


HUS landar på fötterna
BLOGG
”Allt som har hänt under de senaste åren har bara varit ännu värre än vad man kunde föreställa sig ens i de allra sämsta scenarierna.” Artikel på finska i Ylioppilaslehti 17.3.2025.
Vill du fortsätta som generalsekreterare i det här läget? Absolut. Tack för förtroendet.
När jag nu fortsätter som generalsekreterare vill jag påminna om att oberoende av allt som har hänt så kommer studentkåren att landa på fötterna. Det är inte på något sätt märkligt att finansiera studentkårens verksamhet med intäkter från medlemsavgifterna och det är inte alls ovanligt att för tillfället ha ekonomiska svårigheter inom fastighetsbranschen. Mediernas intresse för HUS angelägenheter och diskussionen om medlemsavgiften är närmast ett exempel på att demokratin förverkligas.
När det gäller verksamhetsekonomin är HUS ekonomiska situation för tillfället stabil och verksamheten löper som vanligt. Med verksamhetsekonomin avser vi HUS, dvs. den del av vår organisation som utför studentkårens uppdrag. Den andra delen av organisationen, Ylva, är HUS förmögenhetsförvaltare. Före 2022 finansierades HUS verksamhet till ca 70 % med vinstutdelning från Ylva och till 30 % med intäkter från medlemsavgifterna. Medlemsavgiften finns trots allt till för att studentkåren ska kunna finansiera skötseln av sitt uppdrag. För tillfället finansierar vi HUS verksamhet till största del med intäkterna från medlemsavgifterna, på samma sätt som andra studentkårer gör. Den interna hyran finansieras med ett internt lån inom koncernen.
Höjningen av medlemsavgiften som delegationen godkände var stor, men efter höjningen är medlemsavgiften på samma nivå som vid Konstuniversitetets studentkår. Beslut om studentkårens verksamhet och medlemsavgiften hör till kärnuppgifterna i en självförvaltad studentkår. Följaktligen är debatten och kritiken om höjningen av medlemsavgiften en del av det demokratiska beslutsfattandet. Jag skulle vara orolig om ingen skulle vara intresserad av detta.
Vår förmögenhetsförvaltare Ylva klarar sig i övrigt bra, men efter två stora byggprojekt är vi i en liknande situation som många andra som idkar fastighetsaffärsverksamhet i Helsingfors. Kostnaderna för projekten blev skyhöga av orsaker som ingen kunde förutse: coronan, kriget och inflationen i byggkostnaderna. Många har misslyckats, men det har vi inte gjort.
Till ansvarsfull förmögenhetsförvaltning hör att i lugn och ro ta reda på vilket sätt som är det bästa att gå vidare på efter att kostnaderna har stigit. Vi bereder lösningarna i lugn och ro och vi spekulerar inte i medierna om frågor som är på hälft. Att inte yppa konfidentiell affärsinformation hör till professionell affärsverksamhet. Delegationen diskuterar för tillfället bakom lyckta dörrar om frågor som är på hälft och om processerna. Ylva gör för tillfället under ledning av delegationen, styrelsen och också generalsekreteraren allt för att hitta den allra bästa lösningen ur studentkårens synvinkel. När vi hittar den, berättar vi det.
Vi har sammanställt en Q&A-samling av sakliga (och osakliga) frågor som vi fått. Denna finns på HUS webbplats. För den som är intresserad har vi också publicerat ett omfattande paket som innehåller HUS offentliga ekonomiska handlingar från och med 2016. Jag hoppas att dessa gör situationen klarare för våra medlemmar.
HUS verksamhet kan förändras, men studentkåren försvinner ingenstans. Studenterna diskuterar nivån på medlemsavgiften, delegationen fattar beslut, Ylva sköter förmögenheten så exceltabellerna glöder, medierna skriver, styrelsen och personalen verkställer de lagstadgade uppgifterna. På mitt ansvar är att säkerställa att de beslut som fattas under min ledning bereds på ett sådant sätt att vi om 10 år kan säga: ”med den här informationen skulle jag inte göra någonting annorlunda”.
Paula Karhunen
Generalsekreterare
paula.karhunen@hyy.fi
040 081 6426