Dina rättigheter på universitetet

Dina rättigheter på universitetet

Du har rätt att anmäla dig frånvarande från studierna på grund av tillökning i familjen, ifall du inte har tid att delta i undervisningen. När du anmäler dig frånvarande medan du är föräldraledig har du rätt att få en motsvarande förlängning av studierätten. Mer information om förlängning av studierätten hittar du här.

Du har rätt att informera om att du ha familj och utifrån detta önska få tillgång till flexiblare sätt att avlägga dina studier. Kontakta oss eller universitetets jämställdhetsansvariga ifall det på någon av dina kurser inte går att ordna flexibla sätt att avlägga studierna.. Det är ändå skäl att komma ihåg att universitetet inte har skyldighet att skräddarsy hela kursen separat för en studerande med familj. Du har de bästa möjligheterna att få avlägga en kurs flexibelt om du ber om det i tid. Du uppnår oftast det bästa resultatet om din attityd är diskuterande och om du har förståelse för att det inte är möjligt att lätta på inlärningsmålen på grund av din familjesituation eller någon annan personlig orsak. Om du på kurserna upplever utmaningar som beror på att du har familj kan du också ta upp detta i kursresponsen. Tack vare din aktivitet kan läget förändras till det bättre i fortsättningen. 

Alla har rätt att vara frånvarande från undervisningen vid sjukdom eller vid vård av ett barn som är sjukt. Det är ändå inte möjligt att göra undantag då det gäller antalet tillåtna frånvaron eller de prestationer som krävs på kursen, men det är möjligt att hitta flexibla lösningar genom att ersätta undervisningstimmar med andra prestationer. 

Du har rätt att ta med dig ditt barn till föreläsningen. Det är skäl att tänka på både barnets och dina studiekompisars bästa och inte ta med dig ditt barn på föreläsningen om hen är sjuk eller gråter. Om du ammar din baby kan du be om att det finns en möjlighet att amma babyn i samband med att du skriver en tentamen. 

Om det är problematiskt att studera på dagen, finns det vissa undervisningslokaler som du kan använda på kvällen och natten. Du behöver en separat nyckel till dessa. Här kan du läsa mer om de lokaler som är i användning på natten och om hur du får en nyckel till utrymmena. 

Du kan anhålla om extra tid för att avlägga dina studier antingen en gång eller flera gånger. Du behöver inte ansöka om extra tid genast från och med den tidpunkt då din studierätt har tagit slut. Vi rekommenderar att du ansöker om extra tid i det skedet då du verkligen tänker fortsätta dina studier. Då du överväger din situation ska du ändå beakta eventuella andra bestämmelser som gäller för hur studieprestationer förfaller och du ska också minnas att du ska använda den extra tiden för att aktivt slutföra dina studier. Om du inte använder den extra tiden som du fått för  att slutföra studierna kan det försvåra dina möjligheter att få mera extra tid.

Som familj räknas också andra familjer än de som bildas av två föräldrar av olika kön, till exempel ensamstående personers familjer eller familjer där båda föräldrarna är av samma kön, familjer med fler än två föräldrar eller nyfamiljer. Du har rätt att bli identifierad som en studerande med familj vid universitetet och i samhället oberoende av din familjeform. 

Förmåner

Förmåner

Du kommer väl ihåg att bekanta dig med de aktuella anvisningarna i första hand på FPA:s webbplats.

FPA beviljar moderskapsunderstöd till alla som genomgått en hälsoundersökning senast under den 18:e graviditetsveckan. Du kan välja om du vill ha understödet i form av en moderskapsförpackning eller som ett penningbelopp.

Du kan bli graviditetsledig före den beräknade tidpunkten för barnets födelse. Den gravida föräldern får graviditetspenning under graviditetsledigheten. Du kan ha rätt till särskild graviditetspenning om du måste vara borta från arbetet eller studierna på grund av att du i ditt arbete utsätts för smittosamma sjukdomar, strålning eller kemiska ämnen på din arbets- eller studieplats. 

