14.12.2020

Uusi kestävän kehityksen suunnitelmamme astuu voimaan 2021 alussa!

UUTINEN

Olemme tehneet tänä vuonna uuden Kestävän kehityksen suunnitelman vuosille 2021-2023! Edustajisto hyväksyi suunnitelman kokouksessaan 13.10. Tsekkaa alta tärkeimmät nostot!

 

Mikä KeKe-suunnitelma?

Suunnitelman avulla taklaamme esimerkiksi ilmasto- ja ympäristökriisiin kytkeytyviä kysymyksiä omassa toiminnassamme, tavoitteiden ja toimenpiteiden kautta. Kehitämme suunnitelmalla omaa toimintaamme monilla tavoin kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. Konkreettisten, mitattavien tavoitteiden ja niiden seurannan kautta suunnitelma toimii työkaluna tavoitteiden viemisessä käytäntöön.

Eri toimenpiteiden avulla ympäristö- ja kestävyysasiat tuodaan entistä vahvemmin osaksi kaikkien HYYn toimintasektoreiden työskentelyä ja luodaan edellytyksiä yhä kestävämmän ja vastuullisemman toiminnan toteuttamiselle. Suunnitelman avulla toteutamme myös apukeinoja ja kannustimia kaikille piirissämme toimiville yli 250 järjestölle kestävyysasioiden huomioimisessa.

Suunnitelman prosessi

Suunnitelma on uudistettu versio HYYn ympäristöohjelmasta 2016-2020 ja sen uudistusprosessi on toteutettu tämän vuoden aikana keväästä alkaen. Päivitysprosessista ovat olleet vastuussa hallituksen ympäristö- ja ilmastovastaava Akseli Rouvari sekä kehitysyhteistyövastaava Timo Kalliokoski. Prosessissa on ollut mukana kommentoimassa ja ideoimassa koko HYYn keskustoimisto, ympäristövaliokunta, kehitysyhteistyövaliokunta, sekä kaikki edustajistoryhmät.

 

Mitä käytännössä?

Muutama nosto suunnitelmasta:

  • Kestävän kehityksen periaatteet tuodaan aktiiviseksi osaksi jokaisen HYYn sektorin toimintaa.
  • HYYn toimintatalous selvittää hiilijalanjälkensä suuruuden, asettaa hiilineutraalisuustavoitteen, ja tekee suunnitelman hiilijalanjäljen minimoimiseksi sekä kompensoimiseksi suunnitelman voimassaoloaikana.
  • HYYn omien sekä HYYn piirissä toimivien järjestöjen koulutuksia lisätään, järjestöjen ympäristötoiminnalle luodaan apukeinoja, kannusteita ja yhteistyökanavia.
  • HYY tekee yhteistyötä vain ekologisesti, sosiaalisesti ja eettisesti vastuullisten yhteistyökumppaneiden kanssa.
  • Jatkossa HYY kompensoi kaiken liikkumisensa: HYYn ostamien lento- sekä laivalippujen hinnasta tehdään 30% lahjoitus ympäristötoimintaan. Yli 50 km liikkumisesta junalla, bussilla tai autolla tehdään vastaavasti 10% lahjoitus.

 

Tsekkaa koko suunnitelma tämän linkin kautta ja inspiroidu lähivuosiemme tavoitteista sekä linjauksista!