15.9.2022

Pikku HYY on tukenut perheellisiä opiskelijoita jo 20 vuotta

UUTINEN

Ajatus ylioppilaskunnan omasta lastenhoitopalvelusta kyti pitkään ennen kuin HYYn Lapsiparkki avasi ovensa vuonna 2002. Tilapäistä lastenhoitoapua on nyt tarjottu HYYn jäsenille jo 20 vuotta.

Pikku HYY on HYYn jäsenille suunnattu tilapäinen lastenhoitopalvelu. Perheelliset opiskelijat voivat hyödyntää palvelua esimerkiksi luennon, tentin tai YTHS-käynnin ajaksi. Kyseessä ei siis ole päivähoito, vaan väliaikainen apu perheellisten opiskelijoiden arkeen. Nuorimmat Pikku HYYssä hoidettavat lapset ovat kuuden kuukauden ikäisiä.

”Monelle Pikku HYY on ensimmäinen hoitopaikka. Useilla ei ole sukulaisia tai muita läheisiä, jotka voisivat hoitaa lasta keskellä päivää. Usein myös vanhemmat jännittävät lapsen jättämistä hoitoon”, kertoo Katariina Haikala-Tikander, Pikku HYYn lastenohjaaja.

Vaikka lastenhoitopalvelun nimi ja tilat ovat vaihtuneet vuosien saatteessa, on toiminnan ydin pysynyt samana. Pääosin arki Pikku HYYssä on perushoitoa: leikkimistä, syöttämistä ja nukkumista. Toimintaan on kuulunut ajan saatossa myös esimerkiksi ohjattuja leikkejä ja askartelua. Pikku HYY tarjoaa sekä satunnaisia hoitokertoja että vakituisia hoitovuoroja. Opiskelijat voivat varata yhdelle viikolle kaksi vakituista hoitovuoroa.

”Suurin osa lapsista on vakiokävijöitä, joten heidät oppii tuntemaan hyvin. Välillä on haikeaa luopua lapsista, jotka siirtyvät päiväkotiin, kun heihin on tutustunut ja he ovat tottuneet olemaan hoidossa”, Haikala-Tikander kertoo. ”Hauskaa on kuitenkin se, että samasta perheestä on saattanut olla kolmekin lasta hoidossa vuosien aikana. On aina kiva kuulla jostain perheestä uudelleen, kun esimerkiksi nuorempi sisarus tulee hoitoon.”

Helsingin yliopiston opiskelijoista arviolta noin 2000-3000 on perheellisiä. Ensimmäisen kerran mahdollisuutta ylioppilaskunnan omasta lastenhoitopalvelusta perheellisten opiskelijoiden tukemiseksi väläytettiin jo 1960-luvulla, mutta ajatus ei saanut vielä tuolloin siipiä alleen. Vuosien odotuksen jälkeen HYYn Lapsiparkki -nimellä kulkenut palvelu avattiin Helsingin yliopiston päärakennuksen tiloihin 17.9.2002. Nyttemmin palvelu toimii Pikku HYYnä Helsingin yliopiston kampuksella Siltavuorenpenkereellä. Pikku HYYn toimintaa rahoitetaan Helsingin kaupungin tuella, HYYn jäsenmaksuilla ja palvelumaksuilla.

”Pikku HYYn toiminnan jatkuvuuden kannalta yhteistyö sekä Helsingin kaupungin että Helsingin yliopiston kannalta on ollut merkittävää”, kertoo HYYn sosiaalipolitiikan asiantuntija Tiia Niemi. ”Toivomme, että Pikku HYYn toiminta tukee perheellisiä opiskelijoita jatkossakin!”