Du får föräldrapenning för den tid du är föräldraledig. Du kan inleda föräldraledigheten då ditt barn har fötts. Storleken på föräldrapenningen beror på dina årsinkomster. Du kan ansöka om stödet då du vet när du tänker vara föräldraledig. Om du får studiepenning betalas stödet som minimidagpenning. 

Då ditt barn har fötts kan du ansöka om barnbidrag, som betalas för barn som är yngre än 17 år. Storleken på stödet beror på antalet barn och en ensamstående förälder får ensamförsörjartillägg för varje barn. 

Du kan fortsätta lyfta studiestöd efter att ditt barn har fötts om du samtidigt kan avlägga studier och sköta ditt barn. I detta fall är du berättigad till försörjarförhöjning av studiestödet. Du behöver inte ansöka om försörjarförhöjning, eftersom det beviljas automatiskt utifrån de uppgifter som finns i folkbokföringen. Antalet barn inverkar inte på storleken på förhöjningen. Du ska ändå beakta kraven då det gäller studiepoäng och inkomstgränserna. Föräldrapenningen räknas som en inkomst vid inkomstkontrollen av studiestödet. 

Det lönar sig att kontrollera det allmänna bostadsbidraget då ditt barn har fötts. Storleken på hushållet och förändringen i inkomsterna inverkar på mängden bostadsbidrag. Du kan också ansöka om familjebostad från Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse eller från städerna i huvudstadsregionen. 

Då föräldrapenningperioden tar slut kan du sköta barnet hemma eller sätta ditt barn i kommunal eller privat småbarnspedagogik. Om du sköter barnet hemma eller någon annanstans än inom kommunal småbarnspedagogik har du rätt till stöd för hemvård av barn eller stöd för privat vård av barn. Stödet består av vårdpenning och ett kommuntillägg, som erbjuds i många kommuner. Det är skäl att kontrollera om även din kommun betalar ut ett sådant stöd. Hemvårdsstödet betalas till dig medan privatvårdsstödet betalas direkt till vårdaren eller den småbarnspedagogiska enheten. Du kan lyfta studiestöd även om du får hemvårdsstöd eller privatvårdsstöd. Det är viktigt att minnas att hemvårdsstödet beviljas enbart för vård av barn som är yngre än 3 år och att stödet beaktas som en inkomst vid inkomstkontrollen av studiestödet.  

Om barnets andra förälder inte är fast bosatt tillsammans med barnet har barnet rätt till underhållsbidrag från denna förälder. Barnet har rätt att få underhållsstöd från FPA om den andra föräldern inte betalar underhållsbidrag, om bidragets storlek är lägre än underhållsstödets storlek eller om föräldraskapet inte har erkänts. Du får hjälp av stadens barnatillsyningsman för att göra upp ett avtal om underhåll. Om ni inte kan komma överens om ett avtal och ärendet måste föras till domstol kan du söka rättshjälp från rättshjälpsbyrån. 

Du kan åka på utbytesstudier under dina studier. Som studerande med familj har du, eftersom du är vårdnadshavare till ett minderårigt barn, rätt till ett månatligt extra stöd i Europa förutom det normala Erasmus+stipendiet. Här kan du läsa om erfarenheter av studerande som varit på utbyte tillsammans med sin familj. 

Du kan läsa mer om studenternas försörjning i HUS överlevnadsguide. 

Stadens tjänster och småbarnspedagogik

Stadens tjänster och småbarnspedagogik

Ett barn som inte ännu är i skolåldern har rätt till kommunal småbarnspedagogik. Avgiften för småbarnspedagogiken beror på din familjs inkomster. Småbarnspedagogiken är avgiftsfri för dem som har mycket låga inkomster. Det kan vara utmanande att snabbt få en plats inom småbarnspedagogiken nära ditt hem. Det lönar sig därför att söka en plats inom småbarnspedagogiken genast då du vet när ditt barn behöver en vårdplats inom småbarnspedagogiken. Dessutom erbjuder en del organisationer tillfällig avgiftsbelagd barnpassningshjälp, till exempel Mannerheims Barnskyddsförbund och Befolkningsförbundet. Befolkningsförbundets sida om hemtjänster är enbart på finska.

