


Sakliga och osakliga ofta ställda frågor
NYHET
HUS och Ylvas ekonomiska situation har på senaste tid väckt mycket intresse bland våra medlemmar. Här nedan besvarar vi sakliga och osakliga frågor som vi fått om situationen.
Vad händer just nu på HUS och Ylva?
För tillfället överväger Ylva vilken lösning som är den bästa för att gå vidare efter att kostnaderna har stigit. Ylva utreder marknadsvärdet på vissa utvalda fastigheter. Detta är en del av normal fastighetsaffärsverksamhet. En utredning av marknadsvärdet är inte detsamma som att sälja en fastighet. Oberoende av hur vi går vidare i fortsättningen beaktar vi de totala fördelarna för studentkåren och koncernen.
HUS styrelse har dessutom befullmäktigat Ylva att sälja viss fastighetsaktier. Ylva informerar om detta när det blir aktuellt.
HUS följer för tillfället den budget som delegationen har fastställt och strategins verkställandeplan för 2025. När det gäller HUS verksamhetsekonomi har det inte uppstått någon undantagssituation som en följd av dessa händelser. Ifall det uppstår avvikelser i verksamhetsekonomins budget behandlar vi dessa i så fall som enskilda överträdelser eller i en tilläggsbudget, på samma sätt som vi gjort tidigare inom ekonomiplaneringen.
Varför befinner sig HUS nu i denna situation?
Ylioppilaslehti publicerade 17.3.2025 Alli Hallonblads och Roosa Wellings utmärkta megautredning som behandlar frågor som på lång sikt har legat som grund för de beslut som har fattats (utredningen är på finska). Vi rekommenderar att du läser den!
TLDR: För tio år sedan ville man få bättre avkastning på HUS förmögenhet och man ställde upp som mål att HUS medlemsavgift skulle avskaffas 2025. Den av medlemmarna valda delegationen, HUS centralkansli och Ylva var alla överens om detta mål. Delegationen fattade beslutet om målet och Ylva letade efter och hittade lämpliga metoder för att nå målet. Ylvas styrelse fattade beslut om och presenterade besluten om projekt och möjligheter till tilläggsinvesteringar för HUS styrelse eller delegation, som sedan fattade alla beslut. Ledande experter inom fastighetsbranschen ingår i Ylvas personal och sitter i Ylvas styrelse. Alla beslut har utgått från riskbedömningar som då gjordes och godkändes av experter.
Risken verkade moderat i relation till HUS förmögenhet, självförsörjningsgrad och soliditet på lång sikt. Coronakrisen, Rysslands anfallskrig mot Ukraina, den högre kostnads- och räntenivån inom byggbranschen var alla riskfaktorer som realiserades i stort sett samtidigt eller tätt inpå varandra när byggprojekten redan var i gång, i ännu värre utsträckning än vad man överhuvudtaget hade kunnat föreställa sig i något som helst scenario.
För tillfället koncentrerar vi oss först och främst på att hitta lösningar och gå vidare.
Är högern/vänstern/utomjordiska ödlemänniskor/onda boomers skyldiga till det här?
Det finns inte en enda ”skyldig”. Det skulle vara mycket oroväckande om det verkligen skulle finnas en skyldig till allt detta.
Som Ylioppilaslehti skriver: ”efterklokhet är den lättaste formen av klokhet”. Den situation som nu pågår är inte annorlunda än vad många andra aktörer inom fastighetsbranschen i Finland upplever och varken de studenter som fattat besluten eller Ylvas ledning har fattat beslut om investeringar enligt någon politisk ideologi. Delegationen och HUS styrelse har på sin tid fattat enhälliga beslut i de här frågorna, eftersom målet att studentkåren skulle vara avgiftsfri 2025 var allmänt känt.
Alla beslut i anknytning till projekten har fattats utifrån beredningar som Ylvas operativa ledning har gjort och på förslag av Ylvas styrelse. Framstående experter inom fastighetsbranschen har suttit i Ylvas styrelse. Inte ens de bästa experterna i branschen hade tillgång till en kristallkula 2019.
