6.10.2022

Vaadimme korkokattoa opintolainoihin

KANNANOTTO

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta (HYY) kannattaa korkokattoa opintolainoihin. Opiskelijoita tulee suojella korkojen kohtuuttomalta kasvulta.

“Opiskelijoiden velkaantuminen on kiihtynyt vuoden 2017 opintotukiuudistuksen jälkeen, jolloin opintotuesta tehtiin entistä lainapainoitteisempi. Tämän vuoksi yhä useammalla opiskelijalla on paljon opintolainaa, jota käytetään ensisijaisesti perusmenoihin kuten vuokran maksamiseen ja ruoan ostamiseen. Eurostudent VII -tutkimuksen mukaan 69 % opiskelijoista nostaa opintolainaa opintorahan ja yleisen asumistuen riittämättömyyden takia”, muistuttaa HYYn hallituksen puheenjohtaja Aleksi Tujunen.

Opiskelujen aikana korot pääomitetaan eli lisätään osaksi opintolainaa. Opintolainoissa yleisin käytetty korko on 12 kuukauden euribor, joka oli pitkään alle nollan. Syksyn aikana viitekorko on noussut jo yli 2,5 prosenttiin. Jos opiskelija suorittaa alemman ja ylemmän korkeakoulututkinnon ja nostaa opintolainaa kaikilta kuukausilta, 2,5 prosentin korolla lisää maksettavaa kertyy melkein 3000 euroa.

“Korkeakouluopiskelijat ovat yhä kuormittuneempia, ja toimeentulohuolet ovat yksi merkittävimmistä stressitekijöistä. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan joka kolmannella korkeakouluopiskelijalla on mielenterveyden ongelmia, sekä 13 %:lla opiskelijoista toimeentulo on niukkaa ja epävarmaa. Suuri lainataakka ei tue hyvinvointia opintojen aikana tai valmistumisen jälkeen”, huomauttaa hallituksen jäsen Jenny Kasongo.

Opetus- ja kulttuuriministeriön on pikaisesti aloitettava selvitys korkokaton tai muun vastaavan korkosuojan toteuttamisesta. Nykyinen opintotukijärjestelmä pakottaa opiskelijat velkaantumaan, joten yhteiskunnan on myös autettava opiskelijoita selviämään kasvavista koroista.

 

Lisätietoja:

Aleksi Tujunen

Hallituksen puheenjohtaja

aleksi.tujunen@hyy.fi

050 475 1280

 

Jenny Kasongo

Toimeentulosta vastaava hallituksen jäsen

jenny.kasongo@hyy.fi

050 595 0327