Stäng

Coronaviruspandemins inverkan på studenterna

13.3.2020

Coronaviruspandemins inverkan på studenterna

NEWS

Tvätta händerna, stanna hemma om du är minsta lilla sjuk och hosta i armhålan. Rör inte ditt ansikte och undvik fysisk kontakt med andra människor. Följ myndigheternas instruktioner.

 

Helsingfors universitet har utlyst en undantagssituation på grund av coronaviruset. Det finns ändå ingen orsak till panik. I Finland och vid universitetet är det fråga om förebyggande försiktighetsåtgärder. Det är oerhört viktigt att följa instruktionerna så att coronavirusets spridning kan bromsas.

I den här nyheten har samlats information om hur coronavirusepidemin inverkar på Helsingfors universitets studenter. Nyheten uppdateras vid behov,

 

Evenemang som HUS ordnar

Vi annullerar alla massevenemang under våren:

  • HUS Pop Up 16.3–20.3
  • Valborgsevenemang
  • Tutoräventyret 12.5-13.5
  • Flora 15.5

Vi berättar mer om evenemangsarrangemangen senare, till exempel om vi flyttar  en del evenemang till hösten. Vi utreder även alternativa sätt för att fira viktiga händelser för studenterna  såsom valborg.

HUS utskotts evenemang och möten har annullerats.

Utan separat anmälan annulleras alla HUS evenemang före 31.5.

 

Inverkan på studier

Studiernas närvaroplikt har inhiberats. Ersättande undervisnings- och studiemetoder beslutas av utbildningsprogrammen.

Vi rekommenderar att studera hemma och undvika universitetets gemensamma öppna studielokaler. Datatekniklokalerna i lärcentret Aleksandria är stängda.

Alla publika evenemang som universitetet ordnar har annullerats. I undervisningen och på övriga interna tillställningar får dock högst 50 personer finnas i samma lokal. Fakulteterna ger noggrannare instruktioner.

Ovanstående restriktioner och bestämmelser träder i kraft omedelbart.

Vi rekommenderar studenterna att aktivt följa universitetets information. Mer information här!

 

UniCafe

En del Unicafeer har stängt. En uppdaterad lista på öppna och stängda restauranger hittar du här. Ändringar i öppettiderna är möjliga.

Kunderna ombeds använda handdesinfektionsmedel som finns i alla restauranger vid alla linjer.

 

Instruktioner för HUS föreningar

Vi rekommenderar att föreningarna annullerar vårens evenemang. Ingen avgift krävs för avbokning av Alina-salens eller Sivistys-bastuns användningsturer. Avbokningen sker så som normalt genom att skicka epost till adressen toimisto@hyy.fi.

Noggrannare instruktioner för föreningar finns här. Vid utmaningar kan föreningarna be om stöd och fråga om tilläggsinformation av vår föreningssakkunniga Jaakko Kalske, jaakko.kalske@hyy.fi

 

Resor

Det är förbjudet att resa på studierelaterade resor  utomlands. Vi rekommenderar även att undvika inrikesresor. Universitetet har avbrutit studenternas utbytesstudier.

Om du har kommit tillbaka till Finland från utlandet, rekommenderar vi i enlighet med myndigheternas rekommendation, att stanna självständigt i hemkarantän för 14 dygn även om du inte har symptom. Studera hemifrån i mån av möjlighet.

Följ Institutet för hälsa och välfärds instruktioner och bestämmelser.

 

Utbildning av tutorer

Vi utreder hurdana undantagsarrangemang som tutorutbildningsarrangemangen förutsätter. Alla tutorer kommer ändå att få  nödvändig utbildning inför hösten. Vi berättar mer om detta senare.

 

Delegationsmöten

Delegationsmötet den 18 mars ordnas. Vi beaktar coronaepidemin i arrangemangen. Vi ger delegationsgrupperna mer information.

 

Tilläggsinformation om coronaviruset:

Rekommendationer och bestämmelser för undantagssituationen vid Helsingfors universitet

Helsingfors universitet, coronavirusets inverkan på studierna

Helsingfors universitets coronavirusuppföljning på  Flamma

 Institutet för hälsa och välfärds aktuella information om coronaviruset

SHVS aktuella information om coronaviruset

Helsingin Sanomats uppdaterade uppföljning

YLE Nyheters uppdaterade uppföljning

 

Tilläggsinformation:

Aaro Riitakorpi, generalsekreterare

aaro.riitakorpi@hyy.fi

040 0816 426