HYY tekee aktiivisesti töitä, jotta ylioppilaskuntamme piirissä ei esiintyisi syrjintää, häirintää, rasismia tai muuta asiatonta kohtelua. HYYn tulee olla turvallinen paikka kaikille.
Yhdenvertaisuudella tarkoitetaan sitä, että kaikki ihmiset ovat samanarvoisia riippumatta henkilöön liittyvistä syistä ja ominaisuuksista. Näitä ovat esimerkiksi sukupuoli, ikä, etninen tai kansallinen alkuperä, kansalaisuus, kieli, uskonto ja vakaumus, mielipide, vamma, terveydentila tai seksuaalinen suuntautuminen. Yhdenvertaisuus on yksi ylioppilaskuntamme arvoista.
Keskeisimmät toimintaamme ohjaavat dokumentit yhdenvertaisuuteen liittyen ovat yhdenvertaisuussuunnitelma ja linjapaperi. Yhdenvertaisuussuunnitelma ohjaa sisäistä toimintaamme, esimerkiksi piirissämme toimivien järjestöjen suhteen. Linjapaperi taas kuvaa edunvalvonnan kannalta merkittävät poliittiset linjat yliopiston ja yhteiskunnan suuntaan.
Tuemme piirissämme toimivia järjestöjä ja kannustamme niitä huomioimaan yhdenvertaisuuden sekä luomaan turvallisempaa ilmapiiriä kaikille opiskelijoille. Järjestöjen toiminta ei saa olla yhdenvertaisuussuunnitelmamme vastaista. Järjestämme vuosittain koulutuksia eri yhdenvertaisuuden alueisiin liittyen ja olemme luoneet yhdenvertaisuusoppaan järjestöille. Järjestöt voivat myös lainata siirrettävää induktiosilmukkaa.
Valitettavasti kaikki HYYn rakennukset eivät tällä hetkellä ole esteettömiä. Uudelle ylioppilastalolle tullaan lähitulevaisuudessa rakentamaan hissi. Kampissa sijaitseva Domus Gaudium on esteetön. Gaudiumista löytyy järjestötilojen lisäksi kokoustiloja ja kattosauna Sivistys. Lisätietoa tilojen esteellisyydestä löydät täältä.
HYYn toiminnassa ja tapahtumissa noudatetaan turvallisemman tilan periaatteita. Turvallisemman tilan periaatteilla pyritään luomaan käytänteitä, joiden avulla jokainen pystyy edistämään yhdenvertaisempaa ja turvallisempaa ilmapiiriä.
Ylioppilaskunnassa on kaksi häirintäyhdyshenkilöä, jotka tarjoavat tukea häirintää, ahdistelua, kiusaamista, syrjintää tai muuta epäasiallista kohtelua kohdanneille opiskelijoille. Yhteydenotot ovat täysin luottamuksellisia, ja häirintäyhdyshenkilöillä on vaitiolovelvollisuus. Yhteydenottaja voi myös halutessaan toivoa, että asiaa ei viedä eteenpäin.
Häirintäyhdyshenkilöt eivät toimi tuomareina tilanteissa tai jaa rangaistuksia, vaan tarjoavat neuvoja tilanteen käsittelyyn sekä tukevat sinua prosessissa. He etsivät jokaisen yhteydenottajan kanssa yksilöllisen ratkaisun tilanteeseen ja voivat ohjata sinut muiden palveluiden pariin.
Häirintäyhdyshenkilöt tarjoavat apua myös HYYn piirissä toimiville järjestöille. Jos järjestöllä ei ole omia häirintäyhdyshenkilöitä, on toiminnassa hyvä viestiä ylioppilaskunnan häirintäyhdyshenkilöistä. Vaikeammat tapaukset on myös aina hyvä käsitellä heidän kanssaan.
Tavoitat kummankin häirintäyhdyshenkilön sähköpostilla osoitteesta hairintayhdyshenkilo@hyy.fi
Tiia Niemi, tiia.niemi@hyy.fi, 050 543 9608
Janne Kajander, janne.kajander@hyy.fi, 050 543 9609
Jos olet kokenut häirintää yliopiston henkilökunnan puolesta, voit ottaa yhteyttä myös yliopiston häirintäyhdyshenkilöihin:
Timo Valtonen, timo.valtonen@helsinki.fi
Terhi Somerkallio, terhi.somerkallio@helsinki.fi
Helsingin yliopistolla keskeinen yhdenvertaisuustoimija on tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustoimikunta. Toimikunnan kokoonpano sisältää muun muassa yhdenvertaisuudesta vastaavan vararehtorin, yliopiston tasa-arvovastaavan sekä kaksi opiskelijaedustajaa. Toimikunta vastaa yhdenvertaisuuden edistämisessä yliopistolla, esimerkiksi yliopiston tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman kautta. Ota jäseniin rohkeasti yhteyttä, jos haluat vaikuttaa yhdenvertaisuuden toteutumiseen yliopistolla!
Opintojen saavutettavuutta tuetaan yksilöllisillä järjestelyillä. Yksilölliset järjestelyt ovat käytännön järjestelyjä, joilla edistetään opintojen sujumista. Voit tarvita järjestelyjä esimerkiksi lukivaikeuden tai aistivamman vuoksi. Yksilöllisten järjestelyjen toteutus määritellään tilanteesi ja tarpeidesi mukaan. Järjestelyt voivat olla muun muassa luentomateriaalin saaminen etukäteen, lisäaika tehtävän palauttamisessa tai vaihtoehtoinen suoritustapa.
Yliopistolla toimii sekä tasa-arvo- että esteettömyysyhdyshenkilöitä. Voit olla heihin yhteydessä matalalla kynnyksellä yhdenvertaisuus- ja esteettömyysasioissa. Löydät yhteystiedot täältä.