Helsingfors stad erbjuder även andra tjänster för barnfamiljer. Staden arrangerar avgiftsfri klubbverksamhet i lekparkerna för barn i åldern 2–4 år. Klubbverksamheten är öppen 1–4 gånger i veckan 2,5–3 timmar per dag. Klubbverksamheten är avsedd för barn som vårdas hemma med hjälp av hemvårdsstödet. Om du får stöd för privatvård av barn kan ditt barn inte delta i klubben. Om du behöver stöd i vardagen kan du ansöka om avgiftsbelagd hemservice. Du kan få tillgång till hemservicen till exempel om du har nedsatt funktionsförmåga eller på grund av din familjesituation, överansträngning eller sjukdom. Hemtjänsten beviljas för en viss bestämd tid. 

Du har rätt till de avgiftsfria rådgivningstjänsterna som staden tillhandahåller. Rådgivningarna erbjuder olika slags tjänster och hälsoundersökningar under graviditeten och då barnet inte ännu är i skolåldern. Du kan bekanta dig med Helsingfors stads tjänster här. 

Lastenhoitopalvelu Pikku HYY

Barnpassningsservicen Lilla HUS

Lilla HUS är vår barnpassningsservice som erbjuder HUS medlemmar tillfällig barnpassningshjälp. Lilla HUS finns på centrumcampus på adressen Brobergsterrassen 3 C. Lilla HUS erbjuder tillfällig vård och fasta vårdturer. Det är skäl att reservera en plats i god tid på förhand.

Lilla HUS

Hjälp och kamratstöd

Hjälp och kamratstöd

Om vardagen känns tung och du behöver någon att prata med kan du få hjälp både från universitetet och många organisationer. Studiepsykologerna erbjuder individuell vägledning och grupper för studerande som behöver stöd då det gäller studieförmåga, motivation, tidsanvändning eller frågor som gäller arbetet med avhandlingen. Med studiepsykologerna kan du även diskutera om du känner dig spänd eller om du upplever att din ork inte räcker till. Universitetsprästerna erbjuder en trygg plats för alla oberoende av personens tro eller övertygelse, kön eller sexuella läggning. Du kan kontakta universitetsprästen då du vill diskutera andliga frågor, studier, arbete, människorelationer eller andra frågor som hör till livet. 

SHVS tillhandahåller mentalvårdstjänster som en del av studerandehälsovården, som till exempel förebyggande grupper och vårdgrupper samt korttidsterapi. Valo-fonden vid Helsingfors universitet erbjuder studenter vid Helsingfors universitet stöd för att kunna fortsätta rehabiliteringspsykoterapi ett tredje eller fjärde år efter att FPA:s stöd för rehabiliteringspsykoterapi har tagit slut. 

Nyyti r.f. är en förening som jobbar för att främja studenters psykiska hälsa och studieförmåga. Nyytis chatt är en plats där du tillsammans med andra kan dela med dig av dina tankar och erfarenheter. I gruppchatten diskuterar deltagarna olika ämnesområden som rör studentens vardag och liv. Nyyti arrangerar också mindre grupper och diskussionstillfällen och har också en podcast samt material om studenters välmående och psykisk hälsa.  

Mannerheims Barnskyddsförbunds huvudsakliga uppgift är att främja välfärden hos barn, unga och barnfamiljer. Mannerheims Barnskyddsförbund tillhandahåller kamratstöd och rådgivning i problemsituationer som kan uppstå då man är förälder. Du kan till exempel få diskussionshjälp via föräldratelefonen eller besöka ett familjecafé. Informationen om familjecaféerna finns enbart på finska. 

Lever ni i en regnbågsfamilj? Ni kan får rådgivning till exempel från SETA och från Regnbågsfamiljer ry. 

Du kan upprätthålla dina sociala nätverk och ta en paus från vardagen genom att till exempel delta i verksamheten i någon av de 250 föreningar eller utskott som verkar inom HUS. Förutom ämnes- och fakultetsföreningar är nationer, hobbyföreningar, körer, sportföreningar och många andra föreningar verksamma inom HUS! Läs mer här.

Länkar