12.3.2020

HYYn ohjeistus järjestöille koronavirustilanteesta

UUTINEN

Muokattu 13.3.2020 klo 15.45: Lisätty ohjeet oikeudellisissa ja taloudellisissa haasteissa

 

Suomen hallitus on tänään julkaissut ohjeistuksen koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi, ja THL on jo aiemmin julkaissut suosituksia, joilla koronavirusta voidaan hillitä. Tässä ohjeistuksessa nojataan pitkälti näihin viranomaissuosituksiin.

  • Kaikkia järjestöjä suositellaan välttämään juhla- ja virkistystapahtumien järjestämistä. Mikäli järjestöllä on tiedossa tulevat sitsit tai muu vastaavanlainen tapahtuma, suositus on, että nämä perutaan.
  • Mikäli järjestö joutuu perumaan Alina-salin varauksen koronaviruksen vuoksi, ei järjestöiltä luonnollisesti peritä myöhästymismaksua siitä, vaikka peruminen tapahtuisi vähemmän kuin 14 vrk ennen. Sama pätee Sivistys-saunatilaan. Perumiset tavalliseen tapaan osoitteeseen toimisto@hyy.fi
  • Järjestötiloissa suositellaan välttämään kaikenlaisia juhlatilaisuuksia. Kokouksien ja vastaavien tapahtumien järjestäminen on järjestön oman harkinnan varassa, mutta suositus on, että kokouksen tarpeellisuutta harkitaan ja pohditaan mahdollisuutta kokoustaa etänä.
  • Mikäli järjestötiloja käytetään, tulee järjestöjen huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Tilaelinten kannattaa huolehtia, että tiloissa on käsidesiä ja käsisaippuaa sekä mahdollisuuksien mukaan käsipaperia. Jokaisen tiloja käyttävien on hyvä pestä kätensä tiloihin saapuessaan. Lisäksi yleinen hygieniasta huolehtiminen (yskiminen ja aivastaminen hihaan yms.) on ensiarvoisen tärkeää.
  • Yleisenä kaikkia koskevana suosituksena on myös se, ettei sairaana tulisi lähteä liikkeelle kotoa, ellei ole aivan pakko.
  • THL:n suosituksia kehotetaan noudattamaan sekä yksilö- että järjestötasolla siten kuin suositukset soveltuvat toimintaan. Järjestöt voivat kehottaa myös omia jäseniään noudattamaan THL:n ohjeistuksia.

Hallituksen suositukset löytyvät valtioneuvoston verkkosivuilta https://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/10616/hallitus-paatti-suosituksista-koronaviruksen-leviamisen-hillitsemiseksi

Lisätietoa koronaviruksesta on myös THL:n verkkosivuilla https://thl.fi/fi/

Suosittelemme myös järjestöjä seuraamaan yliopiston nettisivuja, joita päivitetään jatkuvasti. Sivuilla kerrotaan koronaviruksen vaikutuksista opiskeluun.  https://guide.student.helsinki.fi/fi/uutiset/koronaviruksen-vaikutus-opiskeluun-kysymyksia-ja-vastauksia 

Nämä suositukset järjestöille ovat voimassa toistaiseksi. HYY päivittää lisätietoja viestintäkanavissaan viimeistään perjantaina 13.3. Mikäli sinulla on kysyttävää näistä suosituksista tai järjestöllä on jonkinlainen haastava tilanne, voit olla yhteyksissä suoraan järjestösektoriin (yhteystiedot alla). Tilanne on poikkeuksellinen, mutta ei mahdoton. Kaikkia kehotetaan rauhallisuuteen, vaikka tilanne otetaankin vakavasti.

Terveisin

Jaakko Kalske
järjestöasiantuntija
jaakko.kalske@hyy.fi
050 537 3798

Lovisa Hirvonen
HYYn hallituksen järjestövastaava
lovisa.hirvonen@hyy.fi
050 543 9615

 

HYYn ohjeet järjestöille oikeudellisessa tai taloudellisessa ongelmatilanteessa

Koronavirustilanteen takia on mahdollista, että järjestöille tulee kuluja ja vaikeita tilanteita mahdollisten peruuttamistapausten vuoksi. Nämä ohjeet toimivat järjestöjen tukena haastavassa tilanteessa ja niitä suositellaan hyödyntämään tarpeen mukaan.

Mikäli järjestönne ei pysty järjestämään esimerkiksi vuosijuhlia koronavirustilanteen vuoksi ja maksuttoman perumisen aikaraja on umpeutunut, kannattaa ensisijaisesti tiedustella varauksen siirtomahdollisuutta. Tällä voidaan välttää ylimääräiset kulut järjestölle ja toisaalta vuosijuhlat voidaan myöhemmin saada järjestettyä.

 

Oikeudelliset haasteet

Pykälän oikeusapu on HYYn jäsenille ja järjestöille maksutonta. Oikeudellisissa ongelmatilanteissa suositellaan olemaan heihin yhteydessä. Riitatilanteissa oikeustoimia kannattaa välttää, ja kannattaa pyrkiä sopimaan asioista hyvässä hengessä.

Pykälän Oikeusapuvaliokunta päivystää Helsingin yliopiston lukukausien aikana maanantaisin ja torstaisin klo. 17:00 – 19:00. Oikeusapuvaliokunnan kanssa valmistaudutaan myös tarpeen mukaan tarjoamaan lisäneuvontaa päivystysaikojen ulkopuolella. Lisäksi valiokunnan kanssa tuotetaan vastauksia yleisimpiin oikeudellisiin kysymyksiin, ja ne julkaistaan mahdollisimman pian, kuitenkin aikaisintaan ensi viikolla.

Oikeusapuvaliokunnan yhteystiedot:
email: oikeusapu@pykala.fi
puh. 050 311 0715
Lisätietoa Pykälän oikeusavusta: https://pykala.fi/oikeusapu/

 

Taloudelliset haasteet

HYYn hallitus selvittää tällä hetkellä erilaisia toimintavaihtoehtoja järjestöjen tukemiseksi. Osana selvitystä HYY pyrkii kartoittamaan taloudellisten ongelmien laajuutta. Mikäli järjestöllänne on taloudellisesti haastava tilanne esim. peruutustapauksen vuoksi, ota yhteyttä järjestöasiantuntijaan.

Pahoittelemme tässä vaiheessa käännösten puutetta, ne lähetetään mahdollisimman nopeasti niiden valmistuttua.

Lisätietoja

Jaakko Kalske
Asiantuntija (järjestöt)
jaakko.kalske@hyy.fi
050 537 3798