


Den utbildningspolitiska sektorn tar sig en titt på år 2025
BLOGG
HUS utbildningspolitiska sektor har ett inspirerande och arbetsdrygt år fram för sig. Vi fortsätter jobba för att studenterna ska ha möjlighet att påverka på universitetet och i samhället. Vår styrelsemedlem Venla Lehtinen berättar i den här bloggen om riktlinjerna för vårt arbete i år.
Jag ser ivrigt fram emot kommande år som utbildningspolitiskt ansvarig. Det ska bli särskilt inspirerande att få främja studenternas delaktighet på universitetet och stärka universitetsdemokratin. Under året träffar vi aktivt universitetets personal och ledning. Vi lyfter fram de teman som är viktiga för studenterna och där vi försöker skapa en förändring.
Konkret inverkan på studentens vardag: den nya undervisningsplanen
I år utarbetar universitetet en ny undervisningsplan för 2026–2030. Arbetet med undervisningsplanen är inte enbart en förvaltningsprocess på universitetet utan en utmärkt chans för studenterna att delta och direkt inverka på hur studievardagen ser ut i framtiden. Utifrån undervisningsplanerna utarbetar utbildningsprogrammets ledningsgrupper egna undervisningsprogram för utbildningsprogrammen. I dessa fastställs till exempel timantalet för och platsinformationen om studieperioderna. Arbetet med undervisningsplanerna är idealiskt sett en gemensam process för hela samfundet i vilken studenterna aktivt deltar. Vårt önskemål är att undervisningen gagnar studenterna på bästa möjliga vis. Det här innebär bland annat att undervisningen är tillgänglig och att det finns flexibla sätt att avlägga kurserna.
I tätt samarbete med studenterna
Det finns inget universitet om det inte finns studenter. Vi vill säkerställa att studenternas påverkansmöjligheter också motsvarar denna realitet. Fakultetsrundorna är redan igång och under dessa träffar jag fakultetsföreningarna, aktörer som jobbar med studieärenden och studenter från olika campus. Jag vill träffa er och höra hur ni tänker, vilka önskemål ni har och vad som bekymrar er. Ni kan också när som helst annars kontakta oss som jobbar inom den utbildningspolitiska sektorn! Vi hjälper gärna till när det gäller studiefrågor som berör din vardag.
Under året stärker vi även verksamheten inom studentrepresentant- och studienätverken och vi sammanför de aktörer som arbetar med studieärenden. I studienätverket finns bland annat de studieansvariga i ämnes- och fakultetsföreningarna. Nätverket är öppet för alla som vill delta i arbetet med studiefrågor på universitetet. Kom med om du till exempel behöver kamratstöd i ditt påverkansarbete eller om du annars bara vill veta vad de andra som är intresserade av studieärenden funderar på!
Studentrepresentanter
Studentrepresentanternas roll är enormt viktig särskilt när det fattas beslut i frågor som direkt berör studenterna. I år publicerar vi igen en utlysning av lediga studentrepresentantplatser i universitetets styrelse, universitetskollegiet och fakultetsråden. Vi har också kompletterande ansökningsomgångar till utbildningsprogrammens ledningsgrupper. Studentrepresentanterna är en viktig länk mellan studenterna och universitetets ledning. Valet av studentrepresentanter är en av studentkårens lagstadgade uppgifter, som bland annat garanterar att studenterna har möjligheter att påverka i frågor som gäller studierna. Vi utbildar studentrepresentanterna och stöder dem till exempel i de olika skedena av arbetet med undervisningsplanerna.
Påverkan i universitetets arbetsgrupper och strukturer
Beredningen av resultaten av utvärderingen av universitetets verksamhetsstruktur och ledningssystem (TOIJO) fortsätter under våren. När det gäller detta ordmonster så befinner vi oss verkligen i kärnan av både den utbildningspolitiska jargongen och påverkansarbetet. Arbetet med TOIJO ändrar universitetets strukturer. Även om processen kan låta torr och invecklad, är detta en utmärkt position där vi kan främja studenternas möjligheter att påverka beslutsfattandet. Enligt TOIJO-rapporten upplever studenterna till exempel inte att universitetets kommunikation är meningsfull och dessutom upplever studenterna förvaltningsprocesserna ofta som diffusa. Via de fortsatta åtgärderna efter TOIJO kan vi inverka på transparensen i verksamhetens strukturer och ledningssystem samtidigt som vi säkerställer att studenterna är representerade i olika arbetsgrupper.
Vi arbetar också med universitetets servicemodell. Universitetets nya servicemodell, dvs. YPA 2.0, syftar till att bättre svara på de servicebehov studenterna och personalen har för tillfället när verksamhetsmiljön har ändrat. Universitetsservicen har inte fungerat ur studenternas synvinkel. Det kan lätt kännas så att universitetet hänvisar studenten vidare från den ena disken till den andra och att det är svårt att få hjälp. Vi vill att servicen blir mer studentorienterad som en följd av omorganiseringen.
Vi fäster uppmärksamhet vid studenternas välbefinnande och vid att förbättra samhörigheten på universitetet. I den nya arbetsgruppen för hållbart välbefinnande försöker vi hitta sätt på vilka vi kan främja studenternas totalhälsa. Ett universitet där man samarbetar och känner samhörighet och empati skapar en god grund för studentens välbefinnande.
Tveka inte att delta i påverkansarbetet!
Jag är själv bekymrad över att bildning och lärande har förlorat sitt värde när vi nu lever i en tid där effektivitetstänkandet dominerar. Jag vill under året lyfta fram ett alternativt sätt att tänka där lärande i sig ses som en värdefull och eftersträvansvärd sak. För universitetet är en student är inte bara en ekonomisk resurs som hastigt ska tvingas bli färdig med studierna. En student är inte heller ett verktyg för samhället. Studenten bygger vårt samhälle och främjar utvecklingen i samhället. En student har rätt att ibland avvika från den utstakade vägen och söka sin egen plats och fram för allt att njuta av studietiden och av att lära sig.
Jag vill uppmana varje student att aktivt ta en roll i sin egen student- och universitetsgemenskap. Vi är alla ansvariga för att utveckla vår gemenskap och att hålla gemenskapen livskraftig. Aktivitet och påverkan begränsas inte enbart till föreningsverksamheten, även om det är ett utmärkt sätt att skapa gemenskap – det finns möjligheter även inom universitetets processer och strukturer, via rollen som studentrepresentant och på många andra ställen. Kom med, påverka och var en del av förändringen som gör att vårt samfund blir ännu mera livskraftig och inkluderande!
Med utbildningspolitiska vårhälsningar,
Venla Lehtinen
HUS styrelsemedlem med ansvar för utbildningspolitik