24.6.2021

Paula Karhunen ja Sebastian Österman ovat yliopiston hallituksen uudet opiskelijaedustajat!

Helsingin ylioppilaskunnan edustajisto on kokouksessaan 3.6.2021 valinnut Helsingin yliopiston hallitukseen opiskelijaedustajat seuraavalle kaudelle 1.1.2022-31.12.2023. Tulevan kauden edustajat ovat valtiotieteiden ylioppilas Paula Karhunen sekä luonnontieteiden kandidaatti Sebastian Österman. Yliopistokollegio on vahvistanut valinnat 17.6.2021.

Paula Karhunen on kerryttänyt opiskelijaedunvalvontakokemusta niin Helsingin yliopiston toimielimistä kuin ylioppilasliikkeestä. Hän on toiminut valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijaedustajana yliopistokollegiossa 2020-2021. Lisäksi hän on toiminut yliopiston työryhmien sekä yliopiston Juhlarahaston hoitokunnan opiskelijaedustajana vuoden 2019 aikana. Vuoden 2019 hän toimi Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan hallituksessa ja vastasi muun muassa koulutuspolitiikasta. Vuoden 2020 Karhunen oli Suomen ylioppilaskuntien liiton, SYL:in hallituksen jäsen, jossa hänellä jälleen oli vastuulla koulutuspolitiikka sekä ilmastoasiat.

Sebastian Österman on toiminut jo edeltävän opiskelijaedustajakauden 2020-2021 yliopiston hallituksessa. Lisäksi hän on tänä aikana toiminut myös hallituksen tarkastusvaliokunnan jäsenenä. Österman on toiminut koulutusohjelman johtoryhmässä 2019-2020, yliopistokollegiossa 2018-2019, bio- ja ympäristötieteiden tiedekuntaneuvostossa 2018-2019 opiskelijaedustajana. Lisäksi hän ollut useammassa yliopiston työryhmässä ja toimikunnassa vuosien 2018-2021 välillä. Vuonna 2018 Österman toimi HYYn hallituksesssa vastaten koulutuspolitiikasta sekä 2019-2020 Ylvan hallituksen jäsenenä.

Karhunen ja Österman ottivat edustajiston kokouksessa puheenvuorot, joissa he korostivat yliopisto- ja tiedeyhteisön tärkeyttä tulevaisuuden rakentajina.  Sivistysyliopiston vaaliminen ja tiedon tuottamisen edellytykset korostuivat tärkeinä tavoitteina kummankin edustajan puheissa.

­‑ Tiede ei yksinään meitä pelasta, mutta ilman uteliaisuusperusteista tutkimusta ja laajenevaa ymmärrystä maailmasta, sekä sivistystä olemme hukassa. Helsingin yliopisto on oikealla polulla, mutta tie on vielä kesken, totesi Österman.

Vastavalittujen edustajien puheissa sivistysyliopisto tarvitsee jokaista yhteisönsä jäsentä, jotta kriittinen tieteellinen tieto on saatavilla epävarmoina, epäilyksiäkin herättävinä aikoina. Yliopistoa ei ole ilman yhteisöään ja valitut edustajat haluavat, että Helsingin yliopistossa pidetään jatkossakin huolta niin opiskelija- kuin työyhteisöjenkin hyvinvoinnista.

­‑ Minulle Helsingin yliopisto on aina ollut maan ykkösyliopisto, suunnannäyttäjä, rohkein, vaikuttavin, kriittisin. Ja sellainen sen tulee olla jatkossakin. Haluan, että Helsingin yliopisto on jatkossakin autonominen sivistysyliopisto, joka tekee perustutkimusta, mahdollistaa hyvinvoivan opiskeluajan ja työyhteisön jokaiselle sen jäsenelle, visioi Karhunen.

Helsingin yliopiston hallitus on yliopiston korkein päättävä elin. Kokoonpanossa on kolmetoista jäsentä, joista kaksi on opiskelijoita. Hallitus aloittaa seuraavan kautensa 1.1.2022 kokonaan uudella kokoonpanolla. Hallitus päättää yliopiston strategiasta, toiminta- ja taloussuunnitelmista, talousarviosta, johtosäännöistä, yliopiston toimintarakenteesta, yliopistoon otettavien uusien opiskelijoiden määristä, vastaa yliopiston varallisuuden hoidosta ja käytöstä, huolehtii kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan järjestämisestä, hyväksyy yliopiston tavoitesopimuksen opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa sekä muut periaatteellisesti tärkeät sopimukset ja antaa yliopiston lausunnot periaatteellisesti tärkeissä asioissa. Lisätietoa yliopiston hallituksen toiminnasta löytyy yliopiston verkkosivuilta (https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto/hallitus-ja-yliopistokollegio).

 

Lisätietoja yliopiston hallituksen jäsenten valinnasta antaa

Marianna Suokas, koulutuspoliittinen asiantuntija

marianna.suokas@hyy.fi

0503255202