Opas

Opiskelijan oikeusturva opinnoissa

Yliopistolla kaikkien etu on, että sinulla on mahdollisuus suorittaa opintosi jouhevasti fuksiviikon orientaatiosta aina valmistumiseen asti. Tämän takaamiseksi yliopistolla on yhteisiä pelisääntöjä, joissa on määritelty niin opiskelijan kuin opettajien ja muun henkilökunnan velvollisuudet.

Opiskelijana sinulla on opinnoissa sekä oikeuksia että velvollisuuksia. Yhteisiin pelisääntöihin kannattaa siis tutustua jo opintojen alussa ja huolehtia siitä, että noudatat niitä itse – esimerkiksi ilmoittaudut ajoissa tenttiin, osallistut opetukseen, palautat opintosuorituksesi ajallaan ja toimit rehellisesti. Sinulla on oikeus luottaa yliopiston antamaan tietoon, suorittaa opintoja ja tulla kohdelluksi yhdenvertaisesti muiden opiskelijoiden kanssa.

Vaikeuksien varalta olemme tukenasi opintojen ongelmatilanteissa ja autamme sinua luovimaan yliopiston sääntöviidakossa!

Mitä tehdä, jos kohtaat ongelmia opinnoissasi?

  • Ota rauhallisesti

   Vaikeillakin tilanteilla on tapana selvitä, eikä opiskelun takia kannata menettää yöuniaan. Opintojen jouheva eteneminen on yliopistolla kaikkien yhteinen tavoite, ja useimmiten ratkaisut löytyvät rakentavasti neuvottelemalla. Muista myös, että HYYn asiantuntijat ovat tarvittaessa tukenasi.

  • Tutustu HYYn oikeusturvaoppaaseen

   Ongelman ratkominen kannattaa aloittaa tutustumalla olemassa oleviin ohjeisiin. HYYn oikeusturvaoppaasta saatat löytää nopean ratkaisun kysymykseesi. Olemme myös koonneet sinulle hyödyllisiä yliopiston ohjeita.

  • Älä pelkää ottaa yhteyttä!

   Jos oikeusturvaoppaasta tai Opiskelijan ohjeista ei löydy ratkaisua ongelmaasi, HYYn asiantuntija on apunasi.

  • Tarvitsetko oikeusapua muissa kuin opintoihin liittyvissä asioissa?

   HYYn jäsenet ovat oikeutettuja maksuttomaan oikeusapuun, jota tarjoaa Pykälä ry:n oikeusapuvaliokunta. Ruotsinkielistä neuvontaa oikeusturva-asioissa antaa Codex ry.

HYYn oikeusturvaopas

HYYn oikeusturvaopas

Apua löydät myös täältä