6.4.2020

Koronaviruspandemian vaikutus opiskelijan toimeentuloon

UUTINEN

Koronaviruksesta aiheutuva poikkeustilanne vaikuttaa myös opiskelijoiden toimeentuloon. Ministeriöt ja Kela ovat kuitenkin ottamassa tämän huomioon ja helpottamassa opiskelijoiden tilannetta.

Opintotuen maksaminen jatkuu

Opintotuen maksaminen jatkuu normaalisti, vaikka opintosi keskeytyisivät tai hidastuisivat koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi. Sinun ei tarvitse perua tai palauttaa opintotukea. Kun Kela tekee opintojen edistymisen seurantaa syksyllä, sinulle voi tulla selvityspyyntö asiasta. Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) ja Kela pyrkivät löytämään ratkaisun opintojen seurantaan, joka välttäisi turhien selvityspyyntöjen lähettämisen. Jos kuitenkin saat selvityspyynnön, sinun tulee vastata siihen. Näin varmistat opintotukesi maksamisen jatkuvan.

Jos opintotukikuukautesi loppuvat kesken koronaepidemian vuoksi, voit hakea opintotukiajan pidennystä. Lisäaikaa myönnetään painavasta syystä, ja OKM on jo ilmoittanut, että koronavirusepidemia hyväksytään syynä lisäajan myöntämiselle. Voit saada opintotukea lisää korkeintaan yhdeksän kuukauden ajan. Jos Kela pyytää todistusta opintojen poikkeusjärjestelyistä, liitä linkki yliopiston nettisivuille. Hae pidennystä vasta, kun opintotukiaikasi on päättymässä. Voit saada opintotukea aikaisintaan hakemuskuukauden alusta lähtien.

Muutokset opintolainahyvitykseen ja kesäajan toimeentuloon otetaan huomioon

Opintolainahyvitys myönnetään vain, jos valmistut tutkintosi määräajassa. Koronavirusepidemian takia tutkinnon suorittaminen voi pidentyä. Opetus- ja kulttuuriministeriö on ilmoittanut valmistelevansa lakimuutosta, joka mahdollistaa poikkeustilanteen huomioimisen. Jos olisit normaalioloissa oikeutettu opintolainahyvitykseen, et tule menettämään hyvitystä epidemian takia.

Sosiaali- ja terveysministeriö pyrkii turvaamaan opiskelijan kesäajan toimeentulon helpottamalla perustoimeentulotuen hakemista. Aikaisemmin opiskelijaa on vaadittu selvittämään, miksi ei voi opiskella kesällä ja todistaa hakeneensa kesätyöpaikkoja. Näitä selvityksiä ei tulla tulevana kesänä kysymään. Myöskään opintolainaa ei kehoteta nostamaan, ellei tosiasiallisesti opiskele kesällä. Kela myös valmistautuu perustoimeentulotukihakemusten määrän nousuun.

Lue lisää opintotuesta.

Lomautettu opiskelija pääsee työttömyysturvan piiriin

Jos sinut on lomautettu 16.3. jälkeen, voit poikkeuksellisesti päästä työttömyysturvan piiriin väliaikaisesti 1.4 alkaen. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, joka mahdollistaa myös lomautetun päätoimisen opiskelijan työttömyysetuuden hakemisen. Sinun tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon ennen etuuden hakemista Kelasta tai omasta työttömyyskassastasi. Muutos on voimassa 31.7. asti.

Lue lisää lakimuutoksesta.

Ateriatuki myös take away-aterioihin

Opiskelijalounaita tarjoavat ravintolat saavat myydä aterioitaan mukaan otettavaksi tai kotiin kuljetettuina. Ohjeistus on voimassa 31.7.2020 asti. Tällä hetkellä auki on vain Unicafe Kaivopiha. Aterioita voi myös hakea Unicafen Foodvanista, joka myy Unicafen aterioita noutopisteillä eri kampuksilla.

 Lue lisää Unicafen palveluista.

 

Jos sinulle jäi kysymyksiä, ota yhteyttä asiantuntijaamme:

Tiia Niemi, tiia.niemi@hyy.fi, 050 543 9608