13.6.2023

Den utbildningspolitiska sektorns vårhälsning 2023

NYHETER

Vad har varit på gång inom HUS utbildningspolitiska sektor denna vår? Vad har vi gjort och hur har vi påverkat? I den här artikeln kan du läsa vad Teemu Kovanen och Onni Nyman som är utbildningspolitiskt ansvariga i styrelsen och de utbildningspolitiskt sakkunniga Riku-Petteri Kyllönen och Mathilda Timmer har jobbat med! Vår färska sakkunniga i utbildningspolitik, Riku-Petteri Kyllönen, började jobba hos oss i mars.

 

Begäran om kommentarer och utlåtanden

I början av året kommenterade vi uppdateringen av universitetets strategi. Universitetets styrelse påbörjade en uppdatering som en följd av det förändrade världsläget. De faktorer som vi kommenterade gällde olika globala kriser: den ekologiska hållbarhetskrisen, pandemier och krig. Vi kommenterade de utmaningar kriserna för med sig i det finländska samhället, hur dessa inverkar på universitetet och universitetets verksamhetsförutsättningar.

V kommenterade också avhandlingsarbetsgruppens förslag då det gäller att skapa smidigare sätt att skriva magisteravhandlingen. På våren har universitetet uppdaterat sin undervisningsfilosofi och vi lämnade en skriftlig kommentar på detta, samtidigt som vi diskuterade frågan i utbildningsrådet.

 

Val av rektor

Bland de viktigaste händelserna vid universitetet under våren var valet av rektor. Vi diskuterade aktivt studenternas åsikter om vilka egenskaper som är viktiga hos en rektor. Vi följde noggrant med processen både under hörandet i kollegiet och i den offentliga diskussionen.

Vi informerade aktivt om de olika skedena i urvalsprocessen och vi lyfte fram studenternas åsikter. I samarbete med Professorsförbundet, Forskarförbundet och doktorander framförde vi hela universitetssamfundets åsikter. Vi gav också stöd till studentrepresentanterna i kollegiet i det viktiga arbetet och diskussionerna i ärendet.

Universitetets styrelse väljer prorektorerna vid sitt möte 14.6.

 

Riksdagsvalet

Vi deltog i HUS riksdagsvalarbete i samband med riksdagsvalet. Vi träffade riksdagsvalkandidater och vi deltog i partidagarna som universitetet arrangerade. Vid sidan av möten skapade vi kontakter till blivande riksdagsledamöter och andra betydelsefulla påverkare.

 

Universitetsundervisningens framtid och scenarioarbete

Som en del av universitetsundervisningens jubileumsår deltog vi i workshoppen Universitetsundervisningens scenarier 2035. Vi ordnade tillsammans med universitetet en scenarioworkshop för studenterna, där vi fördjupade oss i möjliga alternativa framtidsscenarier för universitetet och hur dessa inverkar på studenterna. Universitetets scenarioarbete har haft en central roll i processerna då strategin och undervisningsfilosofin har uppdaterats.

 

Elektroniskt examensbevis

Universitetet förbereder en övergång till examensbevis enbart i elektronisk form. Vi har samlat in respons om reformen och nästan 800 studenter besvarade enkäten. Studenterna tar inte emot reformen med glädje, på en skala från ett till tio fick reformen endast vitsordet 2,2. Vi har skickat all respons vidare till universitetet och fortsätter diskussionerna med universitetet.

 

Rekrytering av studentrepresentanter

Vi utlyste i början av året en stor kompletterande ansökningsomgång för studentrepresentantplatserna. Dessutom valde vi i slutet av våren nya studentrepresentanter i rättsskyddsnämnden, Una Europa Student Board, styrgruppen för digitalisering av undervisningen och i styrgruppen för nätverket för vetenskapsfostran.

 

Möten och annat påverkansarbete

Vi har deltagit aktivt i möten och träffat olika intressentgrupper. Vi fortsatte våra regelbundna möten med Susanna Niinistö-Sivuranta, utvecklingsdirektör för universitetets sektor för undervisning. Diskussionerna har bland annat behandlat följande teman: undervisningsfilosofin, universitetets framtidsscenarier och utveckling av undervisningen, rådgivning och stöd till internationella studenter, möjligheter för studentrepresentanterna att vara frånvarande från lektioner som har närvaroplikt då de samtidigt deltar i arbetet inom förvaltningen.

Som en del av utvecklingsprojektet för verksamhetskulturen har vi deltagit i utvecklingen av universitetet. I projektet utvecklas hela universitetssamfundets verksamhetskultur på ett koordinerat sätt och målet är att stärka både studenternas och personalens välmående och samhörighet.

I samarbetet inom projektet ordnade vi en workshop under läräventyret. På workshoppen fick vi höra värdefulla åsikter om studenternas tankar om att höra till vetenskapssamfundet och om hur vi kunde förstärka samhörigheten. Vi ordnade också gemensamma tillställningar för studenterna och personalen på campusområdena i centrum och i Vik. På dessa tillställningar funderade vi tillsammans på hur vi kan förstärka samhörigheten och inkluderingen på universitetet.

Vi har också deltagit i festligheterna på universitetets årsdag och på Finlands studentkårers förbunds vårseminarium. Vi har också varit med på utbildningspolitiska sektorträffar. Vi träffade universitetets ledning på en middag där temat var universitetsundervisningens framtid.

Vi har ytterligare representerat studenterna i olika organ och arbetsgrupper vid universitetet. Vi har bland annat varit med och påverkat i utbildningsrådet (förkortas ONE på finska), i utvecklingsprojektet för verksamhetskulturen, i projekt- och styrgrupperna för granskningen av utbildningsprogrammen samt i styrgruppen för universitetets kvalitetsledning. Vi har även träffat professorn i ekonomi, Hannu Vartiainen, och diskuterat universitetens finansieringsmodeller.

Styrelsens utbildningspolitiska ansvariga Teemu och Onni deltog i diskussionen om studenternas återkomst till campus. Teemu och Onni var också med på läräventyret, som var en del av undervisningens jubileumsår, med temat förvaltningens studentrepresentanter och hur vi ska involvera dem i utvecklingen av utbildningsprogrammen. Onni deltog i paneldiskussionen på Lärarakademins 10-årsjubileumsseminarium med temat undervisningens och inlärningens framtid.

 

Med vårhälsningar,

Teemu Kovanen & Onni Nyman

Styrelsens medlemmar med ansvar för utbildningspolitik

Riku-Petteri Kyllönen & Mathilda Timmer

Utbildningspolitiskt sakkunniga