


Sök en plats som studentrepresentant i universitetets organ i kompletteringsansökan 2025
NYHET
Det här är din chans att påverka! Studentkåren vid Helsingfors universitet söker studentrepresentanter till många olika slags uppdrag. Här ser du alla öppna platser i universitetets förvaltningsorgan!
Utbildningsprogrammets ledningsgrupper
Varje utbildningsprogram vid Helsingfors universitet har en ledningsgrupp vars uppgift är att fungera som stöd för utbildningsprogrammets ledare och att behandla de viktigaste frågorna som gäller utbildningsprogrammet. Ledningsgruppen för utbildningsprogrammet bereder utbildningsprogrammets undervisningsplan. Undervisningsplanen gäller för tre år i taget och den fastställer,
- Vilka studieperioder som ingår i examina?
- Vilka sätt det går att avlägga studieperioderna på?
- Vilka närvarokraven är för kurserna?
- Hurdana kunskapsmål studieperioderna har?
Utbildningsprogrammets ledningsgrupp beslutar årligen om utbildningsprogrammets undervisningsprogram. Undervisningsprogrammet är en slags plan för hur man genomför undervisningsplanen. Undervisningsprogrammet fastställer till exempel
- när studieperioderna hålls,
- läsordningarna,
- undervisningsställena,
det vill säga alla synnerligen viktiga detaljer om en studieperiod som berör studenten under hela året. I ledningsgruppen för utbildningsprogrammet har du med andra ord möjlighet att påverka i alla frågor som i praktiken gäller undervisningen inom ditt utbildningsprogram. Detta är verkligen en plats där du kan påverka på ett konkret och praktiskt plan! Som studentrepresentant får du också värdefull och relevant erfarenhet inför arbetslivet och du skapar nyttiga nätverk.
I ledningsgrupperna för alla utbildningsprogram finns två ordinarie studentrepresentanter och två ersättare. I ledningsgrupperna finns det dessutom högst sex lärare som arbetar inom utbildningsprogrammet. Dessa har inte ersättare. Utbildningsprogrammets ledare leder ledningsgruppen. Vi söker nu studentrepresentanter för mandatperioden 1.1.2025–31.12.2026. Arbetsspråket i utbildningsprogrammens ledningsgrupper är beroende på utbildningsprogrammets språk finska, engelska eller svenska, men det är möjligt att separat komma överens om vilket språk ni använder vid mötena.
Du hittar de lediga platserna i utbildningsprogrammets ledningsgrupper i ansökningstjänsten beta.halloped.fi.
Direktionen för Helsingfors universitetsbibliotek
Till direktionens uppgifter hör speciellt att behandla bibliotekets verkställighetsplan samt personalplanen och budgeten som ingår i denna. Direktionen ska också besluta om de ärenden som tillställts direktionen av direktören på grund av ärendenas viktighet eller omfattning. Direktionen fungerar också som sakkunnigorgan inom biblioteks- och informationstjänster vid Helsingfors universitet.
Direktionen består av 13 medlemmar med suppleanter och direktionen utnämns av rektor. I direktionen finns representanter från universitetets högsta ledning, olika vetenskapsområden, bibliotekets personal samt universitetets intressentgrupper och samarbetsparter. Dessutom finns det två studentrepresentanter med suppleanter i direktionen. Studentkåren söker nu en ersättare till bibliotekets direktion Studentrepresentanternas mandatperiod är 1.4.2025-31.3.2026. Direktionens arbetsspråk är finska.
Samarbetsgruppen för den tvåspråkiga verksamheten på centrumcampus
Samarbetsgruppen för den tvåspråkiga verksamheten på centrumcampus utvecklar och koordinerar den svensk- och tvåspråkiga verksamheten och undervisningen på campus. Gruppen diskuterar till exempel studenternas möjligheter att skriva tentamina på båda språken eller tillgången till tvärvetenskaplig undervisning på svenska. Du kan söka till organet om du studerar vid humanistiska, juridiska, pedagogiska eller statsvetenskapliga fakulteten eller vid Svenska Social- och Kommunalhögskolan. Vi söker en ersättare för perioden 1.1.2024-31.12.2025. Arbetsspråket i arbetsgruppen är svenska.
Tvex-samarbetsgruppen
I samarbetsgruppen för tvåspråkiga examina, Tvex-samarbetsgruppen, deltar representanter för de tvåspråkiga examina på campus i Vik och Gumtäkt och centrumcampus. Gruppens uppgift är att stödja samarbetet över fakultetsgränserna och dela med sig av god praxis. Du kan söka uppdraget om du studerar eller har studerat för en tvåspråkig examen på Gumtäkt campus. Vi söker en ordinarie medlem från Vik campus för perioden 1.1.2022-31.12.2024. Arbetsspråket i samarbetsgruppen är svenska.
professurerna för undervisning på svenska. Vi söka en ersättare för perioden 1.1.2024-31.12.2025.
