19.10.2020

Opiskelijoiden Helsinki opiskelijoiden kynistä

BLOGI

Opiskelijoiden ääni on vahva ja voimakas, jos sitä vain käytetään. Reilumpaa Helsinkiä rakentaessa opiskelijoilla on valtaa ja tuoreita ideoita.

 

Helsingin yliopiston hallituksen jäsen Tommi Laitio tiivisti taannoisessa Tiedekulma Livessä oivaltavasti, että osallisuus ei saa tiivistyä kysymykseen siitä, mitä sinä itse haluat. Kyse on sen sijaan oltava Helsingissä siitä, kuinka voimme yhdessä rakentaa reilumpaa kaupunkia kaikille. Tähän kysymykseen pyrkii vastaamaan myös toinen kierros Helsingin osallistuvasta budjetoinnista, jonka ideointivaihe on käynnissä 25.10. asti.

Reilumman kaupungin rakentaminen tarkoittaa ensi sijassa sitä, että kaupunkia rakennetaan kaikille sen asukkaille, ei vain niille, jotka osaavat eniten tai pitävät kovinta ääntä. Tästä huolimatta omaa ääntä on tilaisuuden salliessa käytettävä, jotta se myös kuullaan. Helsingissä osallistuvassa budjetoinnissa kaupunki on varannut 8,8 miljoonaa euroa kaupungin kehittämiseen. Rahojen käytöstä äänestävät kaupunkilaiset kehitysvaiheen jälkeen syksyllä 2021.

Ensimmäinen osallistuvan budjetoinnin kierros toi mukanaan lukuisia kaupungin kehitysideoita. Toteutukseen asti päätyi esimerkiksi puistojen roskakoreihin asennettavat telineet pulloille ja tölkeille. Ensimmäinen kokeilu sai osakseen myös kritiikkiä, johon kaupunki on pyrkinyt vastaamaan lisäämällä hankkeisiin varattua rahaa ja aikaa. Lisäksi hankkeiden jatkokehitykseen ja äänestysprosessiin on kiinnitetty erityistä huomiota.

Myös opiskelijoille osallistuva budjetointi tarjoaa mahdollisuuden kehittää niin kampusalueita kuin omia asuinalueita. Opiskelijat tarttuivat budjetoinnin ensimmäisellä kierroksella mahdollisuuteen vähänlaisesti, mihin vaikutti merkittävästi tiedon puute vaikuttamisen mahdollisuuksista. Kun äänestysprosentti oli koko Helsingin laajuisesti viiden prosenttiyksikön halmeilla, on helppo nähdä, että opiskelijoilla olisi erittäin hyvä mahdollisuus vaikuttaa.

Osallistuva budjetointi rakentuu paikallisen vaikuttamisen ympärille. Opiskelijoilla on kykyä ideoida rohkeasti ja joukkovoimaa vaikuttaa. Nyt onkin opiskelijajärjestöillä ja aivan tavallisilla opiskelijoilla erinomainen paikka vaikuttaa omaan ympäristöönsä. Tarvitaanko Kumpulaan uusi lähiliikuntapaikka tai Viikkiin viihtyisämpää puistotilaa? Tulisiko Meilahdessa parantaa liikennejärjestelyitä tai keskustakampuksella huolehtia turvallisista pyöräilyreiteistä?

Osallistuva budjetointi antaa jokaiselle helsinkiläiselle mahdollisuuden ideoida rohkeasti ja tuoda esiin kaupungin kehityskohteet. Opiskelijoiden ääni ei kuulu, jos emme itse pidä ääntä. Kyläyhdistysten ja kaupunginosa-aktiivien pitäessä kovaa meteliä omista toiveistaan opiskelijoiden kannattaa liittyä joukon jatkeeksi.

Matias Takala

Sosiaalipoliittinen asiantuntija