27.1.2023

Kenelle avaimet yliopistoon?

UUTINEN

Tänä keväänä Helsingin yliopistolle valitaan rehtori seuraavalle viisivuotiskaudelle elokuusta alkaen. Mikä rooli rehtorilla oikeastaan on ja miksi opiskelijan kannattaa olla kiinnostunut siitä? Lue alta, mitä juuri sinun kannattaa tietää Helsingin yliopiston rehtorista!

Kuka päättää yliopistolla tutkintoja- ja opintoja koskevista linjauksista? Entä yliopiston kuulusteluihin liittyvistä periaatteista? Yliopistomme rehtori hyvinkin! Rehtori päättää ja hallinnoi suoraan yliopistoyhteisön arkeen vaikuttavia asioita.

Kirjaimellisesti ja symbolisesti rehtorilla on avaimet yliopistoon. Siksi onkin äärimmäisen tärkeää, kuka yliopistoamme luotsaa seuraavat vuodet.

Yliopistolaissa rehtorin tehtäväksi on määritelty muun muassa yliopiston toiminnan johtaminen, yliopiston tehtävien taloudellinen hoitaminen, vastata yliopiston hallituksen päätösten täyttöön paneminen, sekä henkilöstön palkkaaminen ja irtisanominen. Rehtorilta vaaditaan myös taloudellista ymmärrystä, sillä hän johtaa noin 10 000 ihmistä yliopiston henkilöstössä, ja hänen päätöksensä koskettavat yli 30 000 tutkinto-opiskelijaa.

Rehtori toimii yliopistolla suunnannäyttäjänä niin yliopistoyhteisöllemme kuin ulospäin yhteiskunnan suuntaan. Vaikka rehtorin tehtävä voi vaikuttaa monimutkaiselta ja kaukaiselta opiskelijan näkökulmasta, tämä hakukierros on erityisen tärkeä yliopistokoulutuksen tulevaisuuden kannalta.

Keväällä 2023 käydään eduskuntavaalit, vaikea maailmantilanne koronapandemian jälkeisessä maailmassa hakee suuntaansa ja kevään vaalien alla eri tahot ovat väläytelleet lukuvuosimaksuja kiihtyvään tahtiin. Rehtorilla on merkittävä valta ja näkyvä asema esimerkiksi koulutuksen maksuttomuutta puolustaessa. Muun muassa näistä syistä on tärkeää, että opiskelijayhteisö tietää mitä tuleva rehtori ajattelee näistä teemoista.

Hakuajan päättyessä Helsingin yliopiston rehtorin tehtävään oli hakenut 19 ihmistä, joista yliopiston hallitus on kutsunut jatkohaastatteluun yhdeksän ehdokasta. Seuraavaksi yliopiston hallitus käy läpi hakijat ja valitsee haastatteluun kutsuttavat. Hallitus myös tekee myöhemmin keväällä päätöksen kuka rehtoriksi lopulta valitaan.

Maaliskuussa osana hakuprosessia järjestetään koko yhteisölle avoin kärkihakijoiden kuulemistilaisuus, jossa yliopistoyhteisön on mahdollista esittää kärkiehdokkaille kysymyksiä ja selvittää heidän kantojaan yhteisön kannalta tärkeisiin aiheisiin. Kärkiehdokkaiden kuulemisen jälkeen yliopiston hallitus kuulee yliopistokollegiota ehdokkaista.

Me HYYssä tuomme opiskelijoiden ääntä kuuluviin prosessin ajan ja pidämme jäsenistömme ajan tasalla sen etenemisestä. Seuraa siis HYYn kanavia aiheeseen liittyen, ja muista, meihin saa aina olla myös suoraan yhteydessä!

 

Koulutuspoliittiset asiantuntijat

Mathilda Timmer
mathilda.timmer@hyy.fi

Marianna Suokas
marianna.suokas@hyy.fi