkemyksiään. Keskusteluun kannattaa valmistautua etukäteen ja materiaaleihin, eli esityslistaan ja sen liitteisiin, kannattaa perehtyä yhdessä muiden opiskelijaedustajien kanssa. Voit myös aina olla yhteydessä HYYn koulutuspoliittisiin asiantuntijoihin.

    Koulutusohjelmien johtoryhmien tehtäviä on muun muassa valmistella koulutusohjelman kolmivuotinen opetussuunnitelma ja päättää jokavuotisesta opetusohjelmasta. Koulutusohjelman johtoryhmää johtaa koulutusohjelman johtaja.

Valintatoimikunta?

Valintatoimikuntiin haetaan jäseniä 26.8.-9.9. eli ennen varsinaisia opiskelijaedustajahakuja. Valintatoimikuntiin haetaan vähintään kolmea jäsentä jokaisesta tiedekunnasta. Jäsenten tulee olla sen tiedekunnan läsnäolevia opiskelijoita, jota valintatoimikunta edustaa.

Valintatoimikunnan päätehtävä on käsitellä tiedekuntansa opiskelijaedustajapaikoille tulleet hakemukset ja valmistella esitykset valittavista hakijoista. Valintatoimikunnassa pääset siis vaikuttamaan siihen, että opiskelijoita edustaa yliopiston päätöksenteossa motivoituneimmat hakijat! Lisäksi saat arvokasta kokemusta rekrytoinnista ja hallinnosta esimerkiksi työelämää varten.

Valintatoimikunnan työhön kuuluu korkeintaan kaksi kokousta sekä yhteinen koulutus, joka kestää muutaman tunnin. Koulutuksen ajankohta on 10.10.2024. Valintatoimikunnassa toimiminen onkin oivallinen mahdollisuus päästä tekemään opiskelijayhteisöön vaikuttavia päätöksiä ilman pitkää sitoutumista. Lisäksi valintatoimikuntia tukee aina HYYn työntekijä, joka valmistelee materiaalit, toimii kokouksen sihteerinä ja auttaa myös kokouksen aikana.

Valintatoimikuntiin haetaan Halloped-järjestelmän kautta.

Kysy lisää