4.5.2021

Vastaa ja vaikuta

HYY toteuttaa 19.4. – 16.5. hyvinvointi- ja yhdenvertaisuuskyselyn, joka on tavallaan toinen laatuaan. Aikaisemman hyvinvointikyselyn lisäksi haluamme nyt tietää myös yhdenvertaisuuden kokemuksistasi, jotta saamme ajankohtaista tietoa yhdenvertaisuuden tilasta yhteisössämme ja kehittämistarpeista. Kyselyä käytetään ylioppilaskunnan työn tukena: saamamme vastaukset ja data antavat meille mahdollisuuden puolustaa opiskelijan etua, oli toisella puolen pöytää sitten YTHS tai Helsingin yliopisto.

Edellinen hyvinvointikysely toteutettiin keväällä 2019. Kyselyyn vastasi noin 2000 opiskelijaa ja sen tulokset ovat olleet edunvalvontamme kulmakiviä viimeisen kahden vuoden aikana. Kyselyssä esiin nousi esimerkiksi opiskelijoiden huono ergonomia ja huonoista työasennoista johtuva rasitus niin lukiessa kuin käytännön työtehtävissä professioaloilla. Tähän olemme vaikuttaneet erityisesti yliopiston suuntaan korostamalla ergonomian merkitystä tilasuunnittelussa ja yhteinen projekti tilojen liikunnallistamisestakin on jo hyvässä vaiheessa. Kyselyn tulokset kiinnostivat laajasti ja sen myötä ylioppilaskunta on päässyt myös mukaan kehittämään koko yliopistoyhteisön kyselyjä.

Opiskelijoiden hyvinvointia ei voi edistää kokonaisvaltaisesti ilman yhdenvertaisuuden huomioimista. Esimerkiksi kiusaamisen tai syrjinnän kohtaaminen vaikuttaa terveyteen. Haluamme saada myös tarkempaa tietoa yhdenvertaisuuden nykytilanteesta ja tarpeellisista kehittämiskohteista ylioppilaskunnassa sekä yliopistolla. HYYn edellisestä yhdenvertaisuuskyselystä on jo vierähtänyt tovi, joten on korkea aika kerätä ajankohtaista dataa jäseniemme tarpeista.

Kyselyn tuloksia tullaan käyttämään HYYn edunvalvontatyön tukena. Ne kertovat meille, mihin meidän tulee vaikuttaa, jotta jokaisen opiskelijan on hyvä opiskella Helsingin yliopistossa. Antamasi tiedot ovat täysin anonyymejä, eikä yksittäistä opiskelijaa voi tunnistaa vastauksista. Haluamme saada käsityksen isosta kuvasta, siitä miten yliopistolla voidaan. Samalla haluamme kuulla myös yksittäisistä ikävistä kokemuksista, koska se auttaa meitä paremmin ymmärtämään opiskelijoiden tarpeita.

Jotta voimme vaikuttaa paremman huomisen puolesta, tarvitsemme tueksemme tietoa. Vastaamalla vaikutat oman opiskeluympäristösi turvallisuuteen ja viihtyvyyteen. Tulokset ovat ennen kaikkea HYYn työn perustana, mutta niiden pohjalta välitämme niin risut kuin ruusutkin myös sidosryhmille kuten yliopistolle ja YTHS:lle.

Kyselyyn kannattaa siis vastata. Eikä tässä vielä kaikki! Vastaamalla kyselyyn osallistut myös aktiivisuusrannekkeen ja urheiluun sopivien kuulokkeiden arvontaan. Vastaamalla nappaat siis kaksi kärpästä yhdellä iskulla: voit vaikuttaa siihen kuinka opiskelijat jatkossa voivat ja samalla saat mahdollisuuden voittaa palkintoja, jotka tukevat omaa terveyttäsi.

 

Vastaa kyselyyn täällä 

 

Tiia Niemi / sosiaalipoliittinen asiantuntija

Matias Takala / sosiaalipoliittinen asiantuntija