Stäng

HUS valborgstal i Brunnsparken i den 1 maj 2022

3.5.2022

HUS valborgstal i Ulrikasborg i 1 maj 2022

NYHET

Ärade åhörare

Hela studentkåren vid Helsingfors universitet och jag önskar er alla en riktigt glad valborg och första maj.

Äntligen får vi fira valborg så som traditionen bjuder och vi har alla nu samlats till fest här i Brunnsparken. Mina tankar fylls av varma minnen; minnen som ibland verkade ha bleknat helt under de här två åren som gått. Jag är speciellt glad med tanke på alla nya studerande, som nu får fira valborg så som man alltid tidigare gjort.

Då jag märkte hur glad jag känner mig insåg jag att det är något alldeles speciellt med den här festen. Denna fest har en lång historia som studenternas och arbetarnas fest och jag kom att tänka på att det idag inte längre är någon självklarhet för oss att vi kan samlas på detta sätt. Likaså har vi varit tvungna att ifrågasätta många andra saker som är viktiga för oss på grund av de kriser som vi nu upplever i världen. Vi har varit tvungna att gå den hårda vägen och lära oss vad som är viktigt för oss och vad som är värt att bevara och skydda.

Då vi inte ser allt som självklarheter, lär vi oss att uppskatta saker och ting ännu mera. Vi är gladare än någonsin att träffa varandra och vi skapar ännu starkare minnen än tidigare av våra upplevelser. Den här känslan gör också att vi önskar kunna dela dessa goda upplevelser med alla och försäkra oss om att våra traditioner lever vidare.

Nu när vi har märkt hur viktig vår gemenskap är, hoppas jag att vi också i framtiden kommer ihåg att aktivt arbeta för den. När vi gör detta, tar vi inte heller varandra för givet.

Jag vill också välkomna alla internationella medlemmar i vår gemenskap att delta i vårt första maj-firande. Jag hoppas att dessa festligheter betyder lika mycket för er som de gör för oss.

Nu ska vi ta igen allt vi förlorat under de senaste åren och glädjas över att äntligen få festa tillsammans igen, och vi ska se till att också kommande generationer får fortsätta festa här i parken tillsammans med oss.

Tack!

Tommi Ostrovskij

Vice ordförande för HUS styrelse