28.4.2025

Ode till festen

BLOGG

Fester ör verkligen inte en börda, tvärtom så skapar festerna välbefinnande och stöder oss i våra studier. I den här bloggen försvarar HUS styrelsemedlemmar Venla Lehtinen och Sanni Nieminen festernas betydelse.

Samhället har skapat en bild av att studenterna är en folkgrupp som bara festar, härjar och super och vars studier bara står och stampar på stället. Vi festar, super och chillar så att vi glömmer att vi borde studera och vi bryr oss helt enkelt inte om något. En student som lever på stöd och bara festar är en individ helt utan moral. Det här är inte sant!

I verkligheten är det ensamhet och utanförskap som är betydande orsaker till att studierna eventuellt drar ut på tiden. Det är nämligen så att utan ett stabilt stödnätverk och utan vänner kan studierna kännas oöverkomligt tunga. Utan fester som förenar studenterna skulle vi inte ha en studerandegemenskap. Vår egen sociala krets skulle bli en liten klick, en liten klubb där vi bara studerar och gör grupparbeten. När vi festar förebygger vi ensamhet och när studenterna känner sig engagerade i studerandegemenskapen stöder det även studierna.

Det är för många en vändpunkt i livet att börja studera vid ett universitet. Man har kanske flyttat till en ny ort på grund av studierna, skapat nya sociala cirklar och börjat bygga sitt eget självständiga liv som vuxen. Under studietiden knyter många bestående vänskapsband och bildar parförhållanden. Även om man har fått en studieplats inom sin drömbransch kan de nya vännerna vara viktigare för den nya studenten än själva studierna. Många känner kanske också en stor rädsla för att bli utanför under studierna. Därför är det livsviktigt att ordna olika studentevenemang samt att bygga och stärka gemenskapen.

En student som festar skapar gemenskap. Gemenskap är också studentkårens mål och syftet är att skapa en gemenskap där man tar hand om och verkligen bryr sig om varandra. Trots allt upplever var tredje student att hen inte är en del av någon grupp när det gäller studierna (KOTT 2024). Enligt ensamhetsenkäten för högskolestuderande upplever hälften av studenterna skadlig ensamhet. Enligt enkäten önskar sig studenterna fler möjligheter att bli bekant med andra studenter. Fester och studentevenemang är stunder där vi bygger gemenskapen och skapar stödnätverk. Därför är det viktigt att värdesätta det att en student kan och får leva ett fullvärdigt liv – festa och vara en del av gemenskapen.

Utöver att man som student hittar sin plats i gemenskapen har festandet många andra positiva sidor som ofta verkar råka i skuggan av de negativa sidorna som hör ihop med att använda rusmedel. Docenten i sociologi Antti Maunu, som också kallas för partydoktorn, säger att betydelsen av att festa framhävs i Finland, eftersom vi har allt mindre tid att se och träffa varandra. Därför är fester mycket betydelsefulla stunder i vårt liv. När vi festar tänker vi på roliga saker, vi tänker på när vi lyckas och på milstolpar som ger oss en känsla av betydelsefullhet. Vi glömmer våra vardagsbekymmer och stressnivåerna sjunker.

Vi studenter fortsätter festa och så ska det vara. Vi ber inte om ursäkt för att vi syns och hörs på stan klädda i våra halare och med glitter på kinderna, vi är ju en viktig del av en levande stad. Vi behöver ingen moralpredikan, unna oss festfred!

Med valborgshälsningar

Venla Lehtinen
styrelsemedlem med ansvar för utbildningspolitik

Sanni Nieminen
styrelsemedlem med ansvar för evenemang

 

 

Utlysning av Festfred

I övermorgon, vill samhället,

infaller den nåderika vappfesten för vår studentkultur och vår gemenskap;

och varder förty härigenom en allmän festfred kungjord och påbjuden, med åtvarning

till envar att denna högtid med tillbörlig glädje fira,

och i övrigt iakttaga ett ljudligt och glädjefyllt uppförande,

emedan den som häremot bryter samt vapphögtiden genom något

hyschande eller otillbörligt förfarande oskärar,

gör sig under försvårande omständigheter förfallen till att bryta mot festfreden.

Slutligen tillönskas stadens

samtliga invånare en fröjdefull vapptid!