30.11.2023

Suomen on edistettävä rauhaa Palestiinaan

KANNANOTTO

Suomen on tehtävä kaikkensa EU:ssa ja YK:ssa pysyvän tulitauon ja rauhan saavuttamiseksi sekä humanitaarisen avun pääsemiseksi Gazaan.

 

Gazaan saarretut palestiinalaiset siviilit elävät äärimmäisen ja syvenevän inhimillisen kriisin keskellä. Palestiinassa toimiva Hamas hyökkäsi Israeliin 7.10.2023, ja hyökkäys vaati yli tuhat uhria. Tämän seurauksena Israel laukaisi Gazan alueelle tähän mennessä yli neljätoista tuhatta surmanneen vastaiskun. Pommitusten kohteiksi ovat joutuneet sairaaloiden, pakolaisleirien, kirkkojen ja koulujen kaltaiset siviilikohteet. Uhreista merkittävä osa on ollut lapsia. Israel on lujittanut Gazan saartoa estäen paitsi humanitäärisen avun, myös ruuan, veden, sähkön, lääkkeiden ja muiden vastaavien perustarpeiden saatavuutta Gazan kaistalle. Tuomitsemme Hamasin iskun siviileitä kohtaan. Mikään ei kuitenkaan oikeuta Israelin kohtuuttomia siviileihin kohdistuneita sotatoimia.

Tyhjän äänestäminen ei riitä. Kun YK:n yleiskokous 27.10. vaati tulitaukoa väkivaltaisuuksien pysäyttämiseksi, äänesti Suomi tyhjää. HYY vaatii, että osana kansainvälistä yhteisöä Suomen valtio ryhtyy välittömiin toimiin käsillä olevan inhimillisen kriisin lopettamiseksi. Suomen on edistettävä pysyvää tulitaukoa Gazaan, sen saarron päättämistä ja humanitäärisen avun sallimista siellä eläville palestiinalaisille. YK:n turvallisuusneuvosto sekä kansalaisjärjestöt kuten Human Rights Watch ja Amnesty International ovat esittäneet saman vetoomuksen kuin HYY.

Nykyinen konflikti ei ole syntynyt tyhjiössä, vaan sen aiheuttaneet olosuhteet ovat rakennettu yli 75 vuotta kestäneellä palestiinalaisten perus- ja ihmisoikeuksien riistolla. Jotta osapuolten välille voidaan rakentaa pysyvän rauhan ehdot, on tehtävä ratkaisevia toimia alueella elävien palestiinalaisten ihmisoikeuksien sekä demokraattisen itsemääräämisoikeuden varmistamiseksi. Suomen on edistettävä Palestiinan miehityksen ja palestiinalaisia sortavan politiikan kokonaisvaltaista purkamista sekä palestiinalaisten pakolaisten oikeutta palata kotimaahansa.

HYY haluaa lisäksi korostaa, että minkäänlaiselle rasismille, antisemitismille, islamofobialle tai syrjinnälle ei ole tilaa ylioppilaskunnassa HYYn turvallisemman tilan periaatteiden mukaisesti.

 

Lisätietoja

Nea Hakala

Hallituksen puheenjohtaja

nea.hakala@hyy.fi

050 344 3730

 

Mikko Kymäläinen

Pääsihteeri

mikko.kymalainen@hyy.fi

040 081 6426