Vi förbättrar studenternas ställning vid universitetet, i staden och i samhället Vi befrämjar och försvarar ärenden som är viktiga för våra studenter. Som grund för vårt arbete finns våra värderingar bildning, jämlikhet, medmänsklighet, mod och ansvarsfullhet. Vi påverkar på många olika sätt: genom att träffa beslutsfattare, publicera ställningstaganden och insändare, genomföra kampanjer och delta på möten och medverka i arbetsgrupper. Dessutom stöder vi studieaktiva i deras arbete.
Vårt mål är ett jämlikt samhälle. Vi främjar utbildningens tillgänglighet, en tillräcklig försörjning för studenter och gratis kollektivtrafik. Vi vill ha en värld där alla behandlas jämlikt oberoende av bakgrund.
Vi tror att världen kan förändras med bildningens kraft. Bildning är inte enbart bokvishet utan även vidsynthet och förmåga att tillämpa inlärd kunskap. Vi strävar att studenterna kan utöka de här färdigheterna både på föreläsningar och genom att delta i universitetsgemenskapens och studentkårens verksamhet.
Vi bör må bra så att vi som studenter kan skapa en rättvisare värld nu och i framtiden. En lycklig studietid förutsätter goda hälsovårdstjänster, trivsamt boende, mänskliga studiekrav och trevliga fritidssysselsättningar.
Vi anser att Finland borde använda minst 0,7 % av sin bruttonationalprodukt till utvecklingssamarbete i enlighet med FN:s rekommendationer. Vi bör aktivt befrämja miljöansvarsfullhet, visa gott exempel med vår verksamhet samt ta ställning till miljöfrågor vid universitetet, i staden och i samhället.
Vi vågar delta aktivt i den offentliga debatten om ärenden som gäller studenter och vi tar modigt tag i felaktigheter. Vi bygger målmedvetet upp vårt drömsamhälle och erbjuder våra medlemmar möjlighet att påverka. Världen måste förändras.
Universitetsgemenskapen har den högsta makten vid universitetet. Vi studenter är liksom professorer och övrig personal medlemmar i universitetsgemenskapen- vi har möjlighet att påverka alla vid universitetet på beslutsfattandenivå. Vi medverkar i utbildningsprogrammens ledningsgrupper, fakultetsråd, universitetets styrelse och i universitetskollegiet. Studenterna representeras även i flera andra av universitetets arbetsgrupper.
Utöver representativt beslutsfattande påverkar studenterna universitetet även genom studentkåren. Vi styrelsemedlemmar och sakkunniga vid studentkårens byrå träffar regelbundet universitetets rektor, prodekaner som ansvarar för undervisningen vid fakulteterna samt anställda vid universitetsservicen. Vi erbjuder dem studentens perspektiv på olika teman och utvecklar universitetet i samarbete med dem.
Vårt mål är att säkra lättillgängliga och högklassiga hälsovårdstjänster för studenterna. Det bästa sättet är SHVS i vars beslutsfattande vi deltar aktivt. Vi har speciellt fäst uppmärksamhet vid studenternas mentala hälsa, eftersom psykiska symptom fortfarande präglas av skam och rädsla för att bli stämplad. På grund av det har vi utfört kampanjer för en öppnare diskussionskultur, och för att minska stigmat med psykiska symptom har vi utfört kampanjen #alltväl.
Framtidens trafikarrangemang i huvudstadsregionen bör bestå av satsningar på att utveckla cyklande, gång och kollektivtrafik. Fungerande och mångsidiga tjänster är nödvändiga i en välfungerande stad. Utgångpunkten för offentliga tjänster borde vara användarorientering, tillgänglighet och förebyggande. Vi har bland annat varit med och främjat ett bilfritt campus och Vetenskapsspårvagnen som skulle förbättra den tvärgående trafiken mellan olika campus. Vi påverkar beslutsfattarna i huvudstadsregionen med gemensamma mål i samarbete med huvudstadsregionens högskolestudenters förening World Student Capital ry.
Studenter som klarar sig bättre är en fördel för samhället. En tillräckligt stabil försörjning stöder välbefinnandet och studieförmågan. Studiestödet bör inkluderas i socialskyddet och trygga studentens försörjning under studietiden. Vi höjer rösten om utmaningar och problemområden med studenternas försörjning. Vi skriver insändare och ställningstaganden, gör utredningar om studenternas försörjning och diskuterar på sociala medier. Vi träffar politiker- och spelar till och med Studentsimulatorn med dem!
Ett eget hem är en grundrättighet. Stötestenarna för ett bra studentboende är bostäder med rimlig prisnivå, goda trafikförbindelser till campusen och möjlighet till friluftsliv. Vi vill öka antalet studentbostäder i närheten av campusen och med goda trafikförbindelser. HUS äger en del bostäder men huvudsakligen har Helsingforsregionens studentbostadsstiftelse sr Hoas ansvarat för boendet. HUS är Hoas grundarmedlem och representant i dess förvaltningsorgan. Genom HUS hörs studenternas röst i stiftelsens verksamhet.
Jämlikhet är övergripande för vår verksamhet- såväl i föreningarna i vår krets som vid universitetet och i samhället. Praktiska exempel på vårt jämlikhetsarbete är trespråkig kommunikation, trakasseriombudsverksamhet och förstärkandet av internationella studenters ställning i studentgemenskapen samt förpliktigandet av de föreningar som verkar i vår krets med HUS likabehandlingsplan.
Vårt intressebevakningsarbete baserar sig alltid på forskningsvetenskap. Vi gör och låter regelbundet göra undersökningar om ärenden gällande våra studenters liv. Vi har till exempel utfört en välbefinnandeenkät och låtit göra utredningar om studenternas försörjning vid Helsingfors universitet och Aalto-universitetet, situationen för studerande som fyllt 30 år samt om sjukförsäkringarna för internationella studenter. Vi deltar även i undersökningen Studerandenas huvudstadsregion där stadstrivseln, studentboendet och rörelse i huvudstadsregionen utreds.