28.8.2019

Nyt kannattaa tarkistaa viime lukuvuoden opintopisteet!

Kela seuraa opintotukea saavien opintojen etenemistä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että opintopisteitä täytyy kertyä tarpeeksi nostamiisi opintotukikuukausiin nähden. Nyt on hyvä aika tarkistaa viime vuoden opintopisteet! Jos niitä ei ole tarpeeksi, Kela lähettää sinulle lokakuussa selvityspyynnön.

Jos olet nostanut lukuvuonna 2018-2019 opintotukea, sinun on täytynyt suorittaa yhteensä vähintään 20 opintopistettä ja 5 opintopistettä jokaista nostettua tukikuukautta kohden. Jos nostit opintotukea esimerkiksi 9 kuukaudelta, sinulla tulisi olla viime lukuvuodelta suorituksia yhteensä 45 op verran. Kela ei tarkastele yksittäisten kuukausien opintopisteitä, joten kokonaisuus ratkaisee.

Opintopisteet kannattaa tarkistaa ajalta 1.8.2018-31.7.2019. Uusi lukuvuosi on alkanut elokuussa, joten Kela ei välttämättä hyväksy elokuussa suoritettuja opintopisteitä viime vuodelle.

Jos opintopisteitä ei ole tarpeeksi, tarkista ensin, että olet saanut kaikki suoritusmerkinnät. Jos jotain viime vuodelta puuttuu, huolehdi, että suorituspäiväksi merkitään jokin viime lukuvuoden päivä, eli mikä tahansa ennen elokuuta 2019.

Mikäli kaikki suoritukset on kirjattu rekisteriin ja opintopisteitä on silti liian vähän, kannattaa palauttaa viime kevään opintotukikuukausia. Näin vähennät tarvittavien opintopisteiden määrää. Kun palautat opintorahan vapaaehtoisesti, saat vielä tukikuukauden takaisin käyttöösi! Palauta ainoastaan opintoraha: opintolainaa ja yleistä asumistukea samalta ajalta ei palauteta. Yleinen asumistuki ei ole sidoksissa opintopisteisiin.

Lisätietoja https://www.kela.fi/opintotuki-opintojen-edistyminen