1.3.2024

Hur ser en framtid utan framtidstro ut?

BLOGG

För den yngre generationen är det enda som är säkert att inget är säkert.

 

Studenternas tro på framtiden har blivit allt svagare. Det visar undersökningen Studerandens stad som publicerades 2023 och som omfattar högskolestuderande i huvudstadsregionen. Undersökningen presenterar oroväckande fakta om studenternas verklighet. Allt fler studerande oroar sig dagligen över sin försörjning och den ökade osäkerheten inom arbetslivet gör det inte heller lättare för studerandena att tro på framtiden.

Studenterna studerar för framtiden. Hur ska de lyckas upprätthålla sin motivation att studera om de saknar framtidstro? Det är nuförtiden lika vanligt att studerande har problem med den psykiska hälsan som det är att vara förkyld på hösten: nästan varannan studerande har problem med den psykiska hälsan. Då vi funderar på lösningar för hur vi ska förbättra den psykiska hälsan kan vi inte enbart fundera på hur vi löser de problem som finns nu. Det är väsentligt att vi också analyserar de samhälleliga faktorer som ligger bakom problemen och att vi försöker hitta lösningar på dessa.

Studenternas vardag präglas av en konstant osäkerhet. Räcker mina pengar till att köpa mat och mediciner? Presterar jag tillräckligt bra? Kommer jag att lyckas få ett jobb? Mer än en tredjedel av studenterna i huvudstadsregionen har låtit bli att köpa mat eller mediciner, eftersom pengarna inte räcker till.

Betoningen på studielån i studiestödet har lett till att studenternas skuldsättning ökat. Mängden studielån för dem som avlägger en högre högskoleexamen har i medeltal stigit från 6 700 euro till 22 600 euro under tiden 2010–2022. Skuldsättningen ökar på stressen då det gäller att hitta ett arbete i framtiden. Studerande som avlägger examen i lågavlönade branscher och osäker sysselsättning är i den svåraste situationen. Hur ska de kunna betala bort ett studielån om de i framtiden befinner sig i en lönegrop eller om det är utmanande att hitta ett jobb?

Många kan inte det. Med detta som utgångspunkt är har allt färre en möjlighet att studera, om det inte är säkert att man kan betala tillbaka ett studielån. Vi ser utmaningarna redan nu då mängden studielån som de som avlagt examen inte kunnat betala tillbaka och som staten därför har betalat tillbaka vuxit mer än någonsin 2023.

Osäkerheten, som påverkar studietiden, ser inte heller ut att ta slut då det är dags att avlägga examen. Arbetslivets tilltagande prekariat, tidsbundna anställningsförhållanden och deltidsanställningar samt att man har flera jobb samtidigt är redan nu vardag för många. Osäkerheten ökar ytterligare om det blir lättare att säga upp anställda och fortsätta tidsbundna anställningsförhållanden. De försämringar som sker på arbetsmarknaden samtidigt som socialskyddet utsätts för nedskärningar ställer arbetssökanden i en situation där hen inte har några alternativ. Det faktum att man inte har alternativ skapar redan i sig en känsla av hopplöshet.

De försämringar i arbetslivet som planeras skulle gälla särskilt de studerande som efter att de avlagt examen börjar arbeta inom den offentliga sektorn. Listan med försämringar är lång och om dessa genomförs leder det till en djupgående förändring i löntagarnas ställning. Den alternativlösa politiken som regeringen driver minskar friheten att välja för dem som befinner sig i en osäker situation. Om framtiden ser ut att präglas av en osäkerhet på grund av tvång och om nutiden präglas av hunger är det inte så underligt om studenterna känner sig ångestfyllda.

 

Jonna Rajala

Styrelsemedlem med ansvar för socialpolitik

jonna.rajala@hyy.fi

050 543 9615