Varför talar delegationen om vegansk mat istället för om ekonomin?
Delegationen diskuterar så gott som varje vecka om HUS ekonomi i olika sammansättningar, som arbetar med och bereder dessa frågor: i ekonomidirektionen, beredningsutskottet, aftonskolorna, förvaltningsrådet och också på delegationens möten. Studenterna sitter också med i Ylvas styrelse. Till affärsverksamhet hör också konfidentiell affärsinformation och konfidentiellt material som inte kan vara offentligt tillgängligt eller synligt till exempel på streamen från delegationens möten. Delegationsgrupperna känner till situationen och har tillgång till uppdaterad information.
Delegationens verksamhet fortsätter som tidigare, precis som HUS verksamhet också fortsätter. Det är nu exakt rätt tid att diskutera vegansk mat, eftersom delegationen behandlar strategin för Ylvas ägarstyrning som bland annat tar upp frågor om hållbarhet i affärsverksamheten och Unicafes utbud av växtprotein.
Går HUS medlemsavgifter till att betala Ylvas skulder? Är jag nu skyldig 9000 euro?
Nej det gör de inte och nej det är du inte. HUS medlemsavgifter går inte till att betala Ylvas skulder eller överhuvudtaget till att finansiera Ylvas verksamhet.
Medlemsavgifterna går till 100 % till HUS verksamhetsekonomi, dvs. studentverksamheten.
Går allt för tillfället fel på Ylva?
Allting går inte fel. Studentkåren har redan i flera generationer idkat ansvarsfull förmögenhetsförvaltning via koncernen.
Det går annars bra för Ylva: restaurangverksamheten går med vinst och uthyrningsgraden är i dagsläget också bra med tanke på att våra lokaler är väldigt varierande. Efter två stora byggprojekt befinner vi oss ändå för tillfället i samma situation som resten av fastighets- och byggbranschen i Helsingfors. Kostnaderna blev skyhöga av orsaker som ingen kunde förutse: coronan, kriget och de stigande byggkostnaderna och räntorna. Ansvarsfull förmögenhetsförvaltning betyder just nu att vi tar reda på alla olika alternativ för att hitta det bästa sättet för studentkåren att gå vidare.
Varför har medlemmarna inte fått information om denna situation?
Vi har behandlat HUS ekonomiska situation bland annat i ekonomiplanen på medellång sikt och när vi har diskuterat budgeten på delegationens möten. Dessa streamas offentligt i enlighet med principerna för transparent beslutsfattande.
Detaljerad ekonomisk information om Ylva och processer som ännu inte är avslutade utgör i princip konfidentiell affärsinformation. För att vi på ett ändamålsenligt sätt ska kunna förverkliga affärsverksamheten, är vi ibland tvungna att begränsa att diskussionen förs enbart i de beslutsfattande organ som är väsentliga i just den stunden. Det skulle också vara mycket ovanligt att informera om processer som fortfarande pågår eller om rykten på marknaden.
Vi informerar medlemmarna genast när det finns något att berätta och informationen är offentlig. Du kan till exempel läsa om årets budget i generalsekreterarens blogg som publicerades på hösten (texten på finska).
Varför diversifierade HUS inte placeringarna, placerade i kryptovaluta eller lade allt på rött på casino?
Investeringsbesluten, särskilt ifråga om fastighetsaffärsverksamheten, fattades utifrån de förväntningar som fanns då och den risknivå som hade identifierats. HUS delegation fastställer en strategi för Ylvas ägarstrategi (kallas vanligen omstra från finskans omistajaohjausstrategia) samt årligen en målbudget och ramar för riskerna. Omstra styr bland annat de värderingar studentkåren väljer att följa och ramarna för verksamheten, till exempel med tanke på hållbar affärsverksamhet. Ylva hade också diversifierat placeringarna, till exempel i placeringsportföljen, som realiserades när kostnadsnivån för byggkostnaderna steg.
