16.2.2023

Ta med din förening och kom och påverka!

NYHETER

Denna vår är det riksdagsval! Den egentliga valdagen är 2.4 och innan det pågår förhandsröstningen 22-28.3. Vårt mål är att så många som möjligt av de nya riksdagsledamöterna är positivt inställda till studerande och studier. För att vi ska nå vårt mål behöver vi hjälp från varje förening och studerande!

 

Före valet ordnar vi många olika slags jippon på campusområdena, ute på stan och på webben. I den här nyhetstexten hittar du information om var du kan påverka och hur du kan komma med och jobba för att de viktiga hörnstenarna för livet som studerande tryggas.

 

Vi kör igång förhandsröstningen tillsammans 22.3.

 

Kom med och kör igång förhandsröstningen på den första förhandsröstningsdagen 22.3.2023. I jippot deltar studenter från hela huvudstadsregionen. Vårt mål är att bilda en lång och synlig kö av studenter som går och röster. Plats och tid för starten klarnar senare så det lönar sig att följa våra kanaler på sociala medier och föreningsbulletinen.

 

Förhandsröstningstävling för föreningarna

Kommer din förening med då vi tillsammans sparkar igång förhandsröstningen? HUS ordnar en tävling där de föreningar som verkar inom HUS kan vinna en gratis tur att använda Alina-salen (värde 76 €)! Vi lottar ut vinnaren bland de föreningar som deltagit.

Så här kan din förening delta i tävlingen:

  1. Kom med då förhandsröstningen börjar 22.3. Ni kan delta med er medlemskår/er styrelse. Alternativt kan din förening ordna ett eget jippo och inleda förhandsröstningen på någon av de andra förhandsröstningsdagarna. Här hittar du information om platserna där man kan förhandsrösta: https://tulospalvelu.vaalit.fi/EKV-2023/fi/kupaik_091.html
  2. Ta en bild utanför röstningslokalen. Kom ihåg att man inte får ta bilder på själva röstningsstället utan särskilt lov. Man får inte heller ta bilder inne i röstningsbåset.
  3. Posta bilden på sociala medier och tagga HUS (Instagram @hyy_hus, Twitter @ylioppilaskunta, Facebook). Obs. På Instagram postar ni bilden i ert flöde (inte på storyn). Om er förening inte använder sociala medier kan ni också skicka bilden per e-post till linnea.partanen@hyy.fi.
  4. Om ni deltar i tävlingen tillsammans med flera andra föreningar får ni gemensamt dela på turen att använda Alina-salen.

Vi ordnar valtillställningar för att höja stämningen inför valet

 

Vi ordnar olika slags jippon och tillställningar i samband med valet. Vid de här tillfällena får du mera information om riksdagsvalet och de valteman som är viktigast för studenterna.

HUS valpanel 22.3

Vi ordnar en valpanel för kandidaterna i Tankehörnan onsdagen 22.3 från och med kl. 17. Vi publicerar programmet lite senare. Välkommen med och lyssna på partiernas och kandidaternas åsikter.

Vi slår läger på campus

Som en del av vår valkampanj tältar vi på campusområdena! I tälten får du bland annat höra om studenternas viktigaste valteman och du får också bekanta dig med kandidaterna! Välkommen och diskutera om allt som har med valet att göra på det campus som är närmast dig!

  • Vik 7.3
  • Gumtäkt 14.3
  • Porthania 22.3

Om din förening vill delta i tältningen på campus eller om ni vill ordna program i anknytning till valet i samband med tältningen kan du ta kontakt med Linnéa Partanen, HUS styrelsemedlem som är ansvarig för riksdagsvalet (linnea.partanen@hyy.fi).

Större synlighet i sociala medier

 

Vi kommunicerar hela tiden aktivt om valet medan valperioden pågår. Du kan gilla, dela och spara det som HUS publicerar på Instagram (@hyy_hus) och på Twitter (@ylioppilaskunta). HUS valkampanj publiceras inom de närmaste veckorna.

Vi uppmanar alla föreningar och studerande att dela information om valet på sina egna kanaler i sociala medier. Varför är det viktigt att rösta? Hurdana frågor som berör studerande fattar riksdagen beslut om? När pågår röstningen?

Du kan också använda HUS grafiska profil och texter för valkampanjen i föreningens kommunikation. Föreningarna får en länk till materialbanken i föreningsbulletinen i ett senare skede.

 

Bekanta dig med HUS riksdagsvalprogram

 

I vårt riksdagsvalprogram sätter vi studenternas intressen främst. För en studerande är det särskilt viktigt att kunna förutse nivån på inkomsterna och att inkomsterna är tillräckliga, och att också kunna lita på att kvaliteten på utbildningen är god. Då vi fokuserar på dessa teman förbättrar vi varje studerandes ställning.

(LINKKI: https://hyy.fi/app/uploads/2022/08/2023-fin-hyyn-eduskuntavaaliohjelma.pdf

 

Närmare information

Riksdagsvalskoordinator

Tekla Kosonen

tekla.kosonen@hyy.fi

050 477 5561

 

HUS styrelsemedlem med ansvar för riksdagsvalet

Linnéa Partanen

linnea.partanen@hyy.fi

050 595 0327