17.3.2020

HYYn ohjeet ja linjaukset järjestöille koronavirustilanteesta, päivitetty 17.3.2020

UUTINEN

Koronaviruksen vuoksi Suomessa ollaan ottamassa käyttöön valmiuslaki, mistä valtioneuvosto kertoi tiedotustilaisuudessaan 16.3. Muun muassa yliopistot suljetaan ja lähiopetus keskeytetään. Lisäksi yli kymmenen ihmisen kokoontumiset julkisilla paikoilla kielletään.

Toimet koronatilanteen hillitsemiseksi vaikuttavat merkittävästi myös järjestöjen toimintaan. Alla olevat ajankohtaiset ohjeet ja linjaukset on laadittu järjestöjä varten ja ne nojaavat Suomen hallituksen linjauksiin ja THL:n ohjeisiin.

 

  • Alina-sali ja kattosauna Sivitys sekä kokoustilat Wilhelmsson, Seppele, Kabinetti ja Barrikaadi eivät toistaiseksi ole järjestöjen varattavissa tai käytettävissä. Peruuntuneista varauksista ei peritä maksuja. Erillistä peruutusta ei ole tarpeen tehdä.
  • Kaikki yli kymmenen henkilön tilaisuudet tulee perua.
  • Järjestötiloissa on syytä välttää kaikenlaisia tilaisuuksia ja muuta kokoontumista. Kokouksien ja vastaavien tapahtumien järjestäminen on järjestön oman harkinnan varassa. Kaikki kokoukset kannattaa järjestää mahdollisuuksien mukaan etänä.
  • Mikäli järjestötiloja käytetään, tulee järjestöjen huolehtia erityisesti käsihygieniasta. Tilaelinten kannattaa huolehtia, että tiloissa on käsidesiä ja käsisaippuaa sekä mahdollisuuksien mukaan käsipaperia. Jokaisen tiloja käyttävien on hyvä pestä kätensä tiloihin saapuessaan. Lisäksi yleinen hygieniasta huolehtiminen (yskiminen ja aivastaminen hihaan yms.) on ensiarvoisen tärkeää.
  • THL:n ohjeistuksia kehotetaan noudattamaan sekä yksilö- että järjestötasolla siten kuin suositukset soveltuvat toimintaan. Järjestöt voivat kehottaa myös omia jäseniään noudattamaan THL:n ohjeistuksia.

 

Tietoa valmiuslain käyttöönotosta ja kaikki Suomen hallituksen 16.3. linjaamat toimenpiteet löydät valtioneuvoston nettisivuilta.

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta löydät THL:n nettisivuilla.

Lisäksi suosittelemme järjestöjä seuraamaan yliopiston nettisivuja, joita päivitetään aktiivisesti. Sivuilla kerrotaan koronaviruksen vaikutuksista opiskeluun.

Nämä ohjeet järjestöille ovat voimassa toistaiseksi. HYY seuraa tilannetta aktiivisesti ja päivittää lisätietoja viestintäkanavissaan. Mikäli sinulla on kysyttävää näistä ohjeista tai järjestöllä on jonkinlainen haastava tilanne, voit olla yhteydessä suoraan järjestösektoriin (yhteystiedot alla).

Lisätietoja:

Lovisa Hirvonen
Hallituksen jäsen (järjestöt)
lovisa.hirvonen@hyy.fi
050 543 9615

Jaakko Kalske
asiantuntija (järjestöt)
jaakko.kalske@hyy.fi
050 537 3798

 

HYYn ohjeet järjestöille oikeudellisessa tai taloudellisessa ongelmatilanteessa

Koronavirustilanteesta johtuen järjestölle saattaa tulla ennakoimattomia kuluja ja haastavia tilanteita mahdollisten peruuttamistapausten johdosta. Nämä ohjeet toimivat järjestöjen tukena haastavassa tilanteessa ja niitä suositellaan hyödyntämään tarpeen mukaan.

Mikäli järjestönne ei pysty järjestämään esimerkiksi vuosijuhlia koronavirustilanteen vuoksi ja maksuttoman perumisen aikaraja on umpeutunut, kannattaa ensisijaisesti tiedustella varauksen siirtomahdollisuutta. Tällä voidaan välttää ylimääräiset kulut järjestölle ja toisaalta vuosijuhlat voidaan myöhemmin saada järjestettyä.

 

Oikeudelliset haasteet

Pykälän oikeusapu on HYYn jäsenille ja järjestöille maksutonta. Oikeudellisissa ongelmatilanteissa suositellaan olemaan heihin yhteydessä. Riitatilanteissa oikeustoimia kannattaa välttää, ja kannattaa pyrkiä sopimaan asioista hyvässä hengessä.

Pykälän Oikeusapuvaliokunta päivystää Helsingin yliopiston lukukausien aikana maanantaisin ja torstaisin klo. 17:00 – 19:00. Oikeusapuvaliokunnan kanssa valmistaudutaan myös tarpeen mukaan tarjoamaan lisäneuvontaa päivystysaikojen ulkopuolella. Lisäksi valiokunnan kanssa tuotetaan vastauksia yleisimpiin oikeudellisiin kysymyksiin, ja ne julkaistaan mahdollisimman pian, kuitenkin aikaisintaan ensi viikolla.

Oikeusapuvaliokunnan yhteystiedot:
oikeusapu@pykala.fi
050 311 0715

Lisätietoa Pykälän oikeusavusta.

 

Taloudelliset haasteet

HYYn hallitus selvittää tällä hetkellä erilaisia toimintavaihtoehtoja järjestöjen tukemiseksi. Osana selvitystä HYY pyrkii kartoittamaan taloudellisten ongelmien laajuutta. Mikäli järjestöllänne on taloudellisesti haastava tilanne esim. peruutustapauksen vuoksi, ota yhteyttä järjestöasiantuntijaan tai talouspäällikköön.

Lisätietoja:

Jaakko Kalske
asiantuntija (järjestöt)
jaakko.kalske@hyy.fi
050 537 3798

Merja Viitasalo
talouspäällikkö
merja.viitasalo@hyy.fi
050 534 2963