Vi ska komma ihåg att placeringar, som eftersträvar vinst, aldrig någonsin är helt riskfria. Vi kan också konstatera att fastigheter i Helsingfors centrum och innerstad ansågs som investeringsobjekt med relativt låg risk innan coronapandemin.
Förlorar vi föreningslokalerna?
Studenthusen och Gamla studenthuset som används av föreningarna är viktiga fastigheter för HUS kulturhistoriskt sett och på många sätt hjärtat för vår verksamhet. För tillfället har vi inte fattat några sådana beslut. Om det skulle ske förändringar i lokalerna som föreningarna använder berättar vi om det genast när det är möjligt.
Varför har ni inte skurit ned på verksamheten utan istället höjt medlemsavgiften?
Vi har också skurit ned på HUS verksamhet.
Tidigare har medlemsavgifterna stått för 30 % av HUS inkomster medan resten (70 %) har överförts från vinstutdelningen av Ylvas affärsverksamhet. Nu är vi i den situationen att studentkåren täcker största delen av sin verksamhet med inkomsterna från medlemsavgifterna. Andra studentkårer gör på samma sätt.
Delegationen fattar varje år beslut om studentkårens verksamhet och storleken på medlemsavgiften. Då vi jämför budgeterna för 2021 och 2025 har utgifterna uppskattats att som helhet minska med cirka 10 %. Eftersom studentkåren ändå tar emot ett koncerninternt lån för att täcka hyrorna, har de faktiska kostnaderna sjunkit med över 40 %. Vi har gjort nedskärningar i verksamheten bland annat när det gäller Ylioppilaslehti och föreningarnas verksamhetsbidrag. Det är skäl att notera att inflationen har lett till att alla kostnader har stigit under de senaste fyra åren och ifall vi då skulle hålla budgeten kvar på samma euronivå skulle redan det vara en nedskärning av vår verksamhet.
Vart går HUS medlemsavgifter?
100 % av HUS medlemsavgifter går i enlighet med HUS budget till att sköta studentkårens lagstadgade uppgifter och till olika funktioner inom studentkåren. Delegationen fastställer de stora riktlinjerna för dessa.
Med medlemsavgifterna finansierar HUS kostnader för att upprätthålla lokalerna som används av både föreningarna och för olika festtillställningar, Ylioppilaslehti, intressebevaknings- och rådgivningstjänsterna så som rättsskyddsrådgivningen, barnpassningsservicen Lilla HUS, studentkårens evenemang, som till exempel Gulisäventyret och Öppningskarnevalen, samt studentkårens allmänna förvaltning, som till exempel delegationsvalet. Medlemsavgifterna täcker också kostnaderna när vi väljer och utbildar studentrepresentanter inom förvaltningen, nationellt påverkansarbete via FSF och via HUS i Helsingfors och på universitetet. Du kan bekanta dig närmare med årets budget här.
Varför slutar ni inte helt enkelt att ordna evenemang/Ylkkäri/Lilla HUS/ert politiska engagemang?
Delegationen fastställer vår strategi och de val som vi gör utifrån den samt medlemsavgiften. Man ska inte se den service som vi har idag som oföränderliga, utan HUS följer med sin tid och ändrar vid behov sin verksamhet. Det är skäl att lägga märke till att om vi skulle köra ned servicen helt okontrollerat skulle vi befinna oss i en situation som inte gagnar våra medlemmar. Delegationen diskuterar utvecklingen av HUS service. Enskilda nedskärningar i HUS verksamhetsekonomi och HUS service löser tyvärr inte koncernens situation som helhet. Med hjälp av medlemsavgiften kan HUS även i fortsättningen tillhandahålla service som baserar sig på beslut som fattas av delegationen, som väljs av medlemmarna, och av styrelsen.
Går HUS under?
HUS går inte under. HUS verksamhet är eventuellt annorlunda i framtiden än vad den är idag, men vi var också annorlunda för 50 år sedan. HUS kommer att fortsätta finnas, så som vi har funnits under de senaste 156 åren.
Om du har fler frågor kan du kontakta
Paula Karhunen
Generalsekreterare
paula.karhunen@hyy.fi
040 081 6426