5.6.2023

HUS har uppdaterat likabehandlingsplanen

NYHETER

HUS delegation godkände vid sitt möte 30.5.2023 HUS likabehandlingsplan för åren 2024 – 2026. 

 

Likabehandlingsplanen redogör för de mål studentkåren strävar efter att uppnå fram till år 2026. I dokumentet, som är 14 sidor långt, finns totalt 34 olika mål och åtgärder som främjar likabehandling.

Exempel på mål som främjar likabehandling är trespråkighet, omedelbara åtgärder om det förekommer trakasserier och också förebyggande av trakasserisituationer. Andra mål i planen är att säkerställa tillgängligheten både då det gäller HUS evenemang och kommunikation och att öka diversiteten bland de anställda vid HUS samt att stödja likabehandlingsarbetet i de föreningar som verkar inom HUS. I samband med denna uppdatering fäste vi särskild uppmärksamhet vid att formulera åtgärderna och indikatorerna så konkret som möjligt och att dokumentet är möjligast läsarvänligt. Samtidigt har vi strävat efter att minska antalet dokument inom HUS genom att sammanställa alla olika dokument om likabehandling till ett enda dokument.

”Det är viktigt för HUS, och för vilken annan organisation som helst, att ha en likabehandlingsplan, eftersom vi då själva är ansvariga för att verkligen arbeta för en fungerande likabehandling och inte bara skriver tomma ord i dokument som aldrig förverkligas”, betonar Eugenie Touma van der Meulen, styrelsemedlem med ansvar för likabehandling, då hon förklarar betydelsen av en likabehandlingsplan.

Uppdateringen av planen gav också HUS medlemskår, utskott och föreningar en möjlighet att lyfta fram och föreslå åtgärder inom likabehandling som HUS borde fokusera på under de kommande två åren. Under våren 2023 kunde studentkårens medlemmar kommentera planen och HUS delegation hade också en separat remissdebatt om planen.

”Vi jobbade med planen tillsammans med vår likabehandlingsexpert Tiia Niemi och jag tycker att vi var ett bra team! Vi bad också om input från många olika håll: våra medlemmar, alla sektorer på centralkansliet, styrelsen och delegationen. Vi kommunicerade mycket med de här grupperna för att formulera en så bra likabehandlingsplan som möjligt”, berättar Eugenie om hur de jobbade med planen.

Likabehandlingsplanen beskriver hur vi främjar likabehandling inom studentkåren och de föreningar som är verksamma inom studentkåren. HUS policy definierar noggrannare de mål vår intressebevakning har då det gäller likabehandling och andra teman i samhället.

 

Närmare information

Tiia Niemi

Socialpolitisk sakkunnig

tiia.niemi@hyy.fi

 

Eugenie Touma van der Meulen

Styrelsemedlem med ansvar för likabehandling

eugenie.toumavandermeulen@hyy.fi