9.3.2023

Koko yhteisön rehtori puolustaa opiskelijoita

BLOGI

Helsingin yliopiston uuden rehtorin valintaprosessi on puolessa välissä, ja yliopiston hallitus on valinnut neljä rehtorihakijaa julkisen kuulemisen vaiheeseen. Ennen vallan avainten luovutusta uudelle rehtorille edessä on kuitenkin tarkka syyni koko yliopistoyhteisöltä. Mitä me opiskelijoina toivomme Helsingin yliopiston rehtorilta?

Me opiskelijat haluamme, että yliopistoamme luotsaa rehtori, joka ottaa huomioon moninaisen opiskelijayhteisömme. Mitkä ovat siis meidän näkökulmastamme rehtorin tärkeimmät ominaisuudet?

Rehtorin on opiskelijoiden puolella

Opiskelijamyönteinen rehtori osaa asettua opiskelijoiden asemaan päätöksentekotilanteissa ja on halukas kuuntelemaan opiskelijayhteisöä yliopistoamme koskevissa asioissa. Rehtorin pitää olla valmis puolustamaan opiskelijoita paitsi yliopistolla, myös yhteiskunnassa.

Opiskelijamyönteinen rehtori tuo rohkeasti esiin opiskelijoiden näkökulmia julkisessa keskustelussa. Hän edistää saavutettavaa, maksutonta, laadukasta ja vapaata koulutusta. Nämä peruspilarit tekevät yliopistosta parhaan paikan opiskella.

Rehtori puolustaa yliopiston arvoja

Helsingin yliopistosta syntyy sivistyksen ja kestävän hyvinvoinnin rakentaja vain ja ainoastaan yliopiston keskeisten arvojen toteutuessa. Yliopiston arvoja ovat

  • vapaus,
  • sivistys,
  • totuus
  • ja yhteisöllisyys.

Rehtorin tulee toimia yliopiston arvojen vartijana ja toteuttajana, koska hän on avainasemassa yliopistolla ja yhteiskunnassa valoisamman tulevaisuuden turvaajana. Rehtorin pitää edistää vapaata opiskelua ja puolustaa sekä kansallista että globaalia sivistystä.

Ennen kaikkea me opiskelijat ja opiskelijayhteisö toivomme helposti lähestyttävää rehtoria. Haluamme rehtorin, joka todella haluaa tehdä yliopistostamme meille parhaan paikan opiskella!

Pidämme huolta siitä, että opiskelijoiden ääni kuuluu valintaprosessissa ja lupaamme pitää sinut ajan tasalla sen etenemisestä. Ota siis HYYn kanavat haltuun. Meihin saa aina olla myös suoraan yhteydessä!

Hallituksen jäsen Teemu Kovanen ja HYYn koulutuspoliittinen sektori