22.12.2020

Kohti kestävää yhteiskuntaa – myös poikkeusaikana

BLOGI

Koronakriisi on vallanut otsikot tämän vuoden aikana, ja ollut luonnollisesti myös HYYn toiminnan painopisteenä. Älkää kuitenkaan harhautuko! Ympäristökriisien ratkaiseminen on myös poikkeusaikoina, ja oikeastaan juuri silloin, mitä ajankohtaisinta ja tärkeintä.

Maailman pelastaminen ympäristökriiseiltä vaatii aitoja tekoja, ja niitä tarvitaan meiltä kaikilta. Strategiamme mukaisesti HYY näyttää esimerkkiä omalla toiminnallaan ja on edelläkävijä ympäristökriisien vastaisessa taistelussa. Kestävän kehityksen arvot ovat vahvasti mukana edunvalvontatavoitteissamme, ja ensi vuonna tämä on ajankohtaista etenkin kuntavaaleissa.

HYYn kestävyystoiminta korona-aikana

Tänä vuonna kestävän kehityksen toiminnan erityinen painopiste on ollut strateginen suunnittelu. Koronakriisi on vaikeuttanut vaikuttamisen toteuttamista, ja käytännössä tehnyt mahdottomaksi esimerkiksi ilmastomielenilmausten ja muiden aiheen ympärille rakentuvien tapahtumien järjestämisen. Toiminnan strategisen suunnittelun kehittämiseen on kuitenkin tarjoutunut hopeareunuksena loistava mahdollisuus.

Vuoden aikana toteutettu, ja edustajiston 13. lokakuuta kokouksessaan hyväksymä uusi kestävän kehityksen suunnitelma vuosille 2021-2023 on huipentumana tälle työlle. Suunnitelma linjaa ensimmäistä kertaa konkreettiset tavoitteet, oman toiminnan painopisteet ja selkeät mittarit kohti toimintamme hiilineutraalisuutta, sekä muunlaistakin kestävyyttä.

Toisena painopisteenä on ollut yhteisen kestävän kehityksen sektorin vakiinnuttaminen. Tässä ajattelussa ekologinen kestävyys ja ympäristösektori, sekä kehitysyhteistyösektori, löytävät toisensa, ja kestävä kehitys tuodaan vahvemmin läpileikkaavana osa-alueena kaikkien sektoreiden työhön. Kestävän kehityksen suunnitelma ja muut tänä vuonna pohjustetut avaukset tarjoavat tälle kehitykselle alustan jatkoon.

Poikkeusvuoden aikana toimintaa on toteutettu muillakin tavoilla. Yhteistyö Helsingin yliopiston kanssa esimerkiksi kaikille opiskelijoille yhteisen kestävän kehityksen kurssin suunnitteluun ja muihin ympäristötavoitteisiin liittyen on ollut rakentavaa. Kannanottojen ja mielenilmausten tukeminen on jatkunut virtuualisesti, kuten myös ympäristövaliokunnan kiitettävällä tavalla koronavuonnakin toteutettu turvallinen tapahtumatoiminta.

Oma lukunsa on tietysti vielä liiketoimintapuolemme Ylva, jonka hiilineutraalisuustavoite on kunnianhimoisesti jo vuodessa 2025. Tämän eteen tehdään vahvoja ponnistuksia koko ajan, ja tavoitteen saavuttaminen on täysin realistista koronakriisin asettamista haasteista huolimatta. Muut, tehkää perässä! Ylihuomisen Helsinkiä rakennetaan meillä jo tänään.

Lisää Ylvan visionäärisestä työstä kestävän yritystoiminnan ja kaupungin rakentamisessa pääsette lukemaan täältä: https://ylva.fi/

Miltä tulevaisuus näyttää?

Monista hyvistä tavoitteista, käytännöistä ja toiminnasta huolimatta varaa parantaa riittää vielä paljon.

Emme voi tyytyä siihen, mitä on tehty tai linjattu aiemmin. Aidot muutokset vaativat aitoja ja rohkeita toimia. HYYllä, Helsingin yliopistolla ja koko ylioppilasliikkeellä on varaa ja vastuu olla edelläkävijä ja suunnannäyttäjä jatkossakin.

Koronakriisin tulee herättää myös yhteiskunta pohtimaan kestävää rakennemuutosta sekä keinoja siihen, ja tämän toteuttamiselle tämä poikkeuksellinen aika tarjoaakin otollisen tilaisuuden. Euroopan Unionin elvytyspaketissa osoitetut panostukset ilmastonmuutoksen vastaiseen toimintaan, Kiinan vihdoin asettama hiilineutraalisuustavoite, sekä Suomen hallituksen tuoreet päätökset lupaavat ihan hyvää, mutta eivät toki vieläkään tarpeeksi. Samalla Yhdysvaltain presidentinvaaleissa Joe Bidenin voitto, ja hänen tulevalta hallinnoltaan nähdyt signaalit paluusta ilmastodenialismin pimeydestä takaisin merkittävään rooliin ilmastonmuutoksen torjunnan kansainvälisillä näyttämöillä, ovat rohkaisevia.

Muutos alkaa kuitenkin meistä jokaisesta, ja omasta rohkeudestamme tarttua siihen. Ollaan siis yliopistoyhteisönä ja tulevina maailmanmuuttajina historian oikealla puolella. Kiritetään vahvasti muutosta kestävään yhteiskuntaan jatkossakin!

 

Akseli Rouvari

Kirjoittaja on HYYn hallituksen jäsen (ympäristö & ilmasto, koulutuspolitiikka, viestintä) ja optimisti, joka haaveilee kestävästä yhteiskunnasta, paremmasta dialogista ja Manchester Unitedin valioliigamestaruudesta.