Opas

Terveys & hyvinvointi

Terveenä ja motivoituneena opiskelijana sinun on helpompaa nauttia opiskelusta! Onneksi terveydestäsi pitävät huolta sekä YTHS, kunnalliset terveyspalvelut että ylioppilaskunta. Vaikutamme terveyden edistämiseen erilaisissa työryhmissä ja tarjoamme tukea avun löytämisessä, jotta opiskelusi olisi mahdollisimman mukavaa ja vaivatonta.

Tästä oppaasta löydät tietoa opiskelijoiden terveydenhoidosta sekä apua erilaisiin kriisitilanteisiin.

YTHS

Korkeakouluopiskelija terveydenhoitomaksu

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö (YTHS) on hyvinvointisi ja terveytesi tukena opintojesi aikana. YTHS tarjoaa sinulle matalan kynnyksen yleisterveyden, suunterveyden ja mielenterveyden palveluita sekä huolehtii opiskeluyhteisöjen hyvinvoinnista.

YTHS-maksua EI peritä osana ylioppilaskunnan jäsenmaksua. Sen sijaan jokainen palveluihin oikeutettu opiskelija on velvollinen suorittamaan maksun itse Kelan asiointipalvelussa lukukausi kerrallaan.

Korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu on vuonna 2022 35,80€ lukukaudessa, eli 71,60€ lukuvuodessa. Maksu on veroluontoinen, eli pakollinen kaikille läsnäoleville opiskelijoille. Samalla YTHS luopuu erillisten käyntimaksujen perimisestä.

Maksun voit maksaa Kelan asiointipalvelussa

Huomioithan, että maksamaton maksu johtaa Kelan muistutukseen, josta peritään 5€ maksu. Edelleen maksamaton maksu voidaan pidättää opintotuesta ja se on viime kädessä ulosottokelpoinen.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Kelan asiointipalvelua, saat lisätietoa Kelan verkkosivuilta

Ota käyttöön Self ja asioi verkossa!

Self on opiskelijan oma verkkopalvelu YTHS:n kanssa asiointiin. Sen kautta voit ylläpitää yhteystietoja, hallinnoida ajanvarauksia, ottaa yhteyttä lomakkeella, keskustella chatissa tai aloittaa etävastaanoton. Kirjaudu Self-palvelun käyttäjäksi heti lukuvuoden alussa!

 • Helsinki Töölö

  Töölönkatu 37 A, 00260 Helsinki
  ma–to klo 8–15, pe klo 8–14

  Helsinki Malmi

  Malmin kauppatie 8, 00700 Helsinki
  ma–to klo 8–15, pe klo 8–14

  Hoidon tarpeen arviointi ja ajanvaraus

  Chat-palvelussa yths.fi/self
  ma–pe klo 12–14

  Puhelimitse
  ma–to klo 8–15, pe klo 8–14
  Yleis- ja mielenterveyden palvelut p. 046 710 1073
  Suunterveyden palvelut p. 046 710 1085

  Tarkista ajantasaiset aukiolotiedot ja lue lisää opiskeluterveydestä ja YTHS:n palveluista osoitteesta yths.fi.

Opiskelijan terveyden ja hyvinvoinnin ohjeet

Opiskelijan terveyden ja hyvinvoinnin ohjeet

Helsingin yliopisto on koonnut Opiskelijan terveyden ja hyvinvoinnin ohjeet opiskelijoiden avuksi tavallisissa ja harvinaisemmissakin ongelmatilanteissa.

Pyydä varmuuden vuoksi sairauslomatodistus lääkärissä käydessäsi. Voit tarvita sitä esimerkiksi Kelalle, jos sairautesi pitkittyy ja joudut keskeyttämään opintosi sairauden vuoksi.

Terveyden edistäminen

Terveyden edistäminen

YTHS:n tärkein tehtävä on opiskelijoiden terveyden edistäminen. Toimintaa suunnitellaan ja yhdessä opiskelijoiden, yliopistojen ja muiden sidosryhmien kanssa terveystyöryhmissä.

YTHS:llä on kaikissa toimipisteissään terveystyöryhmiä, jotka vastaavat omalta osaltaan opiskeluyhteisötyöhön suunnitellun vuosikellon mukaisesta toiminnasta sekä paikallisista hankkeista. Työryhmä kokoontuu noin neljä kertaa vuodessa, luo itselleen toimintasuunnitelman ja pitää aktiivisesti yhteyttä opiskelijajärjestöihin sekä yliopistoon tarkoituksenaan motivoida, kouluttaa ja informoida yhteisössä toimivia kumppaneita terveyden edistämistyöstä.

