


Sök en plats som studentrepresentant i rättsskuddsnämnden, Una Europa student board och univeristetskollegiet
NYHET
Det här är din chans att påverka! Studentkåren vid Helsingfors universitet söker studentrepresentanter till många olika slags uppdrag. Här ser du alla öppna platser i universitetets förvaltningsorgan!
Rättsskyddsnämnden
Studentens rättsskydd är en av hörnstenarna i universitetsutbildningen. Studentens rättsskydd garanterar till exempel att studenterna behandlas rättvist och jämlikt vid bedömningen av studieprestationer. Vill du vara med och jobba för att studenternas rättigheter på ett konkret plan säkerställs och utvecklas. Samtidigt får du viktig erfarenhet av universitetsförvaltning, beslutsfattande och påverkan i centrala frågor.
I enlighet med universitetets stadgar har universitetet en rättsskyddsnämnd, som utnämns av rektor, och vars uppgift är att behandla begäran om omprövning av bedömningen av studieprestationer. Rättsskyddsnämnden tar också initiativ i frågor som handlar om att utveckla studenternas rättsskydd och nämnden ger även utlåtanden i frågor som gäller studenternas rättsskydd. Arbetsspråket i rättsskyddsnämnden är finska. Närmare information om rättsskydd och rättsskyddsnämnden hittar du på universitetets webbplats.
Vi söker två ordinarie medlemmar och två personliga suppleanter i rättsskyddsnämnden för mandatperioden 1.8.2025–31.7.2027.
Hos sökanden värdesätter vi:
- Motivation och förmåga att förbinda sig till uppdraget
- Intresse för att jobba med att säkerställa studentens rättigheter och tankar om hur man kunde utveckla detta
- Erfarenhet av att verka som studentrepresentant, studieansvarig eller inom annan intressebevakning för studenter.
Una Europa Student Board
Una Europa (una-europa.eu) är en europeisk universitetsallians i vilken elva ledande forskningsuniversitet med globalt anseende och globala nätverk samarbetar. Vårt mål är att tillsammans forma Europas framtid. Una Europas mission är att skapa en genuin europeisk verksamhetsmiljö för universiteten där framstående forskning förenas med transnationellt lärande och innovativt, kritiskt tänkande.
Helsingfors universitet har en styrelsemedlem och en suppleant i Una Europas studerandestyrelse (student board). Mandatperioden för studentrepresentanten är 1.8.2025-31.7.2027. Studentrepresentanterna kan studera på kandidat-, magister- eller doktorsnivå.
Studerandestyrelsen följer systematiskt upp aktiviteterna inom Una Europa och deltar i möten med viktiga intressentgrupper, som till exempel Una Europas styrelse. Studenterna är också en central intressentgrupp som kontinuerligt ger respons på kvaliteten på och relevansen av de resultat och uppnådda mål som arbetet inom alliansen leder till. Studentrepresentanterna deltar två gånger per år i fysiska möten med hjälp av Una Europas stabila budget och stöd för studenternas verksamhet inom ramen för alliansen. Ett exempel på ett projekt, som nu är avslutat, är den studentledda arbetsgruppen ”Affordably Abroad” (på svenska ungefär ”ha råd att åka utomlands”) som gjorde en utredning om vilka lösningar det finns på olika utmaningar så att alla ska kunna uppnå fysisk rörlighet.
Studerandestyrelsen väljer två personer som delar på ordförandeskapet. De representerar studenterna i Una Europas projektstyrgrupp. Under mandatperioden hålls mötena både online och som fysiska möten. Helsingfors universitet betalar resekostnaderna.
Arbetsspråket i studerandestyrelsen är engelska och det är väsentligt att man har flytande kunskaper i engelska i det här uppdraget. Skriv din ansökan på engelska.
Vi räknar med att du är intresserad av uppdraget både som ordinarie medlem och som suppleant. Studentkåren strävar efter att det finns representanter från olika ämnesområden vid valet av studentrepresentanter.
Hos sökanden värdesätter vi:
- Motivation och förmåga att förbinda sig till uppdraget,
- Tydligt intresse och förståelse för internationell högskolepolitik, och
- Erfarenhet av att verka som studentrepresentant eller från annat intressebevakningsarbete för studenter.
- Tidigare verksamhet i Una Europas aktiviteter, antingen i den lokala arbetsgruppen eller som medlem i vilken som helst av Una Europas aktiviteter.
Univeristetskollegiet
Som medlem av universitetskollegiet kan du påverka universitetets framtid, göra studenternas röster hörda och samtidigt skapa viktiga nätverk. Man kan också få studiepoäng för att vara verksam i universitetskollegiet och dessutom betalas mötesarvode för mötena. Till universitetskollegiet väljs studentrepresentanter för varje fakultet vid universitetet samt för Svenska social- och kommunalhögskolan.
Universitetskollegiet består av professorer, universitetets övriga personal och studenter från alla fakulteter. Universitetskollegiet har bland annat till uppgift att
- utse de externa medlemmarna i universitetets styrelse
- fastställa vilka medlemmar som ska företräda universitetssamfundet i universitetets styrelse
- välja universitetets kansler och revisorer
- fastställa universitetets bokslut och verksamhetsberättelse
- sammanträda minst två gånger om året för att diskutera frågor som gäller hela universitetet.
Som medlem i universitetskollegiet kan du hjälpa att se till att studenternas perspektiv beaktas i universitetets framtida inriktning. Helsingfors universitets förvaltningsspråk är finska i enlighet med universitetslagen, och därför arbetar universitetskollegiet huvudsakligen på finska. På mötena är det möjligt att använda andra språk enligt överenskommelse. Vi söka två ersättäre från Humanistiska fakulteten för perioden 1.1.2024-31.12.2025.
HUR SÖKER MAN EN PLATS SOM STUDENTREPRESENTANT?
Du lämnar in ansökan i Halloped-ansökningssystemet (beta.halloped.fi) senast 5.5.2025 kl. 23:59. Skriv i din ansökan
- ditt nuvarande utbildningsprogram och studieinriktning
- Kolla i Halloped-ansökningssystemet om det finns särskilda kriterier eller egenskaper som anses nyttiga med tanke på platsen du tänker söka, och som det lönar sig att nämna i ansökan.
Studentkåren hoppas få ansökningar från sökande med olika bakgrund och av olika kön och som är i olika skeden av sina studier. Vi utgår från att du kan åta dig uppgiften både som ordinarie medlem och som ersättare. Studentkåren strävar efter att beakta att de olika ämnesområdena är representerade vid valet av studentrepresentanter.
Närmare information om vad det innebär att verka i universitetets förvaltnings och om utlysningen ger
Sakkunnig (utbildningspolitik)
Riku-Petteri Kyllönen
riku-petteri.kyllonen@hyy.fi
050 3255202