Sulje

HYYn päivitetyt ohjeet ja linjaukset järjestöille koronavirustilanteesta, päivitetty 19.8.2020 | HYY

14.8.2020

HYYn päivitetyt ohjeet ja linjaukset järjestöille koronavirustilanteesta, päivitetty 19.8.2020

Koronavirustilanne on viime aikoina huonontunut ja Suomen hallitus on torstaina 13.8. puoltanut THL:n antamaa suositusta maskien käytöstä. Myös HYYn suosituksiin järjestöille tulee muutoksia.

Tulemme tarkastelemaan koronaohjeistuksia ja -rajoituksia kahden viikon välein 31.8. alkaen. Ajankohtaisista ohjeistuksista ja rajoituksista ja niiden voimassaolosta tiedotetaan järjestötiedotteessa, joka lähetetään järjestöille kahden viikon välein 3.9. alkaen.

HYYn suositukset ovat voimassa toistaiseksi. Tilannetta seurataan ja ohjeita päivitetään aina tarvittaessa. HYYn suositukset järjestöille löytyvät alta.

Järjestöjä kehotetaan seuraamaan aktiivisesti koronatilanteen kehitystä ja viranomaisten ohjeistusta.

Viranomaisohjeistuksia kehotetaan noudattamaan sekä yksilö- että järjestötasolla siten kuin suositukset soveltuvat toimintaan. Järjestöt voivat kehottaa myös omia jäseniään noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia.

 

HYYn kokous- ja juhlatiloja koskevat rajoitukset ja suositukset:

 

 • Alina-sali ja kattosauna Sivistys eivät toistaiseksi ole järjestöjen varattavissa tai käytettävissä. Olemassa olevia varauksia ei tarvitse perua.
 • Kokoustilat Wilhelmsson, Seppele, Kabinetti ja Barrikaadi ovat järjestöjen varattavissa kokouksia varten. Kokoustilan varauksen peruminen tulee tehdä viimeistään samana päivänä.
 • Kokoustiloihin toimitetaan käsidesiä ja kasvomaskeja. Tiedotamme asiasta lisää ajankohdan tarkennuttua. Riittävästä hygieniasta huolehtiminen on ensisijaisesti käyttäjien vastuulla.
 • Uuden ylioppilastalon A-rapun alaovi on 24.8. alkaen auki normaalien aukioloaikojen puitteissa.

 

Järjestötiloja koskevat rajoitukset ja suositukset:

 

 • HYYn järjestötiloissa järjestettävissä tapahtumissa tulee noudattaa 50 hengen rajoitusta. Järjestäjän tulee arvioida onko tilassa mahdollista järjestää tapahtumaa siten, että turvavälejä ja riittävää hygieniaa on mahdollista noudattaa. Tarvittaessa järjestäjä voi asettaa pienemmän henkilörajoituksen.
 • Järjestötiloissa ei tule järjestää tapahtumia, joissa taudin leviämiselle on kohonnut riski. Juhlatilaisuuksia ei tule järjestää, sillä lähikontaktit, juomien ja ruokian käsittely sekä laulaminen lisäävät tartuntariskiä.
 • Muun virkistyskäytön suhteen suositellaan käyttämään harkintaa. Tiloissa saa kokoustaa, oleskella ja järjestää virkistystapahtumia kunhan riittävään hygieniaan ja turvaväleihin kiinnitetään erityistä huomiota. Järjestöjä kuitenkin suositellaan pitämään kokoukset mahdollisuuksien mukaan etänä.
 • Tilaelinten kannattaa huolehtia, että tiloissa on käsidesiä ja käsisaippuaa sekä mahdollisuuksien mukaan käsipaperia. Jokaisen tiloja käyttävien on hyvä pestä kätensä tiloihin saapuessaan. Lisäksi yleinen hygieniasta huolehtiminen (yskiminen ja aivastaminen hihaan yms.) on ensiarvoisen tärkeää.

 

Järjestöjen tapahtumia koskevat suositukset:

 

 • Suositamme kaikkiin sisätiloissa järjestettäviin tapahtumiin 50 hengen rajoitusta.
 • Tapahtumissa on suositeltavaa kerätä osallistujalista, jotta mahdollisissa tartuntatapauksissa altistuneet voidaan jäljittää. Osallistujalistaa on hyvä säilyttää vähintään kolmen viikon ajan taudin itämisajasta (1-14 vrk) johtuen. Tämän jälkeen henkilötiedot joko hävitetään tai niitä säilytetään järjestön tietosuoja-asetusta (GDPR) koskevien linjausten mukaisesti.
 • Järjestäjä vastaa tapahtuman hygieniasta. Järjestäjän vastuulla on huolehtia, että tapahtumassa on käsien pesu- ja/tai desinfiointimahdollisuus. Lisäksi turvavälien toteutumisesta.
 • Riittävä turvaväli on vähintään 1,5 metriä. Tapahtumissa, joissa on katsomo tai istuinpaikat, tulee turvavälit huomioida esimerkiksi jättämällä katsomoon tyhjiä paikkoja. Koko tapahtuman ajan tulee viestiä hygieniaohjeista ja turvaväleistä.
 • Tapahtuman suunnittelun lähtökohtana on, että tapahtumassa pystytään pitämään turvavälit. Jos turvavälejä ei jostakin syystä pystytä pitämään, tulee noudattaa maskisuositusta. Jos tapahtumassa käytetään maskeja, tulee osallistujia ohjeistaa etukäteen oikeaoppisesta maskin käytöstä, sillä esimerkiksi maskin jatkuva siirtely kasvoille ja pois kasvoilta voi lisätä koronatartunnan riskiä. Maskisuositus ja opastus maskin käyttöön löytyy täältä.
 • Kehotamme järjestöjä suosimaan ulkoilmatapahtumia. Ulkoilmatapahtumissa riittävien turvavälien ylläpitäminen on helpompaa ja mahdollinen tartuntariski on pienempi.
 • Fyysisten tapahtumien lisäksi järjestöjen kannattaa edelleen järjestää myös etätapahtumia. Näin huomioidaan esimerkiksi riskiryhmään kuuluvat opiskelijat sekä ne opiskelijat, jotka eivät koe oloaan turvalliseksi fyysisissä tapahtumissa. Lisäksi fyysisiä tapahtumia ei tule markkinoida pakollisina, ja esimerkiksi haalarien saamiselle ei tule asettaa ehdoksi fyysisiin tapahtumiin tai tilaisuuksiin osallistumista.
 • Järjestäjillä tulee olla valmius muuttaa suunnitelmia tai tarvittaessa perua tapahtuma. Tapahtumien suunnittelussa kannatta huomioida se, että viranomaisohjeistukset voivat muuttua nopeallakin aikataululla.

Järjestöjä kehotetaan seuraamaan aktiivisesti koronatilanteen kehittymistä. Viranomaisohjeistuksia kehotetaan noudattamaan sekä yksilö- että järjestötasolla siten kuin suositukset soveltuvat toimintaan. Järjestöt voivat kehottaa myös omia jäseniään noudattamaan viranomaisten ohjeistuksia.

 

Hyödyllisiä linkkejä

 

Mikäli sinulla on kysyttävää näistä ohjeista tai järjestöllä on jonkinlainen haastava tilanne, voit olla yhteydessä suoraan järjestösektoriin (yhteystiedot alla).

Lisätietoja

Jaakko Kalske
asiantuntija (järjestöt)
jaakko.kalske@hyy.fi
050 537 3798

Lovisa Hirvonen
hallituksen jäsen (järjestöt)
lovisa.hirvonen@hyy.fi
050 543 9615