14.9.2022

HYYn Kestävän kehityksen viikko 2022

UUTINEN

Ajattele kestävästi! Mitkä ovat kulutustottumustesi vaikutukset maapalloon? Millaiset mahdollisuudet sinulla on vaikuttaa ihmisten elämään globaalilla tasolla? Tunnetko jo Agenda 2030 vastuullisen kuluttamisen tavoitteet?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Kestävän kehityksen viikolla 10.-14.10.2022!

Ilmoittaudu tapahtumiin tästä!

 

Viikon aikataulu:

Ukrainan sodan vaikutukset ruokaturvaan -keskustelutilaisuus

Maanantai 10.10. klo 17-19

Domma (Mechelininkatu 3 D)

Globaali pandemia, Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja paheneva ilmastokriisi vaikuttavat kaikki ruokaturvaamme. Millainen ruoka on eettistä ja ekologista? Miten ruokaturva kytkeytyy Ukrainan sotaan ja konflikteihin? Entä miksi lähes 700 miljoonalla ihmisellä ei ole riittävästi ravintoa, vaikka maailmassa tuotetaan tarpeeksi ruokaa kaikille?

Näihin kysymyksiin etsitään vastauksia Reilun kaupan asiantuntijoiden johdolla!

 

Vastuullisuuskoulutus

Tiistai 11.10. klo 17-19

Domma (Mechelininkatu 3 D)

Mitä yritysvastuulla tarkoitetaan? Mistä tiedän, voiko vaatekaupan tai elektroniikkaliikkeen vastuullisuuslupauksiin luottaa? Miten opiskelija voi vaikuttaa esimerkiksi opiskelijaruoan tai yliopistolla tehtävien hankintojen vastuullisuuteen? Tule mukaan Eettisen kaupan puolesta ry:n vastuullisuuskoulutukseen oppimaan uutta ja tutustumaan muihin aiheesta kiinnostuneisiin!

 

Vierailu SITRAlle: Voiko kuluttaminen olla kestävää?

Keskiviikko 12.10. klo 9-10.30

SITRAn toimitilat (Itämerenkatu 11–13)

Ylikulutus on nykyajan suuri ongelma, joka on ratkaistava maailmaa ravistelevan ekokriisin selättämiseksi. Millaisia ratkaisuja tähän tarjoaa kiertotalous? Entä minkälaisia tekoja yksilöt voivat tehdä, edistääkseen omien elämäntapojensa kestävyyttä? Tule kuulemaan, minkälaisia vastauksia näihin kysymyksiin antaa tulevaisuustalo SITRA!

 

Peli-ilta: Vastuullinen elektroniikka – onko sellaista?

Keskiviikko 12.10. klo 18 alkaen

HYYn kattosauna Sivistys (Leppäsuonkatu 11, 3. kerros)

Elektroniikalla on merkittävä ekologinen jalanjälki sen valmistuksessa käytettyjen erilaisten muovien, metallien tai harvinaisten maametallien vuoksi. Elektroniikkateollisuuden ilmastopäästöt ovat valtavia, ja arvioiden mukaan ne tulevat kymmenkertaistumaan seuraavan 20 vuoden aikana. Mutta onko elektroniikkaa mahdollista kuluttaa vastuullisesti? Tule ottamaan siitä selvää vastuullisen elektroniikan peli-illassa! Illan aikana Eetti ry:n asiantuntija kertoo elektroniikan ylikulutuksesta sekä vastuullisesta elektroniikasta.

Pääset myös kokeilemaan, onnistuuko sinulta vastuullisen älypuhelimen valmistaminen Eetti ry:n Äly(tön) puhelinpelissä. Pelaamisen jälkeen ilta jatkuu rennosti saunomisen ja purtavan äärellä.

 

Paneelikeskustelu: Onko kestävä kehitys kolonialismia?

Torstai 13.10. klo 17-19

Tiedekulman Think Lounge (Yliopistonkatu 4)

Ympäristökriisi on yksi aikamme suurimmista haasteista, johon tarjotaan usein ratkaisuna kestävää kehitystä. Mutta miten ilmastokriisi kytkeytyy kolonialismiin? Entä miksi kestävästä kehityksestä on puhuttu uutena kolonialismina?

HYYn Kestävän kehityksen viikon paneelikeskustelussa paneudutaan näihin kiperiin kysymyksiin!

 

Asiantuntija-aamiainen: Miksi ylikulutamme?

Perjantai 14.10. klo 9-10

Unicafe Kaivopiha (Mannerheimintie 3)

Maailman ylikulutuspäivä – päivä, jona kulutuksemme ylittää maapallon kyvyn tuottaa uusiutuvia luonnonvaroja – oli tänä vuonna heinäkuun 28. päivänä. Suomalaisilla puolestaan meni hädin tuskin neljännes vuodesta, ennen kuin kulutus oli jo ylittänyt maapallon resurssit Suomen ylikulutuspäivänä 31. maaliskuuta. Ylikulutus kiihdyttää ilmastonmuutosta ja luontokatoa. Se aiheuttaa mittavia ihmisoikeusongelmia, ja siitä on ylikuluttavalle ihmiselle itselleenkin usein enemmän haittaa kuin hyötyä. Miksi tästä huolimatta ylikulutamme?

Tähän kiperään kysymykseen pureudutaan HYYn Kestävän kehityksen viikon Asiantuntija-aamiaisella yhdessä Marke Koskelinin kanssa.

 

Kestävän kehityksen viikko järjestetään osana Suomen ylioppilaskuntien liiton (SYL) ja kahdeksan ylioppilaskunnan yhteistä “Kestävyys kannattaa, kannata kestävyyttä” -hanketta.

Lue lisää hankkeesta.

Kaikissa Kestävän kehityksen viikon tapahtumissa noudatetaan HYYn turvallisemman tilan periaatteita.

Tapahtumat ovat esteettömiä.

 

Lisätietoja:

Sara Lahdelma

Kestävän kehityksen viikon koordinaattori

sara.lahdelma@hyy.fi

+358 440 277 734