13.4.2022

Tarvitsemme Students at Risk -apurahajärjestelmän Suomeen

KANNANOTTO

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) kannattaa Students at Risk -apurahajärjestelmän perustamista Suomeen.

 

Olemme seuranneet järkyttyneinä kuluneen kuukauden ajan jatkunutta sotimista Ukrainassa. Sodan seurauksena meillä on Euroopassa käsillä suurin pakolaiskriisi sitten toisen maailmansodan.

Suomalaiset yliopistot ovat pyrkineet osaltaan auttamaan Suomeen tulleita sotaa pakenevia esimerkiksi avaamalla opiskelumahdollisuuksia. Nämä toimet ovat erittäin tervetulleita, mutta ne ovat kuitenkin tilapäisiä ja vain yhtä kriisiä koskevia. Erilaisten kriisien ja konfliktien aiheuttamasta inhimillisestä hädästä kärsitään kuitenkin maailmanlaajuisesti päivittäin. Humanitaariset kriisit esimerkiksi Afganistanissa, Valko-Venäjällä tai Palestiinassa alleviivaavat tarvetta toimille.

Tarvitsemme Suomeen myös pysyviä ratkaisuja, joilla voimme auttaa sotaa ja vainoa pakenevia nuoria ja opiskelijoita, kansalaisuudesta riippumatta. Suomen Ylioppilaskuntien liitto (SYL) on esittänyt Suomeen perustettavaksi Students at Risk -apurahajärjestelmän, jonka avulla hädässä olevat tai esimerkiksi poliittisen vainon uhriksi joutuneet voisivat jatkaa opintojaan Suomessa. Samankaltainen järjestelmä on jo käytössä esimerkiksi Norjassa, ja Suomessakin toimii tutkijoiden auttamiseen tähtäävä Scholars at Risk -verkosto.

Students at Risk -apurahajärjestelmä tarjoaa kestävän ratkaisun suurimman hädän alla oleville opiskelijoille, mihin meidän yliopistoyhteisönä on syytä tarttua.

 

Lisätietoja

Tommi Ostrovskij
Hallituksen varapuheenjohtaja & kansainvälisyysvastaava
tommi.ostrovskij@hyy.fi
050 325 8041

Mathilda Timmer
Koulutuspoliittinen asiantuntija
mathilda.timmer@hyy.fi
050 477 4543