25.2.2020

Opintotuen takaisinperintäehdotus on vasta ehdotus

UUTINEN

Opintotuen takaisinperintäehdotuksen tippuminen postilaatikkoon voi säikäyttää. Kyse on kuitenkin vasta ehdotuksesta. Kirjeen saaminen ei vielä tarkoita, että sinun pitäisi maksaa Kelalle tukia takaisin.

 

Mikä kumma on opintotuen takaisinperintäehdotus?

Opintotuen takaisinperintäehdotus tarkoittaa, että tulorajasi on ylittynyt tarkasteltavalta vuodelta. Tämän perusteella Kela ehdottaa opintotuen takaisinperintää. Tänä vuonna ehdotukset koskevat vuotta 2018.

 

Miten minun kuuluu toimia?

Jos takaisinperintäehdotus on oikein, joudut maksamaan takaisin opintotukea. Aikataulusta voi aina sopia Kelan kanssa. Voit esimerkiksi ehdottaa osamaksua tai suoraa perintää saamistasi etuuksista.

Jos taas olet tienannut tulosi opintoaikasi ulkopuolella, kannattaa pyytää asian uudelleen käsittelyä. Kela ei tiedä, milloin olet ansainnut tulosi. Tämä koskee ensisijaisesti opiskelijoita, jotka ovat aloittaneet, valmistuneet tai käyttäneet tukikuukautensa loppuun vuonna 2018.

Lähetä Kelalle vapaamuotoinen ja kirjallinen uudelleenkäsittelypyyntö ja tarvittavat liitteet, kuten palkkalaskelmat. Takaisinperintä keskeytyy käsittelyn ajaksi, joten sinun ei tarvitse huolehtia eräpäivän ylittymisestä.

Saat uuden päätöksen, kun asia on tarkistettu. Ota huomioon, että et ole ainoa opiskelija vastaamassa Kelalle, joten asian käsittelyssä voi kestää. Voit tietenkin ottaa Kelaan yhteyttä ja tiedustella tilannetta. Todennäköisesti se ei kuitenkaan nopeuta asiasi käsittelyä.

 

Tee näin:

– Lue saamasi kirje huolellisesti läpi.

– Tee tarvittaessa uudelleen käsittelypyyntö 19.3. mennessä ja toimita liitteet Kelaan.

– Odota kärsivällisesti. Takaisinperintä keskeytyy käsittelyn ajaksi.

– Neuvottele maksuaikataulusta, jos tarpeellista.

 

Jäikö jokin askarruttamaan?

 

Asiantuntijamme Tiian tavoittaa osoitteesta tiia.niemi@hyy.fi, puhelimitse 050 543 9608 tai lue lisää Kelan sivuilta.