10.12.2020

Miten korona vaikuttaa toimeentuloosi?

UUTINEN

Olit sitten aloittamassa opintoja, valmistumassa tai siltä väliltä, kenelle tahansa voi olla vaikeaa pysyä perässä minkälaisia vaikutuksia koronalla on ollut toimeentuloosi. Lue tästä sosiaalipoliittisen asiantuntijamme Tiia Niemen tiivistys olennaisimmista asioista!

 

Opintotukea maksetaan normaalisti etäopinnoista. Opintotuen maksamista voidaan myös jatkaa, vaikka et suorittaisi tarpeeksi opintopisteitä koronavirusepidemian takia. Lukuvuonna 2019-2020 käyttämistäsi tukikuukausista vähennetään opintojen edistymisen seurannassa kaksi kuukautta. Vain kaikkien opintojen peruuntuminen estää opintotuen nostamisen.

 

Jos tukikuukautesi loppuvat kesken epidemian vuoksi, voit hakea opintotukiajan pidennystä. Koronavirusepidemia hyväksytään syynä lisäajan myöntämiselle. Voit saada opintotukea lisää korkeintaan yhdeksän kuukauden ajan.

 

Voit saada opintolainahyvityksen tai –vähennyksen, vaikka et valmistuisi tutkintosi määräajassa. Koronavirusepidemian takia tutkinnon aloittaminen ja suorittaminen on voinut pidentyä. Normaalitilanteessa vain sairaus, asevelvollisuus tai lapsen hoitaminen ovat hyväksyttäviä syitä pidentää opiskeluaikaa ja saada opintolainahyvitys. Eduskunta on kuitenkin hyväksynyt lakimuutoksen, joka mahdollistaa poikkeustilanteen huomioimisen opintojaan aloittavilla sekä lopettavilla opintolainaan liittyen. Jos olet ilmoittautunut poissaolevaksi ensimmäiseksi lukuvuodeksi epidemian vuoksi, tätä aikaa ei sisällytetä opintolainahyvityksessä huomioitavaan opiskeluaikaan. Myös syksyllä 2020 valmistuvat saavat helpotusta määräaikaan ja ovat oikeutettuja opintolainavähennykseen tai -hyvitykseen, vaikka opintoaika olisi yhden lukukauden määräaikaa pitempi. Tämä muutos koskee vain syksyllä valmistuvia, sillä opetus- ja kulttuuriministeriö ei vielä voi ennakoida tilanteen kehittymistä. Asiaa ja laajentamistarvetta tarkastellaan uudelleen keväällä 2021, jotta kukaan ei koronavirusepidemian vuoksi menettäisi opintolainahyvitystä tai -vähennystä. Laki tulee voimaan 1.1.2021.

 

Jos sinut on lomautettu työstäsi 16.3.2020 jälkeen, voit poikkeuksellisesti päästä työttömyysturvan piiriin. Lomautetun päätoimisen opiskelijan on mahdollista hakea työttömyysetuutta ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon, sillä koronaviruksen vuoksi hakijan opintojen päätoimisuutta ei tutkita. Ilmoittautumisen jälkeen voit hakea etuutta Kelasta tai omasta työttömyyskassastasi. Hallitus esittää, että muutos olisi voimassa 31.12.2021 asti. Otathan kuitenkin huomioon, että jos olet osa-aikatöissä omasta pyynnöstäsi, et ole oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen.

 

Opiskelijalounaita tarjoavat ravintolat saavat edelleen myydä aterioitaan mukaan otettavaksi. Yhdellä opiskelijakortilla voi kerralla ostaa kaksi ateriaa. Samalla voit kuitenkin ostaa kaksi ateriaa myös ystävällesi, jos sinulla on ystäväsi opiskelijakortti mukana. Ohjeistus on voimassa 31.7.2021 asti, ellei tilanne palaudu normaaliksi sitä ennen.

Unicafen aukioloajat ja ohjeet asiointiin löydät täältä.

 

Jos sinulle jäi kysymyksiä, ota yhteyttä sosiaalipoliittiseen asiantuntijaamme:

Tiia Niemi, tiia.niemi@hyy.fi, 050 543 9608