Jokaisessa työryhmän kokouksessa käydään YTHS:n, yliopiston opiskelijapalveluiden, ylioppilaskunnan, Unisportin sekä tiedekuntien opiskelijoiden kuulumiset. Työryhmässä voi siis tuoda kuuluviin opiskelijoiden hyvinvointiin liittyviä ajankohtaisia asioita. Mukana on YTHS:n eri alojen asiantuntijat sekä edustajat ylioppilaskunnasta, yliopiston henkilökunnasta ja Unisportista. Opiskelijoita edustaa tiedekuntajärjestöjen keskuudestaan valitsemat edustajat.

Edustamme sinua YTHS:n hallinnossa ja terveyden edistämistyössä!

Kunnallinen terveydenhuolto

Kunnallinen terveydenhuolto

Tarvitsetko äkillistä hoitoa, mutta YTHS on kiinni? Opiskelijana olet oikeutettu asioimaan myös oman kotikuntasi tai opiskelupaikkakuntasi terveysasemilla. Kunnalliset terveyspalvelut ovat avoinna vuorokauden ympäri.

Apua haastaviin tilanteisiin

  • Opintopsykologit

   Opintopsykologit ovat apunasi, kun tarvitset tukea opiskelutaitoihin, motivaatioon, ajankäyttöön tai jaksamiseen. Opintopsykologit tarjoavat sekä yksilöllistä ohjausta että ryhmätoimintaa kaikille Helsingin yliopiston perustutkinto-opiskelijoille.

    

  • Nyyti

   Nyyti ry tukee opiskelijoiden mielen hyvinvointia vertaistuen kautta. Järjestö antaa opiskelijoille mahdollisuuden puhua mieltä painavista aiheista keskustelufoorumin, chatin ja erilaisten nettiryhmien kautta.

   Nyytin ryhmächatissa voit vaihtaa ajatuksia, jakaa kokemuksia sekä jutella erilaisista opiskelijan arkea ja elämää koskettavista aiheista. Välillä chattaillaan ennalta sovitusta teemasta ja toisinaan keskustelun aihe on vapaa. Chatteja järjestetään joka toinen torstai klo 18–20.

  • Yliopistopapit

   Kaipaatko juttuseuraa? Painaako mieltäsi yksinäisyys, tulevaisuus tai ehkä opiskelumotivaatio? Yliopistopapeille voit jutella mistä tahansa aiheesta vakaumuksesta riippumatta. Voit tavata heitä päivystysaikoina eri kampuksilla tai ottaa yhteyttä oman tapaamisajan sopimiseksi.

   Tutustu yliopistopappeihin

  • Mieli ry

   Mieli ry:stä saat apua elämän kriiseihin. Akuuteissa tilanteissa auttaa kriisipuhelin, johon voit soittaa nimettömänä. Puhelimessa päivystävät mielenterveyden ammattilaiset sekä koulutetut vapaaehtoiset. Mieli ry:llä on myös erityisesti nuorille ja nuorille aikuisille suunnattuja vertaistukiryhmiä.

   Mieli ry:n kriisipuhelin (09 2525 0111) päivystää 24 tuntia vuorokaudessa.

  • Sekasin-chat

   Sekasin-chat on Mieli ry:n ylläpitämä chat, jossa voit keskustella nimettömästi mielenterveyden ammattilaisten sekä koulutettujen vapaaehtoisten kanssa. Chat on auki vuoden jokaisena päivänä, maanantaista perjantaihin klo 7–24 sekä lauantaisin ja sunnuntaisin klo 15–24. Chatissa voit puhua mistä tahansa mieltäsi painavasta aiheesta.

  • Nuorten kriisipiste

   Kriisipiste järjestää maksutonta ja luottamuksellista keskusteluapua kriisityöntekijän kanssa 12–29-vuotiaille nuorille, aikuisille, pareille ja nuorten perheille. Käyntipäivystys palvelee tiistaista torstaihin klo 9–11 osoitteessa Albertinkatu 33. Ajanvaraus- ja neuvontapuhelin (045 3410 583) palvelee maanantaista torstaihin klo 9-11.

  • Raiskauskriisikeskus Tukinainen

   Raiskauskriisikeskus Tukinainen antaa tukea, apua ja neuvontaa seksuaalirikosten uhreille, heidän läheisilleen ja uhrien parissa työskenteleville sukupuolesta riippumatta. Maksuttomaan kriisipuhelimeen (0800 97 899) voit soittaa ma–to klo 9–17 ja pe–su klo 15–21.

  • Naisten linja

   Naisten linja (0800 0 2400) on maksuton neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Kaikki puhelut ovat luottamuksellisia, ja voit soittaa linjalle nimettömästi. Suomenkielinen neuvonta on avoinna ma-pe klo 16-20 ja la-su klo 12-16. Englanniksi linja auttaa perjantaisin klo 16-20. Chat on auki tiistaisin ja torstaisin klo 17-19.

  • Nollalinja

   Nollalinja on THL:n maksuton ja anonyymi auttava puhelin naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai lähisuhdeväkivaltaa kokeneille. Yhteydenottoihin vastaavat sote-ammattilaiset puhelimitse (080 005 005) ja chatissa.