20.10.2024

Terapigarantin gör det möjligt att studera på heltid

UTLÅTANDE

Yttrande av Studentkåren vid Helsingfors universitet om statsrådets utkast till förordning om ändring av social- och hälsovårdslagstiftningen för genomförande av terapigarantin för barn och unga 14.6.2024.

Studentkåren vid Helsingfors universitet HUS tackar för möjligheten att lämna ett yttrande om statsrådets utkast till förordning om ändring av social- och hälsovårdslagstiftningen för genomförande av terapigarantin för barn och unga. HUS anser att terapigarantin är central då det gäller att förbättra situationen inom hälsovården för de unga och särskilt för studerande. Terapigarantin är en viktig faktor som möjliggör högskolestudier på heltid. Avgiftsfria tjänster och en begränsning av väntetiden till en månad är enligt HUS uppfattning utmärkta åtgärder. Trots det anser HUS att det finns betydande brister i utkastet, bland annat då det gäller åldersgränsen på 23 år och det begränsade utbudet av tjänster och åtgärder.

Uppfyller den föreslagna laghelheten målet att förbättra tillgången till tidigt stöd och tidig vård inom mentalvården för barn och unga inom primärvårdens tjänster?

Uppfyller inte och förordningen borde formuleras om på följande sätt. HUS anser att begränsningen av terapigarantin till den anmärkningsvärt låga åldern på 23 år är problematisk. Åldersgränsen på 23 år, som nämns i förslaget, motsvarar inte åldersgränsen på under 29 år enligt ungdomslagen. Genom att, enligt förslaget, fastställa att enbart 23 år fyllda och yngre har tillgång till tjänsterna betyder det att 75 % av studenterna som omfattas av SHVS tjänster faller utanför ramen för terapigarantin. I statsminister Orpos regeringsprogram fastställs att barn och unga ska ha jämlika möjligheter att få tillgång till psykoterapitjänster och HUS åsikt är att detta därmed inte uppfylls.

HUS föreslår också att varje studerande som omfattas av studerandehälsovården för högskolestuderande ska ha rätt till terapitjänster. En synnerligen liten del av studenterna avlägger högre högskoleexamen vid 23 års ålder eller yngre (2023 avlade cirka 150 studerande en högre högskoleexamen vid 23 års ålder eller yngre). För studerande som fyller 23 år sker det sålunda förändringar i vårdvägen inom mentalvårdstjänsterna som redan från början är invecklat.

HUS ser uppenbara utmaningar i att begränsa terapigarantin enbart till några få tjänsteformer istället för att varje studerande som behöver hjälp får så ändamålsenlig vård som möjligt.

I samband med genomförandet av terapigarantin är det viktigt att fästa särskild uppmärksamhet vid tillräckligt snabb tillgång till vård och vid att avlägsna hinder för att få vård, så att orimliga väntetider inte försvårar situationen för en studerande och ytterligare ökar behovet av vård. Den viktigaste aspekten inom terapigarantin för en högskolestuderande är att garantin möjliggör ett stabilt och gott studieliv så att studenten har förmåga att koncentrera sig på sitt arbete, det vill säga på studierna.

HUS anser att en möjlig lösning är att i lagen om högskolestuderandenas hälsovård skrivs in att tjänsterna inom ramen för terapigarantin och resursfördelningen till dessa kan fastställas vara tjänster som erbjuds av Studenternas hälsovårdsstiftelse. Därför är det också viktigt att tilldela SHVS tillräckliga resurser.

Är lagstiftningen fungerande vid tillämpningen av de åtgärder som omfattas av garantin, det vill säga psykosocial intervention enligt hälso- och sjukvårdslagen 53 § och studerandehälsovårdslagen 10 a §?

Nej, lagarna ska formuleras om på följande sätt. I förslaget föreslås att kortterapi eller psykosocial vård som härrör sig från psykoterapin, men omfattar ett fastslaget antal besök och en fastslagen längd, och som inkluderas i primärhälsovården som interventioner för högskolestuderande inte ska erbjudas för under 23-åringar. HUS önskar att förslaget skulle göra det möjligt att serviceproducenten har en möjlighet att välja den vårdmetod eller väg som är mest ändamålsenlig för studenten. Genom vårdmetoder och tjänster som är så rätt dimensionerade som möjligt har studenten största möjliga nytta av terapigarantin. HUS anser att den viktigaste faktorn för att terapigarantin ska lyckas är att resurserna används möjligast effektivt. Detta förutsätter att studenterna har tillgång till möjligast ändamålsenliga tjänster.

Är den maximala tid för påbörjandet av psykosocial vård, som omfattas av garantin och som fastställs i hälsovårdslagens 53 § och studerandehälsovårdslagens 10 a § fungerande vid tillämpningen av lagen?

Denna fungerar inte och förordningen borde formuleras om på följande sätt. Inom mentalvårdstjänsterna är tillgången till vård i rätt tid avgörande och likaså vid förebyggandet av ett eventuellt ökat vårdbehov. Därför anser HUS att det är motiverat att fastställa den maximala tiden för att inleda vården också då det gäller bedömning av vårdbehovet. I fråga om bedömning av vårdbehovet är den 3 månader långa väntetiden, i enlighet med vårdgarantin, mycket lång då det är fråga om utmaningar inom den mentala hälsan. Forskning har visat att långa väntetider ökar vårdbehovet och de resurser som behövs för vården.

Våren 2024 fattade regeringen beslut om att förlänga vårdgarantin inom primärhälsovården från 14 dygn till 3 månader, vilket kommer att inverka på den maximala tiden för ordnande av det första vårdbesöket inom primärhälsovården då det gäller icke-brådskande vård. Förutsätter denna förändring, då den genomförs, enligt er uppfattning förändringar i lagstiftningen om terapigarantin?

HUS anser att en tre månader lång väntetid för bedömning av vårdbehovet är för lång då det är fråga om den mentala hälsan. HUS upplever att en så här lång väntetid innan klienten får en inledande bedömning är riskabel när det gäller utmaningar i anknytning till den mentala hälsan. Detta kan i sin tur öka de ungas vårdbehov och ytterligare försvåra studierna. Den första bedömningen ska genomföras så att den unga eller studenten, som omfattas av vårdgarantin, blir hänvisad till ändamålsenlig vård så fort som möjligt.

Övrig respons på regeringens propositionsutkast:

Målen i terapigarantin för att främja ungas välfärd är enligt HUS åsikt bra och bör stödjas. HUS uppfattar ändå att det finns betydande brister i genomförandet på grund av den låga åldersgränsen samt det eventuellt begränsade tjänsteutbudet. HUS anser att alla som är 29 år gamla och yngre samt högskolestuderande ska ha rätt till möjligast rätt dimensionerade och ändamålsenliga tjänster inom terapigarantin och att väntetiden ska vara rimlig.

Mer information

Teemu Virtanen
socialpolitisk sakkunnig
teemu.virtanen@hyy.fi