Meillä opiskelijoilla on oma paikkamme yliopiston vaikuttamisen areenoilla. Näillä paikoilla opiskelijaedustajat valvovat, ettei opiskelijoiden etua tallota opiskelua ja opiskelijoiden elämää koskevista asioista päätettäessä. Kenestä tahansa voi tulla opiskelijoiden äänitorvi – sinustakin!
Etsimme tasaisin väliajoin opiskelijoita yliopiston erilaisiin työryhmiin ja kesken toimikauden vapautuviin opiskelijaedustajan tehtäviin. Ajantasaisen tiedon kaikista avoimista hauista löydät hakusivultamme. Pysy siis kuulolla!
Tää on yliopiston paras kurssi! Opiskelijaedustajan hommissa oppii kokonaisuuksien hallintaa ja pääsee myös kehittämään itselleen aivan timanttiset yhteistyötaidot.
Opiskelijaedustajan paikkoja on erilaisia, ja tärkeimmät tiedot erilaisista toimielimistä löytyvät hakuilmoituksista. Jos jokin kuitenkin jää mietityttämään, voit tutustua Opiskelijaedustajat-oppaseen tai kysyä lisätietoa opiskelijaedustajista vastaavalta asiantuntijalta.
Lue hakuilmoitus huolellisesti. Kerro hakemuksessasi niistä asioista, joita hakuilmoituksessa mainitaan. Hakemuksen ei kuitenkaan tarvitse olla pitkä. Saat hakemuksesta vahvistusviestin, minkä jälkeen voit jäädä odottamaan lisätietoja. Lähetäthän hakemuksen hyvissä ajoin, koska emme lähtökohtaisesti voi huomioida myöhässä saapuneita hakemuksia!
Pyrimme käsittelemaan hakemukset mahdollisimman nopeasti ja ilmoitamme sinulle, kun valinta on tehty. Jos haluat kysyä jotain opiskelijaedustajavalintoihin liittyvää, voit ottaa yhteyttä opiskelijaedustajista vastaavaan asiantuntijaamme.
Järjestämme opiskelijaedustajille säännöllisesti koulutuksia, joiden avulla pääset jyvälle opiskelijaedustajana toimimisesta, pysyt kärryillä ajankohtaisista asioista ja tutustut muihin opiskelijaedustajiin. Myös HYYn opintovaliokunta on oiva paikka tavata opintovaikuttajia yli tiedekuntarajojen!
Opiskelijaedustajien valintatapa on määritelty edustajistomme hyväksymässä ohjesäännössä. Valintoja valmistelee edustajiston alainen keskusvalintatoimikunta, joka syksyisin asettaa valintatoimikunnat valmistelemaan kunkin tiedekunnan ja Svenska social- och kommunalhögskolanin opiskelijaedustajien valintaa. Opiskelijaedustajien valinnoista päättää HYYn hallitus tai edustajisto.
Opiskelijaedustajan tehtävässä opit monia hyödyllisiä taitoja kokonaisuuksien hahmottamisesta projektinhallintaan ja ryhmätyöskentelyyn. Tehtävän kautta opit myös tuntemaan yliopiston henkilöstöä professoreista koulutussuunnittelijoihin.
HYY tarjoaa opiskelijaedustajille vuosittain ilmaisia koulutuksia muun muassa viestinnästä, vaikuttamisesta ja kokoustekniikasta. Opiskelijaedustajien verkoston ja HYYn opintovaliokunnan kautta saat paitsi vertaistukea myös ystäviä.
Opiskelijaedustajana toimimisesta myönnetään opintopisteitä, ja yliopistokollegion ja tiedekuntaneuvostojen jäsenille maksetaan pieni kokouspalkkio.
Opiskelijaedustajalta odotetaan, että hän osallistuu toimielimensä parituntisiin kokouksiin. Esimerkiksi tiedekuntaneuvosto kokoontuu lukukauden aikana kuukausittain, koulutusohjelman johtoryhmä ehkä hieman useammin. Yliopistokollegion aikataulu on vaihtelevampi: virallisia kokouksia ja päätöksiä on vähemmän, mutta epävirallisempia tapaamisia enemmän.
Kokouksiin osallistumisen ja niihin valmistautumisen lisäksi voit pitkälti itse määritellä, kuinka paljon haluat ja voit käyttää aikaa esimerkiksi ajankohtaisista asioista opiskelijoille ja järjestöille tiedottamiseen sekä opiskelijaedustajille tarkoitettuihin tapaamisiin ja koulutuksiin osallistumiseen.
Toimielinten varajäsenet voivat sopia kokouksiin osallistumisesta ja muusta työnjaosta varsinaisten jäsenten kanssa. Varajäsenten läsnäolo-oikeus kokouksissa varsinaisen jäsenen ollessa paikalla on kunkin toimielimen oma päätös, jota kannattaa ehdottaa kauden alussa.
Vaihtosuunnitelmat eivät estä valituksi tulemista. Toivomme kuitenkin, että pystyt sitoutumaan tehtävään kahden vuoden toimikauden ajaksi ainakin suurimmilta osin.
Sinun ei tarvitse hoitaa tehtävää yksin! Useimmissa toimielimissä opiskelijaedustajia on useampia, minkä lisäksi tiedekunnan ja koko yliopiston tasolla saat vertaistukea monilta muilta opiskelijaedustajilta esimerkiksi HYYn opintovaliokunnan kautta. HYY järjestää myös säännöllisesti koulutuksia opiskelijaedustajille, opintovastaaville ja muille opintoasioista kiinnostuneille. Koulutukset ovat kaikille avoimia ja niistä tiedotetaan opiskelijaedustajille sähköpostitse sekä HYYn nettisivuilla ja Facebookissa. HYYn opiskelijaedustajien tukemisesta vastaava asiantuntijaan voi aina ottaa yhteyttä vaikeissa tilanteissa.
