7.2.2022

Tiesitkö nämä asiat opintotuesta?

BLOGI

Ota haltuun nämä neljä tärppiä opintotuesta.

 

  1. Opintojen aloitus- ja lopetuskuukausina on oltava 18 opiskelupäivää

Opintotukea myönnetään korkeakouluopintoihin yleensä yhdeksäksi kuukaudeksi syyskuusta toukokuuhun. Lukuvuosittainen tukiaika voi olla myös lyhyempi tai pidempi, jos esimerkiksi opiskelet kesäkuukausina. Ole kuitenkin tarkkana aloittaessasi ja valmistuessasi opinnoista. Voit saada opintotukea ensimmäisen vuoden aloituskuukaudelta ja viimeisen vuoden päättymiskuukaudelta, jos kuukaudessa on vähintään 18 opiskeluaikaan kuuluvaa päivää. Jos esimerkiksi nostat opintotukea valmistumiskuukautenasi ja kuukaudessa et opiskele vähintään 18 päivää, Kela voi myöhemmin periä tämän kuukauden opintotuen takaisin.

 

  1. Opintolainaa voi nostaa, vaikka peruisit opintotukikuukausia

Opintotukikuukausiesi määrää riippuu siitä, milloin olet aloittanut opinnot. 1.8.2017 jälkeen aloittaneilla opiskelijoilla tukikuukausia on yleensä 48 kuukautta. Jos tukikuukaudet ovat loppumassa, voit lisätä kuukausien määrään palauttamalla tai perumalla opintotukikuukausia. Samalla vuositulorajasi nousee.

Vaikka peruisit opintotukikuukausia, voit silti nostaa opintolainaa, jos nostopäivä on ennen tuen perumista. Jo nostettua opintolainaa ei tarvitse palauttaa, vaikka peruisit tai palauttaisit opintotukikuukausia. Esimerkiksi kevätlukukaudella et voi nostaa opintolainaa, jos perut opintotukesi ennen 1. tammikuuta, jolloin voit nostaa kevään opintolainan. Mahdollista opintotuen perumista ei siis kannata tehdä etukäteen, jos silti haluat nostaa lainaerät. Tukea on myös mahdollista palauttaa nostamisen jälkeen.

 

  1. Älä sairasta opintotuella

Opiskelijana sinun on mahdollista saada sairauspäivärahaa, jos sairastut opintojen aikana. Lyhytaikainen sairaus ei estä opintotuen nostamista, mutta sinun kannattaa harkita, haluatko käyttää opintotukikuukausiasi sairaslomallasi. Jos et suorita tarpeeksi opintopisteitä, voit joutua antamaan Kelalle selvityksen opintojesi edistymisestä. Myöskin sairastaminen opintotukikuukausilla voi lyhentää opintolainahyvityksen ja – vähennyksen määräaikaa. Opintolainavähennyksen ja –hyvityksen määräaikaa voidaan pidentää sairauden vuoksi vain niissä tapauksissa, joissa olet saanut sairautesi ajalta sairauspäivärahaa tai muuta etuutta työkyvyttömyyden perusteella.

Sairastuessasi voit hakea sairauspäivärahaa ja jatkaa opintotuen nostamista. Jos saat myönteisen päätöksen sairauspäivärahasta, Kela automaattisesti lakkauttaa opintotukesi, sillä et voi saada näitä etuuksia samaan aikaan. Voit jatkaa opintojasi myös sairauspäivärahalla. Kela sallii vähäisen opiskelun, eli 40% lukukauden tai lukuvuoden suositellusta opintotahdista. Korkeakoulussa tämä tarkoittaa kolme opintopistettä kuukaudessa, 12 opintopistettä lukukaudessa ja 24 opintopistettä lukuvuodessa.

 

  1. Saat enemmän opintolainaa vaihtosi ajaksi

Voit saada Kelalta opintotukea myös vaihtosi ajaksi. Opintotuen määrä on sama kuin Suomessa opiskeleville, mutta opintolainan valtiontakauksen määrä on suurempi. Suomessa opiskeleva voi saada opintolainaa enimmillään 650 euroa kuukaudessa, kun taas ulkomailla opiskeleville opintolainaa myönnetään 800 euroa kuukaudessa. Muista ilmoittaa ulkomaan opinnoistasi Kelalle.

Ulkomailla opiskeluihin ei voi saada yleistä asumistukea. Kuitenkin jos asut vaihtomaassasi vuokra-asunnossa, voit saada opintotuen asumislisää. Lisä on 210 euroa kuukaudessa, ja siihen ei vaikuta vuokran määrä.

 

Jäikö kysymyksiä?

Ota yhteyttä: Tiia Niemi, 050 543 0908, tiia.niemi@hyy.fi