15.5.2024

Årtiondets skämt: Internationella talanger, välkomna till Finland!

BLOGG

Föreställ dig att du är en internationell studerande. Medan du håller på och väljer var du ska studera hittar du information om Finland – ett land med den bästa utbildningen i världen, där jämlikhet och lycka är en självklarhet. Det kändes som om ödet ville att du skulle hitta denna plats och ännu mer kändes det så då du fick din studieplats. Men då du anländer till Finland i början av hösten, full av iver över att inleda det nya kapitlet i ditt liv, möts du av stora antirasismprotester mitt i huvudstaden. Vad är det som händer?

Enligt en färsk studie är Finland ett av de mest rasistiska länderna i Europa. Petteri Orpos regering har dessutom föreslagit en så kallad tremånadersregel och en förlängning av den boendetid som krävs för att få finskt medborgarskap – det här är några exempel på att en kultur kring anti-immigration håller på att växa sig allt starkare i Finland. Sättet på vilket Finland marknadsför sig påstår ändå det helt motsatta. Vi ser bilder av lyckliga människor som arbetar tillsammans med ett brett leende på läpparna. Detta står i stark kontrast till de upplevelser som många internationella studenter som har flyttat hit berättar om.

Den som hittade på sättet att marknadsföra Finland måste vara enormt duktig på sitt jobb, eftersom kontrasten mellan den bild som landet visar upp utåt och vardagslivet är uppseendeväckande stor.

Tror du fortfarande på ödet eller har du gjort ett misstag då du kom hit? Du försöker skaka av dig känslan av obehag och fokusera på dina kommande studier.

Regeringen föreslår för tillfället en höjning av läsårsavgifterna för internationella studerande. Studenterna vid Helsingfors universitet är som ”kanariefåglarna i kolgruvan” då det är fråga om höga läsårsavgifter.

Vi har sett den stress som höga läsårsavgifter förorsakar de internationella studenterna och deras familjer. Avgifterna tvingar internationella studenter att arbeta i mycket större utsträckning under studierna för att täcka kostnaderna för utbildningen. Och de får endast udda jobb, eftersom det ibland verkar vara omöjligt att hitta ett jobb i Finland om man inte behärskar det finska språket som sitt modersmål. Detta, i kombination med att det finns en deadline på två år för att slutföra magisterexamen, gör att det känns som att det bara är att ge upp tanken på att lära sig landets språk, kultur och att bli integrerad. Att stanna i Finland förvandlas till en dröm i det förflutna för många. Vi får allt oftare höra ”Jag borde kanske flytta någon annanstans.”

Stipendierna har varit ett sätt att skapa mångfald bland de internationella studerandena. Många internationella studenter har möjlighet att studera i Finland tack vare stipendierna, men det här nya förslaget skulle innebära att Helsingfors universitet kommer att vara tvunget att minska antalet stipendier som beviljas. Man löser inte budgetproblemen genom att minska antalet stipendier eller skapa hinder för framtida studerande. En del studerande känner redan nu att de inte får en rättvis avkastning på den investering de har gjort så här långt.

Vi är beviset på att Finlands experiment med att kommersialisera högskoleutbildningen på de internationella studenternas bekostnad håller på att misslyckas och att detta borde avskaffas, inte utökas. Det här påverkar mångfalden på universitetet och i Finland och leder till att vårt samhälle blir fattigare och mindre innovativt. Detta skapar också en allt större klyfta mellan studerande från EU och studerande som kommer från länder utanför EU, vilket i sin tur leder till att vi har internationella studerande på två nivåer.

Förutom en förhöjning av läsårsavgifterna omfattar de aktuella planerna att en ansökningsavgift införs för studerande som kommer från länder utanför EU/EES, att möjligheten att ändra tillstånden begränsas medan man studerar i Finland och att stoppa de så kallade försöken att undvika läsårsavgifterna. Det här är lösningar på problem som egentligen inte finns. Förändringarna föreslås vid en tidpunkt då Finland samtidigt kämpar med en enorm kompetensbrist.

Vi borde se de här förslagen ur ett större perspektiv. Det här är inte enskilda politiska linjedragningar som försöker vara ekonomiskt trovärdiga. De är istället en del av en bredare attack och en fientlig inställning, som drivs av ideologiska krafter, mot internationella individer och migranter i Finland. Internationella studerande är endast en liten del av en större grupp internationella individer som känner sig hotade här i Finland, men vi är fast beslutna att stå solidariskt enade med alla internationella invånare och internationellt sinnade finländare.

 

Henna Heino

Styrelsemedlem med ansvar för internationella ärenden

Michael Pugh

Ordförande för HUS Internationella kommitté