Kuka tahansa Helsingin yliopiston läsnäolevaksi ilmoittautunut opiskelija voi hakea opiskelijaedustajaksi. Opiskelijaedustajan tehtävään ei ole pätevyysvaatimuksia, eikä valituksi tuleminen edellytä pitkää kokemusta aine- tai tiedekuntajärjestöistä. Myös ensimmäisen vuoden opiskelija voi erinomaisen hyvin ryhtyä opiskelijaedustajaksi! Tärkeintä on motivaatio tehtävän hoitamiseen. Hakijan eduksi katsottavat asiat ilmoitetaan aina hakuilmoituksessa, joten se kannattaa lukea tarkkaan.
Työ yliopistolla voi vaikuttaa mahdollisuuteesi toimia opiskelijaedustajana tiedekuntaneuvostoissa, yliopistokollegiossa ja yliopiston hallituksessa. Niissä pääsääntöisesti yli puolen vuoden työsuhde yli puolipäiväisessä työssä estää opiskelijaedustajuuden. Muissa toimielimissä, kuten koulutusohjelmien johtoryhmissä, työsuhde ei vaikuta opiskelijaedustajana toimimiseen.
Työsuhteen vaikutukset on määritelty tarkemmin yliopiston vaalijohtosäännössä. Lisätietoa vaikutuksista voit kysyä HYYn opiskelijaedustajista vastaavalta asiantuntijalta.
Ohjeet hakemiseen löydät täältä. Hakemuksen ei tarvitse olla pitkä, ja sivustolta löytyvissä hakuilmoituksissa kerrotaan aina, mitkä asiat luetaan tehtävään hakijan eduksi. Jos eduksi katsotaan esimerkiksi motivaatio, kerro hakemuksessa, miksi olet kiinnostunut toimimaan opiskelijaedustajana.
Opiskelijaedustajien valintatapa riippuu toimielimestä. Kaikkia valintoja valmistelevat tiedekuntakohtaiset valintatoimikunnat, jotka tuntevat omien tiedekuntiensa ajankohtaiset asiat ja tarpeet. Lisätietoa opiskelijaedustajien valintatavasta löydät täältä. Valintatapa on määritelty edustajistomme hyväksymässä ohjesäännössä.
Opiskelijaedustaja toimii opiskelijoiden äänitorvena yliopiston hallinnossa ja vaikuttaa suoraan yliopiston päätöksentekoon, esimerkiksi siihen millaista opetusta järjestetään ja miten opiskelijapalautetta käsitellään. HYYn edustajiston jäsen taas päättää ylioppilaskunnan asioista, kuten ylioppilaskunnan rahojen ja tilojen käytöstä ja valitsee mm. ylioppilaskunnan hallituksen ja Ylioppilaslehden päätoimittajan. Lisätietoa edustajiston toiminnasta löydät täältä.
Suurin osa kokousajasta varataan yleensä yhdestä tai kahdesta isommasta aiheesta keskusteluun. Tällaisia aiheita voivat olla niin tiedekunnan sisäiset asiat kuin näkemykset koko yliopiston laajuisiin kysymyksiin, kuten yliopiston strategiaan, sisäiseen rahanjakoon tai erilaisiin opetuksen ja tutkimuksen kehityshankkeisiin. Aiheena voi olla myös esimerkiksi tiedekunnan yhteisöllisyys ja sen kehittäminen, jossa opiskelijat ovat parhaita asiantuntijoita.
Keskusteluasioiden lisäksi kokouksissa käsitellään muun muassa opinnäytetöitä ja dosenttiasioita. Niissä myös päätetään tiedekunnan toimintasuunnitelmasta, talousarviosta ja muista tiedekunnan tärkeimmistä asioista, jotka ovat yleensä olleet jo aiemmin keskusteltavana. Opiskelijaedustajana sinun kannattaa valmistautua esittämään opiskelijoiden näkemyksiä erityisesti keskusteluasiana oleviin teemoihin – huolellinen valmistautuminen tarpeeksi ajoissa helpottaa vaikuttamista!
Koulutusohjelmien johtoryhmien kokoukset ovat useimmiten melko epämuodollisia ja keskustelevia. Se, kuinka usein johtoryhmä kokoontuu, vaihtelee koulutusohjelmittain. Kokouksissa käsitellään vuodenajasta riippuen erilaisia koulutusohjelman toimintaan liittyviä asioita: uusien opiskelijoiden valintaa ja orientaatiota, tutkintovaatimuksia ja seuraavan vuoden opetuksen järjestämistä. Johtoryhmän jäsenet tekevät yhdessä konkreettista suunnittelu- ja valmistelutyötä, jonka myötä määritellään, mitä kursseja ohjelmassa opetetaan, mitkä opinnot ovat kaikille pakollisia, kuinka paljon vapaavalintaisia opintoja tutkintoon mahtuu, millaista oppimateriaalia ja opetusmenetelmiä kursseilla käytetään ja millaisia suoritustapoja kullakin kurssilla on.
korkeakoulupolitiikka, hallinnon opiskelijaedustajat, opiskelijan oikeusturva