16.12.2022

HYYn rasismin ja ableismin vastainen toimenpideohjelma on valmis

UUTINEN

HYY on luonut rasismin ja ableismin vastaisen toimenpideohjelman. Toimenpideohjelma syventää HYYn yhdenvertaisuustyötä.

Vuoden 2022 aikana työstetty HYYn rasismin ja ableismin vastainen toimenpideohjelma on valmis ja hyväksytty hallituksen kokouksessa 28.11.2022. Toimenpideohjelman tavoitteena on vahvistaa HYYn strategista yhdenvertaisuustyötä sekä inklusiivisempaa yhteisöä. Ohjelma toimii myös HYYn yhdenvertaisuussuunnitelman täydentävänä asiakirjana.

Toimenpideohjelman 17 toimenpiteellä ehkäistään rasismia ja vammaissyrjintää ylioppilaskunnassa, yliopistossa ja yhteiskunnassa. Ylioppilaskuntaan kohdennetut toimenpiteet keskittyvät verkkosivujen saavutettavuuteen, tilojen esteettömyyteen sekä häirinnän eri muotojen ennaltaehkäisyyn. Yliopistossa vaikutamme yksilöllisten järjestelyiden helpottamiseen, anonyymi ilmoituskanavan häirinnän ja syrjinnän ilmoituksia varten sekä yhdenvertaisuusopintojakson luomiseen. Vaikutamme myös siihen, että opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa korkeakoulujen saavutettavuussuunnitelmien totetuttamista.

“Rasismin ja ablesimin vastainen toimenpideohjelma on tärkeä askel yhdenvertaisempaan suuntaan opiskelijakulttuurissa ja ylioppilasliikkeessä. Jäsenemme ovat vaatineet rasismin ja vammaissyrjinnän vastaisia toimia niin yliopistolta kuin ylioppilaskunnaltakin. Työ yhdenvertaisemman yhteisön rakentamiseksi jatkuu myös tulevina vuosina”, toteaa HYYn hallituksen jäsen Jenny Kasongo.

Toimenpideohjelman valmistelussa on ollut mukana HYYn jäseniä, edustajisto sekä eri alojen asiantuntijoita. Järjestimme jäsenille iltakouluja, joissa käsittelimme rasismin ja vammaissyrjinnän ilmentymistä ylioppilaskunnassa ja yliopistossa. Edustajiston lähetekeskustelussa ryhmät linjasivat toimenpideohjelman sisällöstä sekä rakenteesta. Toimenpideohjelman luonnosta kommentoivat etnisten suhteiden professori Suvi Keskinen, vammaistutkimuksen apulaisprofessori Hisayo Katsui ja vammaisten henkilöiden ihmisoikeusjärjestö Kynnys ry:n tiedottaja Sanni Purhonen.

Kiitämme jäseniämme sekä asiantuntijoita toimenpideohjelman luomisessa. Ensi vuonna teemme muun muassa nettisivuistamme saavutettavammat ja luomme yhdessä Helsingin yliopiston kanssa anonyymi lomakkeen. Toteutamme toimenpiteitä vuosina 2023-2025.

 

Tutustu rasismin ja ableismin vastaisen ohjelmaan tästä.

 

Lisätietoja

 

Jenny Kasongo

Yhdenvertaisuudesta vastaava hallituksen jäsen

jenny.kasongo@hyy.fi

050 595 0327

 

Tiia Niemi

Yhdenvertaisuudesta vastaava asiantuntija

tiia.niemi@hyy.fi

050 543 9608