Rakennamme unelmiemme yhteiskuntaa
-
-
Yhdenvertaisuus
Tavoitteenamme on tasa-arvoinen yhteiskunta. Edistämme koulutuksen saavutettavuutta, opiskelijan riittävää toimeentuloa ja maksutonta julkista liikennettä. Haluamme maailman, jossa kaikkia kohdellaan yhdenvertaisesti taustaan katsomatta.
-
-
-
Sivistys
Uskomme, että maailmaa voi muuttaa sivistyksen voimalla. Sivistys ei ole pelkkää kirjaviisautta, vaan myös avarakatseisuutta ja kykyä soveltaa opittua tietoa. Pyrimme siihen, että opiskelijat pääsevät kartuttamaan näitä taitoja sekä luennoilla että yliopistoyhteisön ja yhteiskunnan toimintaan osallistumalla.
-
-
-
Inhimillisyys
Meidän on voitava hyvin, jotta voimme opiskelijoina rakentaa oikeudenmukaisempaa maailmaa nyt ja tulevaisuudessa. Onnellinen opiskeluaika edellyttää hyviä terveyspalveluita, viihtyisää asumista, inhimillisiä opintovaatimuksia ja mielekkäitä vapaa-ajan mahdollisuuksia.
-
-
-
Vastuullisuus
Mielestämme Suomen tulee käyttää YK:n suositusten mukaisesti vähintään 0,7 % bruttokansantuotteestaan kehitysyhteistyöhön. Meidän tulee aktiivisesti edistää ympäristövastuullisuutta, näyttää toiminnallamme esimerkkiä sekä ottaa kantaa ympäristökysymyksiin yliopistolla, kaupungilla ja yhteiskunnassa.
-
-
-
Rohkeus
Uskallamme osallistua aktiivisesti opiskelijoita koskevaan julkiseen keskusteluun ja puutumme pelottomasti epäkohtiin. Rakennamme unelmiemme yhteiskuntaa päättäväisesti ja tarjoamme jäsenillemme vaikuttamisen mahdollisuuksia. Maailmaa on muutettava.
-
Opiskelijan ääni yliopistolla
Yliopistoissa ylin valta kuuluu yliopistoyhteisölle. Me opiskelijat olemme professorien ja muun henkilökunnan tavoin yliopistoyhteisön jäseniä – meillä on mahdollisuus vaikuttaa kaikilla yliopiston päätöksenteon tasoilla. Istumme koulutusohjelmien johtoryhmissä, tiedekuntaneuvostoissa, yliopiston hallituksessa ja yliopistokollegiossa. Opiskelijat ovat edustettuina myös monissa yliopiston työryhmissä.
Edustuksellisen päätöksenteon lisäksi opiskelijat vaikuttavat yliopistolla ylioppilaskunnan kautta. Me ylioppilaskunnan toimiston hallituslaiset ja asiantuntijat tapaamme säännöllisesti esimerkiksi yliopiston rehtoria, tiedekuntien opetuksesta vastaavia varadekaaneja ja yliopistopalveluiden väkeä. Tarjoamme heille opiskelijan näkökulman erilaisiin aiheisiin ja kehitämme yliopistoa yhteistyössä heidän kanssaan.
Työmme kaupungissa ja yhteiskunnassa
-
-
Terveys ja hyvinvointi
Tavoitteenamme on turvata opiskelijoille helposti saavutettavat ja korkealaatuiset terveyspalvelut. Paras tapa tähän on YTHS, jonka päätöksentekoon osallistumme aktiivisesti. Olemme kiinnittäneet huomiota erityisesti opiskelijoiden mielenterveyteen, sillä psyykkiseen oireiluun liittyy edelleen häpeää ja leimautumisen pelkoa. Tämän takia olemme kampanjoineet avoimemman keskustelukulttuurin ja mielenterveyden oireiluun liittyvän stigman vähentämisen puolesta #kaikkihyvin -kampanjalla.
-
-
-
Kaupunki
Tulevaisuuden pääkaupunkiseudun liikenneratkaisuissa on keskityttävä pyöräilyn, kävelyn ja joukkoliikenteen kehittämiseen. Toimivat ja monipuoliset palvelut ovat välttämätön osa hyvää kaupunkia. Julkisten palveluiden lähtökohtana tulisikin olla käyttäjälähtöisyys, saavutettavuus ja ennaltaehkäisyyn panostaminen. Olemme muun muassa olleet mukana edistämässä autotonta keskustakampusta ja Tiederatikkaa, joka parantaisi poikkitaisliikennettä eri kampusten välillä. Vaikutamme pääkaupunkiseudun päättäjiin yhteisillä tavoitteilla pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijoiden World Student Capital ry:n kanssa.
-
-
-
Toimeentulo
Paremmin toimeentulevat opiskelijat ovat yhteiskunnan etu. Riittävä, vakaa toimeentulo tukee hyvinvointia ja opiskelukykyä. Opintotuen on oltava osa sosiaaliturvaa ja sen täytyy turvata opiskelijan toimeentulo opintojen aikana. Pidämme ääntä opiskelijan toimeentuloa koskevista haasteista ja ongelmakohdista. Laadimme mielipidekirjoituksia ja kannanottoja, teetämme selvityksiä opiskelijoiden toimeentulosta, tapaamme poliitikkoja ja keskustelemme sosiaalisessa mediassa.
-
-
-
Asuminen
Oma koti on perusoikeus. Hyvän opiskelija-asumisen kulmakiviä ovat kohtuuhintaiset asunnot, hyvät joukkoliikenneyhteydet kampuksille sekä ulkoilumahdollisuudet. Haluamme lisää opiskelija-asuntoja kampusten läheisyyteen ja hyvien kulkuyhteyksien päähän niistä. HYY omistaa jonkin verran asuntoja, mutta pääasiassa asuminen on järjestetty Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö Hoasin kautta. HYY on Hoasin perustajajäsen ja olemme edustettuina sen hallintoelimissä. HYYn kautta opiskelijoiden ääni kuuluu säätiön toiminnassa.
-
-
-
Yhdenvertaisuus
Yhdenvertaisuus näkyy kaikessa toiminnassamme – niin piirissämme toimivissa järjestöissä, yliopistolla kuin yhteiskunnassakin. Käytännön esimerkkejä yhdenvertaisuustyöstämme ovat piirissämme toimivien järjestöjen sitouttaminen HYYn yhdenvertaisuussuunnitelmaan, kolmikielinen viestintä, häirintäyhdyshenkilötoiminta sekä kansainvälisten opiskelijoiden aseman vahvistaminen opiskelijayhteisössä.
-
Tutkimukset ja selvitykset
Edunvalvontatyömme perustuu aina tutkittuun tietoon. Teemme ja teetämme säännöllisesti tutkimuksia opiskelijoidemme elämään liittyvistä asioista. Olemme tehneet esimerkiksi hyvinvointikyselyn opiskelijoillemme ja teettäneet mm. selvitykset Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden toimeentulosta, 30 vuotta täyttäneiden opiskelijoiden tilanteesta sekä kansainvälisten opiskelijoiden sairausvakuutuksista. Olemme myös mukana Opiskelijan kaupunki -tutkimuksessa, jossa tarkastellaan kaupunkiviihtyisyyttä, opiskelija-asumista ja liikkumista pääkaupunkiseudulla.