


Förvaltningsreformen måste säkerställa tillgången till studiematerial
UTLÅTANDE
Yttrandet av Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS) gäller sammanslagningen av Tillgänglighetsbiblioteket Celia med Riksarkivet. HUS konstaterar att det finns ett behov av att förenhetliga och förtydliga undervisnings- och kulturministeriets förvaltning, men studentkåren känner en oro över hur regeringens proposition inverkar på bibliotekets verksamhet och studiemöjligheterna för högskolestuderande med läsnedsättning. Enligt undersökningen Eurostudent VII (2023) har till och med en tredjedel av högskolestuderandena partiell studieförmåga. Till denna grupp hör bland annat studerande med synnedsättning samt icke-neurotypiska högskolestuderande som behöver de tjänster Tillgänglighetsbiblioteket Celia tillhandahåller, till exempel tillgängligt studiematerial och rådgivning. Celia deltar bland annat i ordnandet av tillgängliga inträdesprov och producerar tillgängligt studiematerial för studerandena vid Helsingfors universitet.
Regeringens proposition innefattar inte en egen finansiering för Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Detta kan leda till att bibliotekets tjänster minskar om finansieringen inte riktas direkt till Tillgänglighetsbiblioteket. Ett minskat utbud tjänster skulle hota regeringens mål när det gäller smidiga studier och en höjning av kompetensnivån. Det material och den sakkunskap som finns i Tillgänglighetsbiblioteket gör det möjligt för högskolestuderande med läsnedsättning att fortskrida i studierna och möjliggör även mer tillgängliga urvalsprov. Om Celias servicenivå försvagas kan det leda till att studerandenas studietid förlängs och att unga med läsnedsättning får sämre möjligheter att söka sig till högskolestudier. Tillgänglighetsbiblioteket ska också i fortsättningen få öronmärkt finansiering i statsbudgeten, så att Celias verksamhetsförutsättningar kan säkerställas.
Dessutom framför HUS sin oro över de förändringar som gäller verksamheten vid Tillgänglighetsbiblioteket Celia. Efter sammanslagningen skulle Tillgänglighetsbiblioteket inte längre ha en direktion. I den nuvarande direktionen är till exempel handikapporganisationerna representerade och om denna avskaffas försvagas intressentgruppernas möjligheter att inverka på frågor som berör dem och följaktligen på främjandet av tillgängligheten i samhället. HUS önskar att direktionen och dess representation bibehålls även i samband med en sammanslagning.