30.6.2025

Iakttagelser om medlemsenkäten: medlemmarnas åsikter om studentkårens service går isär

BLOGG

Vi har under våren samlat in respons av HUS medlemmar bland annat via en medlemsenkät, på evenemang och under möten. I den här bloggserien diskuterar HUS ekonomi- och servicechef Anna Laurila den respons som vi har fått.

HUS medlemsenkät var öppen i februari och vi fick cirka 300 svar på enkäten. Dessutom fick vi cirka 140 skriftliga svar i vår responslåda på HUS pop-up-evenemang på campusområdena. Tack till er alla som har gett respons på HUS verksamhet!

När det gäller HUS service är skillnaderna i responsen tydligare än när det gäller intressebevakningen. Å ena sidan önskar man att HUS skulle ordna fler evenemang, synas mer i vardagen på campus och ha ett mångsidigare serviceutbud. Å andra sidan anser man att HUS borde ordna färre evenemang själv och att en stor del av servicen kunde avskaffas. I kritiken som riktas mot servicen framträder åsikten om att medlemsavgiften är hög och att den borde sänkas till exempel genom att minska på servicen.

Vi är medvetna om att medlemmarna önskar mångsidigare service av HUS samt fler möjligheter än tidigare att bekanta sig med studenter inom olika områden. Medlemmarna vill att HUS ska fungera som ett lim som håller ihop samfundet samtidigt som HUS givetvis beaktar det värdefulla arbete som föreningarna gör för att skapa gemenskap och samhörighet. Vi har ändå varken person- eller ekonomiska resurser för att producera nya storevenemang, om vi inte avstår från något annat.

Vi svarar nu på önskemålen genom att forma om våra nuvarande evenemang – vi skapar med andra ord nytt, men med samma eller mindre budget än tidigare. Till exempel förverkligade vi Florafesten i år på ett helt nytt sätt jämfört med hur festen sett ut under det senaste årtiondet. Vi har också skapat en evenemangskalender på HUS webbplats i vilken också de föreningar som verkar inom HUS kan informera om sina evenemang. Vi hoppas att våra medlemmar lättare hittar evenemangen inom vårt samfund och på så sätt har möjlighet att bekanta sig med studenter från andra vetenskapsområden.

Även när det gäller den övriga servicen har våra medlemmar mycket åsikter. Ylioppilaslehti får både beröm och kritik. På våren tillsatte vi en arbetsgrupp som begrundar och diskuterar tidningens framtid. Målet är att vi når något slags samförstånd om hur vi utvecklar tidningen.

Vår barnpassningsservice Lilla HUS upplevs som onödig, förutom om vi frågar om detta av de studenter som har familj. Deras svar betonade behovet av servicen och i svaren kom också fram önskemål om att utvidga servicen till andra campus eller ändra på servicen så att den blir mer som en familjeklubb. Det är inte möjligt att utvidga Lilla HUS till andra campusområden inom de rådande ekonomiska ramarna, men vi samarbetar för tillfället med Helsingfors universitet för att stödja studerande med familj. Vi har också funderat på en familjeklubb, men vi berättar mera om detta när planerna har klarnat!

Vilka åtgärder har HUS vidtagit utifrån responsen som vi har fått?

  1. Vi förnyar koncepten för våra evenemang. På våren firade vi till exempel Floradagen och HUS valborg och första maj på ett nytt sätt där studenterna var mer i fokus. Vi satsar även på att marknadsföra evenemangskalendern för föreningarna, så att det är lättare att hitta det mångsidiga utbudet av våra egna evenemang.
  2. Vi utvecklar kostnadseffektivt den service som HUS tillhandahåller. Vi kartlägger bland annat olika rabatter och erbjudanden när det gäller service som vår medlemskår upplever att är viktig. Vårt mål är att ett steg i taget öka det mervärde som våra medlemmar upplever att medlemskapet i studentkåren ger dem. Vi förnyar HUS rådgivningstjänster när det gäller teman i anknytning till likabehandling, rättssäkerhet och trakasserier. Meningen är att våra medlemmar ska kunna sköta sina ärenden på ett och samma ställe när det gäller problemsituationer i studielivet.

Det här är givetvis inte de enda frågorna vi arbetar med eller främjar, men vi förbinder oss vid att utveckla vår verksamhet i den riktning som våra medlemmar önskar både nu och i framtiden.

Du har också haft många chanser att ge respons till HUS. Du kan ge respons till HUS styrelse och personal under hela året. Du kan även ge respons via responsblanketten på HUS webbplats. Vi kommer att göra medlemsenkäter även i fortsättningen. Du kan dessutom inverka på HUS verksamhet genom att ställa upp som kandidat i delegationsvalet – eller åtminstone genom att rösta i valet.

Vi har fortfarande jobb kvar att göra för att nå vårt mål när det gäller medlemskapets relevans och medlemmarnas tillfredsställelse med medlemsavgiften. Med hjälp av responsen kan vi bedöma mer exakt om vår verksamhet går i rätt riktning.

 

Anna Laurila
ekonomi- och servicechef

Läs mer