21.9.2021

Hae tiedekuntaneuvostoihin ja kollegioon ja vaikuta yliopiston kehitykseen!

UUTINEN

On tullut taas aika valita uudet urheat opiskelijaedustajat yliopiston korkeisiin päättäviin elimiin! Haemme opiskelijaedustajia seuraavalle kaksivuotiskaudelle 1.1.2022-31.12.2023. Lue ohesta tarkemmin toimielimistä ja hae!

MITÄ: Tiedekuntaneuvostoihin ja yliopistokollegioon haetaan motivoituneita, innokkaita ja vaikuttamisesta innostuvia opiskelijaedustajia. Kyseessä yliopiston korkeimpia päättäviä elimiä, joten vaikuttavuus on taattu!

KENELLE: Voit edustaa sitä tiedekuntaa, jossa olet läsnä oleva opiskelija. Hae vaikka kumpaankin toimielimeen!

MITEN: Jätä hakemuksesi Halloped-hakujärjestelmässä

MILLOIN: Haku on auki 20.9.-17.10.2021

MIKSI: Koska vaikuttaminen, uuden oppiminen, opintopisteet ja kokouspalkkiot!

 

MITÄ?

Tiedekuntaneuvostot 

Jokaisella tiedekunnalla on neuvosto, jota johtaa dekaani. Tiedekuntaneuvosto kehittää tiedekunnan opetusta ja tutkimusta, vastaa laadunhallinnasta, käsittelee tiedekunnan kehittämistä koskevat suunnitelmat ja päättää muun muassa tutkintovaatimuksista, opetusohjelmasta ja opiskelijoiden valinnan perusteista. Tässä on siis monta opiskelijan kannalta tärkeää vaikuttamisen paikkaa! Tiedekuntaneuvostojen työkieli on suomi. Kokouksissa voi olla sopimuksen mukaan mahdollista käyttää muita kieliä.

Esimerkkejä siitä, mitä tiedekuntaneuvostoissa on tehty viime vuosina

  • Vuonna 2021 tiedekuntaneuvostot ovat valmistelleet dekaanien valintoja. Opiskelijajäsenet ovat olleet mukana valmisteluryhmissä.
  • Vuonna 2020 valtiotieteellisessä tiedekunnassa ehdotettiin, että ei-ylioppilaat valittaisiin taloustieteen kandiohjelmaan 100% todistusvalinnalla. Valtiotieteellisen tiedekunnan tiedekuntaneuvosto päätti säilyttää tämän ryhmän koevalinnan!
  • Vuonna 2019 farmasian tiedekuntaneuvosto esitti rehtorille uuden Pharmaceutical Research Development & Safety –maisteriohjelman perustamista. Vuonna 2020 tiedekuntaneuvosto viilaili esitystään edelleen. Maisteriohjelman on päätetty alkavan 2022!

Yliopistokollegio 

Kollegiossa on edustettuna koko yliopistoyhteisö: professorit, muu henkilökunta ja opiskelijat. Edustus on toteutettu tiedekunnittain. Kollegio valitsee yliopiston hallituksen ulkopuoliset jäsenet, kanslerin ja tilintarkastajat sekä vahvistaa yliopiston tilinpäätöksen ja toimintakertomuksen. Lisäksi kollegio kokoontuu tarkastelemaan yliopiston kehityksen suuntaa. Kollegion työkieli on suomi. Kokouksissa voi olla sopimuksen mukaan mahdollista käyttää muita kieliä.

Esimerkkejä kollegion toiminnasta:

  • Vuonna 2020 kollegion puheenjohtajistossa toimi opiskelija! Tässä toimielimessä myös opiskelija voi olla vaikka koko kollegion puheenjohtaja!
  • Kollegio päättää yliopiston hallituksen kokoonpanosta ja koosta. Kollegion opiskelijajäsen teki ehdotuksen vuonna 2022 uudella kokoonpanolla aloittavan hallituksen koosta.
  • Lisäksi opiskelijajäsen ehdotti hallituksen ulkoisten jäsenten toimikauden lyhentämistä neljästä vuodesta kahteen vuoteen. Opiskelijat voivat ja ovatkin käyttäneet mahdollisuuttaan tehdä esityksiä!

KENELLE?

Tiedekuntaneuvostoihin ja kollegioon hakemisessa vaatimuksia on kaksi: sinun on oltava läsnä oleva opiskelija siinä tiedekunnassa, jonka edustajaksi haet ja voit olla yliopistolla korkeintaan alle 6 kuukauden työsuhteessa alle 50% työajalla. Sinulla ei tarvitse olla aikaisempaa kokemusta hallintotyöskentelystä, mutta se on toki eduksesi. Tärkeää on korkea motivaatio ja halu edistää opiskelijoiden asiaa! Yhteydet esimerkiksi oman tiedekunnan ainejärjestöihin ovat sinulle hyödyksi myös. Pääsääntöisesti näiden elinten työskentelykieli on suomi, mutta muiden kielten käytöstä voidaan sopia toimielimissä.

 

MITEN JA MILLOIN?

Hae 17.10.2021 klo 23.59 mennessä Halloped-hakujärjestelmän kautta. Näet em. sivustolta tarkemmin, kuinka monta opiskelijaedustajaa oman tiedekuntasi paikoille haetaan kyseisiin toimielimiin. Voit hakea vaikka kumpaankin tehtävään! Oletamme, että olet käytettävissä sekä varsinaisen että varajäsenen tehtävään.

Tiedekuntaneuvostoihin ja yliopistokollegioon hakeville saatetaan järjestää haastatteluja, jos hakemuksia käsittelevä valintatoimikunta näin haluaa. Tämä ei ole täysin varmaa ennen valintatoimikuntien työskentelyn alkua, mutta kannattaa varautua tähän. Kirjaa kuitenkin hakemukseesi kaikki tiedot, jotka haluat valintatoimikuntien tietävän! Löydät mahdolliset haastatteluaikataulut Halloped-hakujärjestelmästä hakukohteen alta.

Kirjoita lyhyt hakemus, josta ilmenee nykyinen pääaineesi tai koulutusohjelma ja opintosuunta sekä opiskelijanumero (Opiskelijanumeroa käytetään vain tiedekunnan ja läsnäolon tarkistamiseen. Tieto hävitetään tarkistuksen jälkeen). Lisäksi eduksesi katsotaan seuraavat asiat:

  • motivaatio tehtävään
  • näkemykset tiedekunnassa tapahtuvista asioista
  • yhteys tiedekunta- tai ainejärjestöön
  • aiempi kokemus hallinnon opiskelijaedustajana, opintovastaavana tai opiskelijaedunvalvonnan tehtävistä

Lue tarkemmat tiedot ja tiedekuntasi hakuohjeet Halloped-järjestelmän kautta. Pohditko jotakin tiettyä asiaa opiskelijaedustajuuteen liittyen? Katso usein kysytyt kysymykset HYYn verkkosivuilta! Lisätietoa tehtävistä ja hakuprosessista antavat myös

Valintakoordinaattori Timo Kalliokoski puh. 050 570 2295 timo.kalliokoski@hyy.fi

Koulutuspoliittinen asiantuntija Marianna Suokas puh. 0503255202, marianna.suokas@hyy.fi.