19.6.2023

Asumistuen leikkaukset kurittavat erityisesti pääkaupunkiseudun opiskelijoita

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta tuomitsee Orpon hallituksen suunnittelemat leikkaukset yleiseen asumistukeen. Hallitusohjelmaan kirjatut suunnitelmat tarkoittavat jopa 363 miljoonan euron leikkausta asumistukeen.

Leikkaukset suunnitellaan toteutettavaksi muun muassa laskemalla huomioitavien asumismenojen tasoa, korottamalla perusomavastuuta, poistamalla ansiotulovähennyksen sekä yhdistämällä kuntaluokkia. Leikkaus tulee kohdistumaan erityisesti pääkaupunkiseudun opiskelijoihin, jotka maksavat jo nyt paljon asumisestaan kohtuuhintaisten asuntojen puutteesta johtuen.

“Yleisessä asumistuessa hyväksyttävät enimmäismenot ovat olleet jo vuosia matalammat kuin todelliset asumiskustannukset. Opiskelijoiden vaihtoehdot ovat joko lisätä työskentelyä tai nostaa enemmän opintolainaa kompensoidakseen asumistuen laskua. Nykyisellä korkotasolla työskentely on turvallisempi vaihtoehto, mutta työnteko on merkittävä valmistumista hidastava tekijä”, muistuttaa hallituksen jäsen Linnéa Partanen.

Lisäksi hallitus aikoo selvittää “yhteisasumista suosivaa ja taloudellisesti houkuttelevaa vaihtoehtoa” tukemaan opiskelijoiden asumista yleisen asumistuen sijaan. On vielä epäselvää, tarkoittaisiko tämä opiskelijoiden siirtämistä takaisin opintotuen asumislisän piiriin vai jotain uutta etuutta.

“Opiskelijoiden asumista tulee tukea kuten muidenkin ihmisryhmien ja parhaiten tämä toteutuu pitämällä opiskelija yleisen asumistuen piirissä. Opiskelija-asuntorakentamisessa on panostettu yksiöihin suuren kysynnän vuoksi, eivätkä leikkaukset asumistukeen maagisesti johda soluasuntoihin palaamiseen”, toteaa hallituksen puheenjohtaja Nea Hakala.

Niukka toimeentulo lisää psyykkistä kuormitusta sekä riskiä sairastua mielenterveysongelmiin. Opiskelijoiden voimavarat ovat vähissä, ja joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla on mielenterveyden haasteita. Leikkausten sijaan uuden hallituksen tulisi huolehtia, että yleisen asumistuen määrä vastaa paremmin asumismenojen tasoa.

Opiskelijan toimeentulosta leikkaaminen on lyhytnäköistä politiikkaa. Vain turvaamalla opiskelijoiden toimeentulon voimme turvata Suomen tulevaisuuden.

 

Lisätietoja:

Nea Hakala
Hallituksen puheenjohtaja
nea.hakala@hyy.fi
050 344 3730

 

Linnéa Partanen
Toimeentulosta vastaava hallituksen jäsen
linnea.partanen@hyy.fi
050 595 0327