6.3.2023

Eduskuntavaalit lähestyvät! Mitä tämä tarkoittaa opiskelijalle?

BLOGI

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys 22.-28.3. ja vaalipäivä 2.4. Katso lähin ennakkoäänestyspiste täältä

 

Jokaisella Suomen kansalaisella, joka on 18-vuotias viimeistään vaalipäivänä 2.4.2023 on oikeus äänestää ehdokasta ja puoluetta jota haluaa ja sitä kautta vaikuttaa siihen millaista politiikkaa Suomessa tehdään. Lisäksi riippumatta äänioikeudesta kaikki halukkaat voivat pyrkiä vaikuttamaan ehdokkaisiin, nostaa esille tärkeäksi katsomiaan aiheita ja vaikkapa tukea näkyvästi hyväksi katsomiaan ajatuksia, ehdokkaita tai puolueita.

 

Mistä löytää ehdokkaan jota äänestää tai tukea?

Perusteellisen äänestyspäätöksen voit tehdä yllättävän pienellä vaivalla. Eri mediat ja järjestöt ovat keränneet ehdokkailta vastauksia vaalikoneisiin joita tekemällä äänestäjänä saa käsitystä ehdokkaiden näkemyksistä muun muassa koulutusleikkauksiin, työperäiseen maahanmuuttoon ja vaikkapa sukupuolen moninaisuuteen. Vaalikoneita julkaistaan vaalien lähestyessä jatkuvasti lisää, nyt avoimena on muun muassa Ylen vaalikone ja Helsingin Sanomien vaalikone.

Vaalikoneissa kysytään kuitenkin paljon sellaista mihin voi olla vaikea ottaa kantaa ja toisaalta kaikkiin kysymyksiin ei niistä saa vastauksia. Kannattaakin sekä perehtyä vaalikonevastausten perusteluihin että tutustua hieman tarkemmin ehdokkaisiin joita vaalikoneet suosittelevat.

Minua esimerkiksi kiinnostaa tietää ehdokkaiden mielipiteet muun muassa opintorahan korotuksesta, koulutuksen lisärahoituksesta ja kansainvälisten opiskelijoiden lukukausimaksuista. Suomessa on suhteellisen helppoa ottaa yhteyttä ehdokkaisiin tai mennä vaikkapa kuuntelemaan vaalipaneeleja (HYYn oma järjestetään keskiviikkona 22.3. klo 17-19 Tiedekulmassa!) ja kuulla vastauksia kysymyksiin joita ehdokkaat tai vaalikoneet eivät ole nostaneet esille. Lisäksi ehdokkaita on tavattavissa ympäri kaupunkia erilaisissa tilaisuuksia ja vaalimateriaalia jakamassa ja esimerkiksi HYYn vaaliteltalla Viikissä 7.3., Kumpulassa 14.3. ja Porthanian edessä 22.3.

Suomessa ääni menee lopulta aina ensisijaisesti puolueelle, joten kannattaa ensin katsoa minkä puolueen tai puolueiden ajatukset osuvat omien kanssa parhaiten yhteen ja sitten valita ehdokas.

Jos aikaa ja jaksamista on vain hyvin vähän, voi valita puolueen jota ei ainakaan halua äänestää ja jonkun toisen puolueen listalta ehdokkaan, vaikkapa opiskelijastatuksen perusteella.

 

Mitäs kun ehdokas on valittuna ja äänestämään pitäisi päästä?

Hauska tapa äänestää on mennä äänestämään yhdessä kavereiden kanssa! Pääkaupunkiseudun korkeakouluopiskelijat järjestävät myös yhteisen äänestystempauksen ennakkoäänestyksen ensimmäisenä päivänä eli 22.3. klo 11 alkaen ja sinne ovat kaikki tervetulleita mukaan! Myös HYYn järjestöt järjestävät omia yhteislähtöjään äänestämään, joten kannattaa pitää silmällä järjestöjen viestintää ja tai olla yhteydessä järjestöön, jonka kanssa haluaisit käydä äänestämässä.

Ennakkoon äänestäminen on mahdollista missä tahansa ennakkoäänestyspisteessä ennnakkoäänestyksen aikana 22.3.–28.3. kotimaassa ja ulkomailla 22.3.–25.3. ja vaikkapa omaa kampusta lähimmän pisteen ja sen aukioloajat saat helposti tarkistettua viralliselta vaalisivustolta. Vaalipäivänä 2.4. voit äänestää vain omassa äänestyspisteessään. Paikka on mainittu postitse tai suomi.fi -viestin kautta tulleessa ilmoituksessa äänioikeudesta, mutta lähempänä vaalipäivää sen voi tarkistaa myös äänestyspaikkapalvelusta: https://aanestyspaikat.fi/ tai kysyä digi- ja väestötietovirastolta.

 

Lisätietoja vaaleista?

HYYn vaaliteemoista pääset perille tästä.

Seikkaperäiset ohjeet äänestämiseen ennakkoon ja vaalipäivänä, mukaan lukien ohjeet siitä mitä äänestyspaikalla tapahtuu.

HYYn eduskuntavaalitavoitteista, -tapahtumista ja muusta toiminnasta saa tietoa joko minulta, eduskuntavaalikoordinaattoriltamme tai vaaleista vastaavalta hallituksen jäseneltämme.

 

Nea Hakala

Hallituksen puheenjohtaja

nea.hakala@hyy.fi

050 344 3730

 

Tekla Kosonen

Eduskuntavaalikoordinaattori

tekla.kosonen@hyy.fi

050 477 5561

 

Linnéa Partanen

Vaaleista vastaava hallituksen jäsen

linnea.partanen@hyy.fi

050 595 0327