Språkcentrums arbetsgrupp för undervisningsutveckling
Språkcentrum vid Helsingfors universitet ordnar de kommunikations- och språkstudier som ingår i examina. Vid Språkcentrum studerar årligen cirka 14 000 finländska och utländska studenter från olika campus och utbildningsprogram.
Språkcentrums arbetsgrupp för undervisningsutveckling har både personal- och studentmedlemmar. Gruppen främjar och stöder planeringen, genomförandet och utvärderingen av undervisningen vid Språkcentrum. Den planerar och ordnar Språkcentrums pedagogiska utbildningar och seminarier. I gruppen diskuteras aktuella ämnen med anknytning till undervisningen vid Språkcentrum och Helsingfors universitet, och särskilt språkstudierna. Gruppens arbetsspråk är finska. Vi söka en ersättare för perioden 1.4.2024-31.3.2026.
Bibliotekens förhandlingsdelegationer på Helsingfors universitetscampus
Ansök till bibliotekets förhandlingsdelegation på ditt campus så kan du påverka servicen på just ditt bibliotek! Universitetets alla fyra campusbibliotek har en direktion vars uppgift är att fungera som samarbetsforum för kunder och bibliotek samt att delta i bland annat planeringen av bibliotekstjänsternas strategiska utveckling och anskaffningen av samlingar. Vi söker en ordinarie medlem från campus Mejlans och en ordinarie medlem från campus Vik för perioden 1.4.2024-31.3.2026.
Fakultetsråden
Fakultetsrådet är fakultetens förvaltningsorgan. Fakultetsrådet har många medlemmar och som ordförande fungerar dekanus. Fakultetsrådets uppgift är att utveckla undervisningen och forskningen vid fakulteten, ansvara för kvalitetskontroll, fatta beslut om bl.a. examensfordringar, undervisningsplanen och grunderna för studenturvalet. Fakultetsråden behandlar även fakultetens långsiktiga planer och andra principiellt viktiga frågor.
Som medlem i universitetskollegiet kan du inverka på den framtida riktningen i din fakultet och ditt vetenskapsområde, du gör studenternas åsikter synliga samtidigt som du skapar nyttiga nätverk. Ersättarna kan också vanligtvis delta i mötena och har rätt att uttala sig. Det finns lediga platser i följande fakulteters fakultetsråd:
- Bio- och miljövetenskapliga fakulteten: 2 ersättare
- Farmaceutiska fakulteten: 1 ordinarie medlem och 3 ersättare
- Pedagogiska fakulteten: 2 ersättare
- Humanistiska fakulteten: 3 ersättare
- Agrikultur-forstvetenskapliga fakulteten: 3 ersättare
- Matematisk-naturvetenskapliga fakulteten: 1 ersättare
- Teologiska fakulteten: 1 ersättare
- Statsvetenskapliga fakulteten: 1 ersättare
Vad förväntas av en studentrepresentant?
Du ska vara närvaroanmäld studerande vid Helsingfors universitet. Vi förutsätter inte några särskilda kunskaper, utan det viktigaste är att du har en vilja att lära dig och är motiverad att verka som studentrepresentant. Om du läser mötesmaterialet grundligt före mötet, hör dig, beroende på situationen, för om studiekompisars eller ämnesföreningens åsikter om de ärenden som behandlas på mötet och ber att få ordet under mötet, så klarar du av uppdraget riktigt bra! Du hittar information om eventuella särskilda kriterier för respektive förvaltningsorgan i anvisningarna på ansökningsblanketten i Halloped-ansökningssystemet.
Hur söker man en plats som studentrepresentant?
Du lämnar in ansökan i Halloped-ansökningssystemet (beta.halloped.fi) senast 9.6.2025 kl. 23:59. Skriv i din ansökan
- ditt nuvarande utbildningsprogram och studieinriktning
- Kolla i Halloped-ansökningssystemet om det finns särskilda kriterier eller egenskaper som anses nyttiga med tanke på platsen du tänker söka, och som det lönar sig att nämna i ansökan.
Ytterligare lönar det sig att i ansökan ta med följande punkter, som studentkåren ser som fördelaktiga för dig:
- Motivation och beredskap att förbinda dig till uppdraget
- Kontakter till studenterna vid ifrågavarande utbildningsprogram
- Tidigare erfarenhet av att vara studentrepresentant, studieansvarig eller från något annat uppdrag i anknytning till studenternas intressebevakning
Studentkåren hoppas få ansökningar från sökande med olika bakgrund och av olika kön och som är i olika skeden av sina studier. Vi utgår från att du kan åta dig uppgiften både som ordinarie medlem och som ersättare. Studentkåren strävar efter att beakta att de olika ämnesområdena är representerade vid valet av studentrepresentanter.
Närmare information om vad det innebär att verka i universitetets förvaltningsorgan och om utlysningen ger
Sakkunnig (utbildningspolitik)
Riku-Petteri Kyllönen
riku-petteri.kyllonen@hyy.fi
050 3255202